Home > ΑΠΟΨΗ > Το πολιτικό βαλς με τον «Πρίγκιπα» Νικόλαο…

Το πολιτικό βαλς με τον «Πρίγκιπα» Νικόλαο…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ζούμε σε μία πολύ περίεργη εποχή. Όπου οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε κόμματα, ιδεολογίες, συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις έχουν ξεφτίσει στον μέγιστο βαθμό. Και που η απαξίωση των πολιτικών συστημάτων, θα ανοίξει τον δρόμο για νέα σχήματα. Και μέσα σε όλα αυτά, έσκασε μύτη και ο τέως  βασιλιάς!

Όχι, δε νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να ξαναδούμε τον τέως στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Άλλωστε το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά, δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτόν και ο ίδιος δεν προτίθεται να απαρνηθεί ούτε το παρελθόν του, αλλά ούτε τον… τίτλο του.  Και δεν μπορεί να παίξει οποιονδήποτε ρόλο, ούτε και ηλικιακά. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, επιμένουν ότι στο πολιτικό σκηνικό μεθοδεύεται από ορισμένους κύκλους όχι «βασιλική», αλλά «πριγκιπική» επιστροφή. 

Και ότι ορισμένες πλευρές, κυρίως στα δεξιά (λαϊκοπατριωτικά δεξιά…) της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε μεγαλοαστικά σαλόνια επιθυμούν να… χορέψουν ένα πολιτικό βαλς με τον (πρώην) πρίγκιπα Νικόλαο. Τον δευτερότοκο γιό του τέως στον οποίο λένε ότι ποντάρουν ως νέο πρόσωπο που μπορεί να παίξει ρόλο –κάποια στιγμή– στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Βεβαίως, αυτές οι φήμες ακούγονταν και παλιότερα, από καιρού εις καιρόν, ενώ δεν έλειπαν και οι συναθροίσεις με επίτιμο καλεσμένο τον Νικόλαο που οργανώνονταν κατά καιρούς από ορισμένους οικονομικούς και εφοπλιστικούς κύκλους.  

Όμως εσχάτως αρχίζουν και φουντώνουν πάλι οι φήμες, ίσως γιατί η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πολύ κοντά σε μία διάσπαση η οποία μπορεί να οδηγήσει ένα κομμάτι της σε αναζήτηση διαφορετικών ίσως επιλογών από εκείνες που ήδη προσφέρονται (υποψήφιοι αρχηγοί…).  Και οι οποίες δεν φαίνονται ικανές να διατηρήσουν τη συνοχή της. Το σενάριο μπορεί να φαντάζει απίθανο στους πολλούς, ωστόσο, στην εποχή που ζούμε τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Άλλωστε έχουν ήδη δει πολλά περίεργα και αδιανόητα τα μάτια μας… 

Γι΄ αυτό, μην αποκλείετε τίποτα. Η διακυβέρνηση Τσίπρα, έχει ενεργοποιήσει πολλών ειδών αντανακλαστικά σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Από πλευρές που σκέπτονται πλέον ότι αν για παράδειγμα στη Βουλγαρία μπόρεσε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο πρώην βασιλιάς Συμεών, γιατί να μην επιχειρηθεί κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. «Αναρρωτήριο» από… αριστερό μπάχαλο συνδέει συνειρμικά  και τις δύο περιπτώσεις…  Αξιοποιώντας την πενία σε πολιτικό προσωπικό και κυρίως την απουσία ηγετών οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αστικό αντίβαρο στον Αλεξη Τσίπρα. 

Σας φαίνονται υπερβολικά; Σταυροκοπιέστε ορισμένοι; Άλλοι φτύνετε τον κόρφο σας; Καλά κάνετε. Όμως μην κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε τις καταστάσεις. Έχετε πλέον προειδοποιηθεί. Οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει και όσο θα απαξιώνεται και θα φτωχοποιείται η κοινωνία από την διακυβέρνηση Τσίπρα, τόσο θα δημιουργείται πρόσφορο έδαφος σε σκέψεις αυτού του προσανατολισμού. Και μην υποτιμάτε επίσης τη δύναμη των δημοσίων σχέσεων και των διασυνδέσεων. Ο Νικόλαος τα έχει καλά με πολλούς από όσους έπαιξαν ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, έστω και ως διάττοντες αστέρες, τα τελευταία 5-6 χρόνια σε όλα τα κόμματα. Και κάποια στιγμή, ο Τσίπρας θα σταματήσει να είναι χρήσιμος στους ξένους. Δεν θα μπορεί να τους κάνει επ’ αόριστον τη δουλειά στην προσπάθειά του να γαντζωθεί στην εξουσία. 

Ας έχουν λοιπόν το νου τους, όσοι τα δημοκρατικά τους ένστικτα διεγείρονται όταν ακούν ανάλογες προθέσεις. Από όποια παράταξη και αν προέρχονται. Και ας φροντίσουν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται ακόμη για τον τόπο να αναδείξουν προσωπικότητες και πολιτικές που θα μπορέσουν «να πουν κάτι» στην κοινωνία. Για να υπάρξει αντίπαλο δέος και ως πρόσωπο αλλά και ως πολιτική πρόταση, με προοπτική. Και όσοι απέχουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι η σιωπή δεν είναι διέξοδος.  Είναι συνυπευθυνότητα. 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Ο μύθος του Βουκουρεστίου κατέρρευσε