Home > ΑΠΟΨΗ > Τι έδειξε το φιάσκο με το «παράλληλο πρόγραμμα»

Τι έδειξε το φιάσκο με το «παράλληλο πρόγραμμα»

Η χρονιά τελειώνει, ώρα για συνοπτικό απολογισμό. Το θετικό ήταν ότι ο Τσίπρας δεν μας έριξε τελικά στα βράχια το 2015. Το αρνητικό είναι ότι το 2016 μπορεί να μας οδηγήσει σε προσάραξη στην άμμο. 

Παρά το Μνημόνιο που υπέγραψε, ο Πρωθυπουργός σχοινοβατεί πάνω από το γκρεμό. Η χώρα δεν κινδυνεύει με Grexit τον επόμενο χρόνο. Κινδυνεύει όμως με την οριστική μετακίνηση της στο κοινοτικό περιθώριο. Να αντιμετωπίζεται παγίως, σαν αυτόν που αδυνατεί να κατανοήσει τα συμφραζόμενα της συγκυρίας και κινείται αντίθετα στο ρεύμα- όχι γιατί είναι γενναίος, αλλά γιατί δεν ξέρει να διαβάσει τη σήμανση. 

Το φιάσκο με το «παράλληλο πρόγραμμα» έδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενώ στη πράξη χορεύει όσο πιο πιστά μπορεί στο ρυθμό του Μνημονίου, στη θεωρία προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την εσωτερική ρητορική για «μάχες», «σκληρή διαπραγμάτευση», και «υποχωρήσεις με πόνο ψυχής». 

Το μήνυμα «ακολουθούμε την Ευρώπη, αλλά όχι τελείως» που στέλνει στο κομματικό του ακροατήριο συστηματικά, τείνει να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία που θα σπρώξει τη χώρα στο περιθώριο της Ευρωζώνης τον επόμενο χρόνο, χωρίς να θιγεί η τυπική συμμετοχή της. Ταυτόχρονα προφέρει κάλυψη στα κυβερνητικά στελέχη να υποδηλώνουν ότι πιστεύουν στο αντίθετο από αυτό που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. 

Έτσι η κυβέρνηση οδηγείται ακόμη και σε φαιδρές καταστάσεις. Όπως στην περίπτωση του υπουργού Σπίρτζη που υπέγραψε την παραχώρηση των αεροδρομίων στους Γερμανούς με τέσσερα χέρια: με τα δύο κρατούσε το μολύβι και με τα άλλα δυο το μαντήλι για να σκουπίζει τα δάκρυά του. Ή στην περίπτωση του υπουργού Σκουρλέτη που διαβεβαιώνει ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» αποσύρθηκε απλώς για να κατατεθεί μετά τις γιορτές. Αν θεσπιστεί βραβείο ευρωπαϊστή υπουργού θα μείνει ανεπίδοτο, γιατί κανείς δεν θα συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να το διεκδικήσει. 

Όσο η υλοποίηση των συμφωνιών με τους εταίρους θα καρκινοβατεί ανάμεσα στα «κατεπείγοντα» σκληρά νομοσχέδια που ψηφίζει στα τυφλά η Βουλή και στο μπαλαμούτι των «παράλληλων προγραμμάτων»- που δεν είναι προγράμματα και δεν μπορούν να είναι παράλληλα- η κυβέρνηση θα αδυνατεί να λύσει την τριτοβάθμια εξίσωση που διαμορφώνουν η οικονομική δυσπραγία της χώρας, η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει την κοινωνία για μεταρρυθμίσεις και οι επώδυνες μνημονικές υποχρεώσεις.

Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε ρότα, έριξε στη θάλασσα τη σαβούρα για να μπορεί να κάνει ελιγμούς χωρίς ανταρσίες από το πλήρωμα και απέφυγε την ξέρα. Το 2016 για μην κολλήσει το καράβι στο βαλκανικό περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρειαστεί αυτό που έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Γουάιν Ντάιερ: «Αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τα πράγματα που βλέπεις θα αλλάξουν».

Γιώργος Λακόπουλος

You may also like
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Ο μύθος του Βουκουρεστίου κατέρρευσε
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά