Home > MEDIA > Ξεκίνησε η σύγκρουση κυβέρνησης-ΜΜΕ για τις νέες άδειες

Ξεκίνησε η σύγκρουση κυβέρνησης-ΜΜΕ για τις νέες άδειες

Οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η ελληνική αγορά έχει μικρύνει, όπως και η διαφημιστική αγορά και «άρα θα έχουμε μικρότερο αριθμό αδειών», σε συνδυασμό με την κυβερνητική πρόθεση να μην υιοθετήσει ένα πλαίσιο μοριοδότησης των υφιστάμενων σταθμών, θεωρήθηκε από την πλευρά των καναλαρχών ότι δυναμιτίζουν το κλίμα.

Οι καναλάρχες, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν σε καθολική βάση έχουν αποφασίσει να αγνοήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις άδειες.

Θεωρούν ότι πρόκειται για παράτυπη διαδικασία από την πλευρά του Δημοσίου, η οποία στερείται νομικής βάσης. Είναι βέβαιοι για τη νομική κατοχύρωση της λειτουργίας των εταιρειών τους και, όπως λένε, είναι έτοιμοι να προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ζητώντας την προστασία των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Οσον αφορά στο θέμα της μη μοριοδότησης των υφιστάμενων σταθμών, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, καθώς αγνοούνται επιχειρήσεις που ασκούν επί πολλά χρόνια τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, πληρώνουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά. Είναι γεγονός ότι η χορήγηση αδειών από μηδενική βάση δημιουργεί τον κίνδυνο οι επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στην τύχη τους ώστε να «σκάσουν» και να διεκδικήσουν νέες άδειες για σταθμούς οι οποίοι θα ξεκινήσουν χωρίς να επιβαρύνονται από δάνεια, προσωπικό με συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας κ.λπ.

Με την αποχή από τη διαδικασία των αδειών, οι υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί περνούν την μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης, προκειμένου να αναλάβει το βάρος των αποφάσεων για την πολιτική που τηρεί απέναντί τους. Αν δεν μετάσχουν στη διαδικασία αδειοδότησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αρκετές εκατοντάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά. θα μείνουν χωρίς δουλειά.

«Ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα κλείσει και να αφήσει τους δημοσιογράφους άνεργους», λένε χαρακτηριστικά στελέχη τηλεοπτικών σταθμών. Ταυτόχρονα, όμως, θα δημιουργηθεί και θέμα δημοσιογραφικού πλουραλισμού, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουμε «μερικές ΕΡΤ του ιδιωτικού τομέα που θα διακόψουν ταυτόχρονα το πρόγραμμά τους και θα πέσει μαύρο στις οθόνες», όπως αναφέρει στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ούτως ή άλλως, όμως, αν η κυβέρνηση πράγματι αποφασίσει να περιορίσει τον αριθμό των νέων αδειών -όπως φημολογείται- σε μόλις τέσσερις, επειδή τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια είναι σήμερα οκτώ, τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις είναι αναπόφευκτα.

Οι βασικοί μέτοχοι των καναλιών θεωρούν ότι η κυβέρνηση εγείρει σε βάρος τους αδικαιολόγητες οικονομικές απαιτήσεις σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται συστηματικά και μεθοδικά προκειμένου οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις να είναι -στην καλύτερη περίπτωση- σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας. Γυρνώντας την πλάτη στον διαγωνισμό για τις άδειες, θα μεταφέρουν την ευθύνη για το βάρος των εξελίξεων στις κυβερνητικές αποφάσεις και τους χειρισμούς.

You may also like
Bloomberg: «Σύντομα πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης»
Ο ρόλος του ΔΟΛ στη νέα εποχή των media
Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (23-09-2017)
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε ραδιοφωνική συχνότητα στον στοιχηματζή Δ. Μάρη