Home > ΕΛΛΑΔΑ > Το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο στο Μαρούσι «αποθήκη ψυχών»;

Το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο στο Μαρούσι «αποθήκη ψυχών»;

Την κατασκευή και ανάλογη διαμόρφωση ενός χώρου στέγασης και φιλοξενίας στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, στο Μαρούσι, φέρεται να εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση για τα κύματα προσφύγουν που καταλήγουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα! 

Η Γερμανία επιθυμούσε τη συγκέντρωση όλων των προσφύγων σε ένα χώρο, ακόμη και τη δημιουργία μιας μικρής «πόλης», με 50.000 άτομα, ωστόσο φαίνεται τελικά πως προκρίνεται η λύση να μείνουν περίπου 5.000 στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο ή άλλον ανάλογο χώρο και αντίστοιχες μερίδες των προσφύγων να διαμοιραστούν σε άλλες εκτάσεις.

Το Ποδηλατοδρόμιο κατασκευάστηκε το 1991, ανακαινίστηκε το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2006 έγινε κλειστού τύπου με ειδικές γυάλινες κατασκευές.

Πάντως, η λύση του Ολυμπιακού ποδηλατοδρομίου ως «αποθήκης ψυχών» έχει αρχίσει να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους φορείς, που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Μάλιστα, τοπικοί αυτοδιοίκηση, σύλλογοι, φορείς και επαγγελματικές ενώσεις βρίσκονται επί ποδός και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αντίδραση από τον Δήμο Αμαρουσίου

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αμαρουσίου χαρακτηρίζει «εντελώς ακατάλληλη» τη λύση του Ολυμπιακού ποδηλατοδρομίου και προσθέτει:

«1. Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν αρμόδιο Υπουργό μέχρι σήμερα για το ενδεχόμενο αυτό. Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα θέτει προ τετελεσμένων την Αυτοδιοίκηση γενικότερα, και το Δήμο Αμαρουσίου ειδικότερα. Η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, τόσο στην Αττική και τη Μακεδονία, όσο και σε νησιά, θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση κι όχι ερήμην της.

2. Θεωρούμε ότι η επιλογή του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου για χώρο φιλοξενίας προσφύγων είναι εντελώς ακατάλληλη. Απορούμε ποιος παρανοϊκός «εγκέφαλος» πρότεινε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, το Αθλητικό Συγκρότημα που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κι αποτελεί το σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδος, ως τον κατάλληλο χώρο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλοί καταλληλότεροι χώροι στην Αττική για το σκοπό αυτό από το ΟΑΚΑ.

3. Το ΟΑΚΑ αποτελεί σήμερα και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, εφόσον υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης του, σημείο αναφοράς για τα εκατομμύρια επισκεπτών- τουριστών της Αθήνας. Αντί λοιπόν να προχωράμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, κάποιοι προτείνουν την πλήρη απαξίωσή του , με την μετατροπή του σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Ως Δήμος είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την απαξίωση αυτού του πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού και της πόλης μας.

4. Θεωρούμε αυτονόητο ότι ως χώρα αλλά και ως Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εμπροσθοφυλακής, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα, μια χώρα προσφύγων, δεν μπορεί να είναι μια χώρα που θα γυρίσει την πλάτη της στο πρόβλημα.

5. Η φιλοξενία των προσφύγων δεν μπορεί να γίνει με πρόχειρο κι αποσπασματικό τρόπο , χωρίς εθνικό σχεδιασμό, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, με τρόπο που υποδεικνύουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας που θέλουν να διώξουν από τη δική τους γειτονιά το πρόβλημα φορτώνοντας το στη δική μας. Η Ελλάδα καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος της φιλοξενίας προσφύγων. Μας έχει ζητηθεί να φιλοξενήσουμε τους 50 από τους συνολικά 100.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενήσει η Ευρώπη.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική για τη χώρα και οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει:

  • Σε επαναδιαπραγμάτευση του αριθμού των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα
  • Στη διασφάλιση ότι η φιλοξενία των προσφύγων θα είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
  • Στην εξασφάλιση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων.
  • Στη δέσμευση ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα συμμετάσχουν ισότιμα στην κατανομή του αριθμού των προσφύγων που τους αναλογεί.

Η Αυτοδιοίκηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια επιτυχημένη εθνική διαχείριση αυτού του πραγματικά ανθρωπιστικού προβλήματος. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε τετελεσμένα»

 

You may also like
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Αύξηση 100% στις αποφυλακίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ-εκτός φυλακών 350 κατηγορούμενοι την ημέρα!
Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Μένουν 4 αντιστράτηγοι, «έκοψαν» τον Γενικό Επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος