Home > ΕΛΛΑΔΑ > «Βόμβες» Καπελέρη: Ποτέ δεν πήρα εντολή να ερευνήσω τη λίστα Λαγκάρντ!

«Βόμβες» Καπελέρη: Ποτέ δεν πήρα εντολή να ερευνήσω τη λίστα Λαγκάρντ!

Με την εξέταση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη συνεχίζεται για τρίτη μέρα η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου Νίκου Πάσσου για το αν ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να σταματήσει την έρευνα είπε :«Όχι .Εναγωνίως προσπαθούσε για τη διενέργεια των ελέγχων και την αύξηση των εσόδων. Στήριζε την υπηρεσία είχαμε πολύ καλή συνεργασία».

Ωστόσο ο Γ.Καπελέρης επισήμανε ότι ποτέ δεν πήρε τη λίστα στα χέρια του. Ο πρώην υπουργός του έδωσε σε σε μια κόλλα χαρτί δέκα ονόματα με ποσά ζητώντας του να κάνει το φορολογικό τους προφίλ.

Εκείνος γυρνώντας στο γραφείο του τα έδωσε στη γραμματέα του και έκανε την έρευνα από την οποία προέκυψε πως ήταν δυσανάλογα τα ποσά των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις που εκείνος ήλεγξε.

Ποτέ όμως δεν του δόθηκε επίσημη εντολή για τη διενέργεια έρευνας αν και εκείνος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ελέγχου των δέκα ονομάτων στην σύσκεψη που ακολούθησε με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Ο υπουργός ήταν σύμφωνος ότι, έπρεπε να προχωρήσουμε σε έρευνα, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη»,πρόσθεσε ο Γ.Καπελέρης. Το θέμα, συνέχισε, ήταν ποια υπηρεσία θα έκανε τον έλεγχο. Υπήρχε προβληματισμός. Περιμέναμε την απόφαση του υπουργού.

Kατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Γ. Καπελέρης δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον αρεοπαγίτη Κων. Τσόλα για το τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τη λίστα Λαγκάρντ και γιατί δεν δόθηκε αμέσως εντολή να ξεκινήσει αμέσως η έρευνα στους καταθέτες της λίστας.

Είσθε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κύριε ρώτησε ο αρεοπαγίτης, για να συνεχίσει. Τι προτείνατε για τον έλεγχο της λίστας;
Καπελέρης: Ο κ.Μπάνος νομικός σύμβουλος πρότεινε ειδικά κλιμάκια. Προσωπικά μετείχα στη σύσκεψη για να μεταφέρω την αναγκαιότητα για ελέγχους και να λάβω εντολές για οποιοδήποτε έλεγχο.

Αρεοπαγίτης Τσόλας: Αν είχε ξεκινήσει από τότε, επί των ημερών σας, ο έλεγχος μπορεί να είχαμε τελειώσει σήμερα. Ακόμα με αυτή τη λίστα. Τι γίνεται; Τι έκαναν τα άλλα κράτη;

Kαπελέρης: Οι έλεγχοι δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά μπορεί αν ξεκινούσαν οι έρευνες εγκαίρως να είχαμε τελειώσει…

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος, όσο η λίστα δεν είχε τεθεί σε έρευνα να πάρουν τις καταθέσεις τους όσοι ήταν μέσα στη λίστα και να τα πάνε αλλού για παράδειγμα στις Παρθένους Νήσους και να ψάχνουμε;

Ηλίας Πλασκοβίτης , πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε και ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης. Μεταξύ άλλων είπε: «Η δική μου γνώση αφορά την έλευση της λίστας Λαγκάρντ που τότε την αποκαλούσαμε λίστα Φαλτσιάνι. Το Φθινόπωρο του 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι είχε γίνει συνεννόηση με την τότε ομόλογο του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ να μας δοθούν ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν για φορολογικό έλεγχο.Επικοινώνησα τηλεφωνικά με στέλεχος του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών για την άφιξη της λίστας. Του είπα να τα δώσει στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι και εμείς θα βρούμε τρόπο να τα πάρουμε….»

Ο κ. Πλασκωβίτης αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που έγινε για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πως θα αξιοποιηθεί η λίστα αυτή.

Πρόεδρος: Τι εντύπωση σας είχε δώσει ο Γ.Παπακωνσταντίνου ως δημόσιος λειτουργός;

Μάρτυρας: Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να δώσει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Πρόεδρος: Δεν αμφισβητούνται οι γνώσεις του.Οι προθέσεις του είναι ερευνητέες.

Μάρτυρας: Ήθελε με κάθε τρόπο να πετύχει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής γιατί έτσι θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις του μνημονίου.

You may also like
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Αύξηση 100% στις αποφυλακίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ-εκτός φυλακών 350 κατηγορούμενοι την ημέρα!
Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Μένουν 4 αντιστράτηγοι, «έκοψαν» τον Γενικό Επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος