Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τσίπρας στο υπουργικό: «Λιγότερα λόγια, περισσότερη δουλειά» – Τί είπε για τους «τηλεοπτικούς»υπουργούς

Τσίπρας στο υπουργικό: «Λιγότερα λόγια, περισσότερη δουλειά» – Τί είπε για τους «τηλεοπτικούς»υπουργούς

Ιδιαίτερη μνεία στους υπουργούς που… έχουν το ελάττωμα να βρίσκονται περισσότερες ώρες στον τηλεοπτικό αέρα, παρά στα γραφεία τους, έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Ταυτόχρονα, αναμένεται να θέσει την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού, αφού σε μερικές μόλις ημέρες η τρόικα επιστρέφει και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα.

«Δεν θέλουμε άλλους Μητρόπουλους στην κυβέρνηση», είναι το μότο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής του θητείας, δυσφόρησε πολλές φορές ακόμη και με υπουργούς του στενού περιβάλλοντός του, για τις πυκνές εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, αλλά και για όσα έλεγαν.

«Όχι» στην πολυφωνία

Σημειωτέον ότι ελάχιστοι υπουργοί τήρησαν, κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, την οδηγία του πρωθυπουργού για «λίγα λόγια». Με εξαίρεση τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, τον τότε υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά και, φυσικά, τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, όλα τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν… άφηναν κανάλι για κανάλι. Ταυτόχρονα, επειδή ο καθένας έλεγε την… άποψή του, δημιουργείτο μία εικόνα πολυφωνίας –και ενίοτε Βαβέλ- που «θόλωνε» το στίγμα της κυβέρνησης και γεννούσε ανασφάλεια στους πολίτες –δεδομένου ότι η τότε κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μία δραματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, την αγωνία αν υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls, μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα.

Αυτά τα φαινόμενα θέλει να αντιμετωπίσει τώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη απευθύνει ορισμένες κατ’ ιδίαν συστάσεις σε υπουργούς και τις επανέλαβε με τρόπο στη σημερινή, πανηγυρική, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Ποινές»

Παράλληλα, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που θα έχει με υπουργούς του, θα αφήσει να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα… μετρά μία προς μία τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ και ο αριθμός τους θα είναι αντιστρόφως ανάλογος με τις πιθανότητες παραμονής τους στην κυβέρνηση στον πρώτο ανασχηματισμό.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι το παρόν κυβερνητικό σχήμα να εμφανίσει μία διαφορετική εικόνα από το προηγούμενο: να μην δίνει, δηλαδή, την αίσθηση ενός «μπουλουκιού ατάκτων», αλλά μίας κυβέρνησης συντονισμένης, που ξέρει πού θέλει να πάει το σκάφος. Έτσι, αναμένεται να ζητηθεί από τον αρμόδιο για τον συντονισμό της κυβέρνησης υπουργό, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, να είναι πιο αυστηρός με τους υπουργούς, παρά το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη περίοδο ο υπουργός Επικρατείας είχε αποτύχει να παίξει αυτό τον ρόλο. Ρόλο και λόγο στον συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος –και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις «προαπαιτούμενες» δράσεις για το Μνημόνιο- θα έχει ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ενώ ο πρωθυπουργός επιθυμεί να είναι ενεργότερη η εμπλοκή στην διαχείριση και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης, πάντως, θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης και πιθανολογείται ότι θα αποφύγει να εμπλακεί στην «κουζίνα» της καθημερινής διαχείρισης του κυβερνητικού έργου.

Όπως και να ‘χει, με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση οφείλει να διεκπεραιώσει το 56% του Μνημονίου μες στις επόμενες 95 μέρες, ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει ότι οι χρόνοι θα είναι πολύ συμπυκνωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και πως ένας νέος τρόπος λειτουργίας και συντονισμού μεταξύ των υπουργών και του Μαξίμου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος…

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο