Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Το Μνημόνιο-τέρας θα φέρει την υπογραφή “Αλέξης Τσίπρας” της «πρώτη φορά Αριστερά»

Το Μνημόνιο-τέρας θα φέρει την υπογραφή “Αλέξης Τσίπρας” της «πρώτη φορά Αριστερά»

Η κυβέρνηση θα αποστείλει σήμερα την πρότασή της για το πρόγραμμα, που είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου από τον ISM και το οποίο αναμένεται να περιέχει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η κυβέρνηση πλέον γνωρίζει επακριβώς τι ζητούν οι Ευρωπαίοι, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την Τετάρτη πολύωρες συσκέψεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος, όπως και ο επικεφαλής των Ελλήνων τεχνοκρατών επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα και δεν παρέμειναν στις Βρυξέλλες όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο γεννά ερωτηματικά: είτε οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πιο πολλές των αναμενομένων και άρα χρειάζεται επιπλέον πολιτική συζήτηση στην Αθήνα για την εκπλήρωσή τους, είτε σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός πάντως ότι κυκλοφορούσαν φήμες ότι ίσως το Eurogroup να κλείσει τη συμφωνία την Παρασκευή ή το Σάββατο και να μην χρειαστεί σύνοδος κορυφής την Κυριακή ερμηνευόταν σαν σημάδι προόδου.

Έτσι κι αλλιώς πολλοί θεωρούν ότι στο επίπεδο της συνόδου κορυφής υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, όπως διαφάνηκε στην τελευταία της περασμένης Τρίτης.

Άμεσα, τις επόμενες ώρες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε:

 – Να καταθέσει ολοκληρωμένο αίτημα για νέο πρόγραμμα. Το ύψος του θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σήμερα στο Euroworking Group που θα ζυγίσει τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Μπορεί να ξεπερνά όμως κατά πολύ και τα 52 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΔΝΤ αφού η εκτίμηση αυτή έγινε πριν η οικονομία και οι τράπεζες πληγούν από τα capital controls που επιβλήθηκαν, πριν λήξει το προηγούμενο πρόγραμμα και μείνουν απλήρωτες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (μαζί με τις κυρώσεις που συνεπάγεται η αθέτηση πληρωμής) και πριν το ελληνικό αίτημα χρηματοδότησης επεκταθεί έως το 2017.

Πιθανότατα το νέο πρόγραμμα να φτάσει στα 60-70 δισ. ευρώ, αναλόγως και του μέρους των υποχρεώσεων που η Αθήνα θα μπορέσει να αναλάβει να καλύψει μόνη της στην τριετία αυτή ή για όσο χρειαστεί μέχρι να βγει ξανά μόνη της για δανεικά στις αγορές ομολόγων.

–  Να παρουσιάσει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα ψηφιστεί έως το Σάββατο πιθανότατα ώστε να ισχύσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να λάβει προκαταβολή τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για τρέχουσες ανάγκες πληρωμών η Αθήνα.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται φορολογικά μέτρα (πχ νέα έκτακτη εισφορά, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις) αλλά και μέτρα για τις συντάξεις (περιορισμός πρόωρων συντάξεων, εισφορά 6% «υπέρ Υγείας» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων κλπ)

–  Παρασκευή ή Σάββατο πρωί το αργότερο θα συγκληθεί και πάλι έκτακτο Eurogroup για να επισφραγίσει τα κείμενα για τα άμεσα μέτρα, αλλά και για όσα θα χρειαστεί να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή νέο Ασφαλιστικό, αλλαγές στον ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ κλπ.

– Εφόσον το Eurogroup πει «ναι» στα ελληνικά μέτρα και προτάσεις, μπορεί και να μη χρειαστεί καν να συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσει την απόφαση και τους όρους για τη νέα χρηματοδότηση, την εκταμίευση των δόσεων και την χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου προς τη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απαραίτητο για να κλείσει η συμφωνία οι δανειστές θα δηλώσουν και την δέσμευσή τους πως θα προβούν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το προσεχές διάστημα, όπως είχε αποφασίσει το Eurogroup και τον Νοέμβριο του 2012.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο