Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > [Video] – Σόιμπλε: Τον Οκτώβριο θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το χρέος

[Video] – Σόιμπλε: Τον Οκτώβριο θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το χρέος

Να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «μια πολύ δύσκολη περίπτωση» την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 «έδειχνε να είναι σε έναν πολύ καλό δρόμο».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε πει ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να υπάρξει πρόγραμμα και προσαρμογή. Αυτό απεδείχθη ότι ήταν κάτι που δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί. Και αυτό είναι κάτι το οποίο τον υποχρεώνει να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό το οποίο είχε υποσχεθεί. Και γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς, δεν υπάρχει πια ενότητα μέσα στο κόμμα του και υπάρχει αυτή η μεγάλη πίεση. Όταν έγινε όμως κατανοητό ότι δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, τότε ξαφνικά αποφάσισαν οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα να κάνουν μια νέα αρχή» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σημείωσε ότι «αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά» και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων μέσω ελέγχων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας άλλωστε «απαραίτητη προϋπόθεση» τη συμμετοχή του και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε φτάσει σε ένα συμπέρασμα όσον αφορά στο χρέος» είπε χαρακτηριστικά. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!