Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Βαρουφάκης: Δημοψήφισμα ή εκλογές, αν οδηγηθούν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις

Βαρουφάκης: Δημοψήφισμα ή εκλογές, αν οδηγηθούν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις

Απ’ ό,τι φαίνεται ο Βαρουφάκης φοβήθηκε ότι θα «φάει πόρτα» στο αυριανό Eurogroup και άρχισε τους «εκβιασμούς» περί δημοψηφίσματος ή εκλογών αν οι δανειστές δεν βοηθήσουν την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη του στη Corriere della Sera ο Γ. Βαρουφάκης προαναγγέλλει δημοψήφισμα ή εκλογές για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, στην περίπτωση που οδηγηθούν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδεικνύει δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς σε μια αντίστοιχη κρίση το 2012, δεν προχώρησε στη δημοσιονομική ασφυξία την οποία επιβάλλει σήμερα στην Ελλάδα.

Μάλλον θα επηρεάστηκε από την θητεία του ως σύμβουλος του ΓΑΠ, ο οποίος όταν στριμώχτηκε από τους δανειστές εκβίασε κι ο ίδιος με δημοψήφισμα. Τα αποτελέσματα γνωστά.

Τελικά η κυβέρνηση ούτε plan A έχει ούτε plan Β. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκτοξεύει επικοινωνιακές πομφόλυγες. Πετάει άδεια για να πιάσει γέματα.

Και όλα αυτά επειδή δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή παίζουν το μέλλον της χώρας στα ζάρια για να μην χάσουν τα ψηφαλάκια τους.

Ως πότε θα πετάνε στάχτη στα μάτια του λαού;

Όταν θα τους πάρει χαμπάρι όμως, θα είναι αργά.

Διαβάστε σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Χωρίς συμφωνία στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να έχει προβλήματα στην Αθήνα;

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ούτως ή άλλως. Η μεγαλύτερη δύναμη μας είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους: δεν βρίσκονται στους Έλληνες. Μετά από πέντε χρόνια κατά τα οποία η εγκατάσταση ισχυρίστηκε ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, και έχει βάλει τα πάντα στους ώμους των φτωχών, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν. Σταμάτησα στο δρόμο και μου ζήτησε μόνο να πει την αλήθεια και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας. ”

Αλλά εάν οι Βρυξέλλες δεν δέχεται το σχέδιο σας …

“Θα μπορούσαν να υπάρχουν προβλήματα. Αλλά, όπως είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις σας. Μπορούμε να πάμε πίσω στις εκλογές ή να καλέσουμε για ένα δημοψήφισμα (για το ευρώ). ”

Πώς είναι η σχέση σας με τον Mario Draghi και την ΕΚΤ;

“Τυπική”.

Η θέση αυτή, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και να φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση στην αυριανή συνεδρίαση. Ενδεχομένως οι Γερμανοί να εκλάβουν το σχέδιο αυτό του Γ. Βαρουφάκη ως εκβιασμό, κάτι που μπορεί να ξαναφέρει καταστάσεις… Καννών, τότε που ο Γ. Παπανδρέου είχε θέσει ξανά τέτοιο θέμα προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά