Home > ΕΛΛΑΔΑ > «Ξετρελάθηκε» ο Κινέζος με την Ελλάδα- «Εμείς είμαστε εδώ…»

«Ξετρελάθηκε» ο Κινέζος με την Ελλάδα- «Εμείς είμαστε εδώ…»

«Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας καθώς και παραγωγικής συζήτησης για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους λαούς μας, το οποίο θα ενισχύεται στο μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαικού διαδρόμου από και πρός την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή».

Σημείωσε ότι με τον κ. Λι είχε μία συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο, ενώ τον αποκάλεσε «φίλο». Εξέφρασε δε την εκίμησή του για τη στήριξη της χώρας του στα τελευταία δύσκολα χρόνια που η Ελλάδα δοκιμάζεται από την κρίση. Η Ελλάδα ξεπρνά την ύφεση και επισρέφει στις χρηματαγορές ενώ επανακτά τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ακόμη ο κ. Σαμαράς είπε: «Η Ελλάδα ξεπρνά την ύφεση και επισρέφει στις χρηματαγορές, ενώ επανακτά τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επίσης εξετάσαμε συνολικά την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιέρώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στην γεωπολιτική θέση της Ελλάδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αύριο οι κ.κ. Σαμαράς και Κετσιάνγκ θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση. «Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Με το φίλο Κινέζο πρωθυπουργό ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών. Φέτος προσδοκούμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, έναν αριθμό-ρεκόρ».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις. Η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μίας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα ενταχθεί η διδασκαλία Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έτσι «θα ανοίξουμε ένα παράθυρο συνεχούς επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς, την Κίνα και την Ελλάδα, που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Ανατολή και τη Δύση αντίστοιχα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κετσιάνγκ: Ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία να ξεπεράσει την κρίση

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κινέζος πρωθυπουργός που εξήρε τον πολιτισμό της Ελλάδας από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ για παρόμοιες νοοτροπίες μεταξύ των δύο λαών έκανε λόγο ο κ. Κετσιάνγκ. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε πως «ο ελληνικός λαός έχει την εξυπνάδα και την ικανότητα να ξεπερνά τα εμπόδια», ενώ τόνισε πως η Κίνα θα προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξει, στο πλαίσιο που μπορεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε ότι «η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Φέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4% έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, τόνισε την πίστη του, πως ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία και την ικανότητα να ξεπεράσει την κρίση του δημόσιου χρέους, ενώ υποστήριξε πως «η Κίνα είναι πάντα δυνατός υποστηρικτής της Ελλάδας». Επιπλέον, εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον κ. Σαμαρά για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων το Μάιο με χαμηλό επιτόκιο, ενώ δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. «Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Κετσιάνγκ, ενώ προανήγγειλε πως αν η Ελλάδα εκδόσει ομόλογα, η Κίνα «θα είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος υποστηρικτής». Παράλληλα θα παροτρύνει τους Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.

Σαν στο σπίτι του αισθάνεται στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστήριξε. «Είναι η πρώτη επίσκεψη μου προς τις νότιες περιοχές ως πρωθυπουργός της Κίνας. Για την Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, νιώθω σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει την Ανατολή και η άλλη στην Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχουμε πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στην Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιούσουμε τις συμφωνίες στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία» είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρωθυπουργός στη δήλωσή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κινέζο ομόλογό του που τήρησε την υπόσχεσή του και ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του πρώτου στο Πεκίνο, επισκέφθηκε την Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε πως έχει «εξασφαλιστεί μια σχέση φιλίας, σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού» μεταξύ των δύο αρχαιότερων πολιτισμών του κόσμου.

You may also like
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Αύξηση 100% στις αποφυλακίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ-εκτός φυλακών 350 κατηγορούμενοι την ημέρα!
Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Μένουν 4 αντιστράτηγοι, «έκοψαν» τον Γενικό Επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος