Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Βαράνε τα «νταούλια» απ΄τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ κι ο Λάμπρου σέρνει το χορό!

Βαράνε τα «νταούλια» απ΄τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ κι ο Λάμπρου σέρνει το χορό!

Την εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμένει πάντα ένα βαθειά διχασμένο κόμμα επιβεβαίωσε η χθεσινή εκδήλωση της κίνησης των «53» της Kουμουνδούρου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Λάμπρου και παρόντες υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Χρήστος Καραγιαννίδης, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Άννα Χατζησοφιά, Κώστας Αθανασίου, Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι.

Οι συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη τάση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να δώσουν το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των «53».

Προς το τέλος της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος περιέγραψε σε γενικές γραμμές τους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος στην επόμενη περίοδο.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην παρέμβαση του Πάνου Λάμπρου είπε πως αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλους τους σωστούς εχθρούς σημαίνει ότι πάει καλά.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κάνει και ταξικές επιλογές και ανέφερε ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί ότι ασκούνται κεϋνσιανές πολιτικές, αλλά ότι κερδίζεται χρόνος ώστε να προχωρήσουν και άλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα το αναπτυξιακό σχέδιο, το ταμείο δημόσιας περιουσίας και η ίδρυση επενδυτικής τράπεζας – πρωτοβουλίες που αναμένονται να αναπτυχθούν μέχρι τον Μάρτιο.

Υπογράμμισε πως η συγκρότηση αυτού του σχεδίου είναι υποχρέωση του κόμματος να καταρτιστεί.

Προχωρώντας σε μια επισήμανση σε ότι αφορά στις συζητήσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό των «53» για το τι έπρεπε να γίνει κατά τη διαπραγμάτευση του Ιουλίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως το θέμα δεν είναι να συζητείται το τι έγινε «μια μέρα του Ιουλίου», αλλά το πώς θα γίνουν οι επιμέρους ρήξεις από εδώ και στο εξής.

Φέρνοντας παραδείγματα τέτοιων ρήξεων ανέφερε την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και μεταρρυθμίσεις στους χώρους της υγείας και της παιδείας. Τέλος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως ήταν αποτυχία που δεν έγινε κάτι αξιόλογο σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Λίγο πριν την παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου, τον λόγο είχαν πάρει οι Μάκης Σπαθής, Πάνος Λάμπρου και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο πανεπιστημιακός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Σπαθής ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα νέο πολιτικό υποκείμενο της Αριστεράς, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ιστορικό παράδειγμα κοινωνικού μετασχηματισμού. Έθεσε, δε, το ερώτημα: ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατορθώσει να γίνει συλλογικός ηγεμόνας;

Επισήμανε πως από την αρχή της συγκρότησής του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος και παρά τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες, επεξεργάζονταν πολιτικό σχέδιο στη βάση της κατάργησης του μνημονίου και των επιπτώσεων αυτών. Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε ως μια συγκρουσιακή Αριστερά, που απειλούσε το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα.

Ως αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής της συγκρουσιακής αντιπαράθεσης ο κ. Σπαθής ανέφερε το δημοψήφισμα. Σημείωσε, τέλος, πως ο επώδυνος συμβιβασμός ήταν σημείο καμπής.

Από την πλευρά του ο Πάνος Λάμπρου ανέφερε πως η τάση «53+» ήταν πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ ενεργή και ποτέ δεν έφυγε. «Ήμασταν και είμαστε πολιτικό ρευμα εντός τούτου ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως ταυτόχρονα η συγκεκριμένη τάση υπερασπίζεται τον πολυτασικό χαρακτήρα του κόμματος, καθώς και την ενότητά του.

Προϊδεάζοντας για τον τρόπο που θα κινηθούν είπε πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επικρατήσει σιωπή. Χαρακτήρισε το τρίτο Μνημόνιο προϊόν εκβιασμού, ενώ ανέφερε πως κατά την άποψή τυο δεν υπάρχουν εθνικά σχέδια και συναινέσεις. Σε ότι αφορά στο τελευταίο εκτίμησε πως όσο υπάρχουν κοινωνικές θέσεις, όσο διευρύνονται οι ανισότητες, το «εθνικό» περιχαρακώνει, λειτουργεί ως ασπίδα των ισχυρών

Μιλώντας για το προσφυγικό είπε: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε ότι οι πρόσφυγες είναι πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ανέφερε πως μπροστά έρχονται κρίσιμες μάχες μέσα στον πόλεμο και γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να μείνει ανυποχώρητη σε όσα έχει πει. Κάνοντας λόγο για το κατά πόσο ασκεί εξουσία η κυβέρνηση είπε ότι η πολιτεία νομοθετεί και η ορατή εξουσία υποσκάπτει, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διακοπή ρεύματος σε περιπτώσεις που δεν έπρεπε να είχαν γίνει.

Αμφισβητώντας το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματωθεί διερωτήθηκε πως αν έχει συμβεί αυτό πώς μπορεί να δικαιολογηθεί το δηλητήριο στον Φίλη, στη Φωτίου, στην Αναγνωστοπούλου, στον Μπαλτά, στην Χριστοδουλοπούλου και στον ίδιο. Εκτίμησε πως κάποιοι έχουν κηρύξει πόλεμο σε μια αριστερά που επιμείνει να αντιστέκεται. Ανέφερε πως σε αυτό το σχέδιο θεωρείται εκτός, πλαισίου να υπερασπίζεσαι δεκαπεντάχρονα

Τέλος η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου διερωτήθηκε προβληματισμένη «αν πραγματικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυνατότητα αριστερής στρατηγικής, τι κάνουμε εμείς; Πόσες ήττες μπορούμε να δεχτούμε; Μέχρι να πούμε φτάνει πια;»

Παρατηρώντας το τι «περνάει» στους πολίτες από της ενέργειες τις κυβέρνησης, ανέφερε:
«Δεν μπορούμε να πείσουμε, δεν περνάει τίποτα από αυτά που κάνουμε, υπάρχει μια οικουμενική σύμπτωση να συντρίψουν τον κόσμο που πίστεψε ότι μπορεί να αλλάξει η ζωή του».

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο