Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Telegraph: Μήπως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει ήδη την έξοδο από το ευρώ;

Telegraph: Μήπως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει ήδη την έξοδο από το ευρώ;

Υπό τον τίτλο «H ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει ενώ οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν τελεσίγραφα», οι Ambrose Evans-Pritchard και Szu Ping Chan σχολιάζουν στην «Telegraph» την τρέχουσα κατάσταση, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει την επιστροφή στη δραχμή.

Η αναμέτρηση Ελλάδας-πιστωτών γίνεται «ολοένα και πιο επικίνδυνη» καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αποστείλει η μία στην άλλη τα τελικά κείμενα των προτάσεών τους, τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Οι δανειστές, κατά το δημοσίευμα, έχουν στείλει τελεσίγραφο υπό τη μορφή «take-it-or-leave-it», ενώ «ο Αλέξης Τσίπρας προκατέβαλε την κίνηση των ορμητικών νερών (των προτάσεων των δανειστών) μέσα από τις δικές του προτάσεις, με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ αποδέχεται εκ των προτέρων πως δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους τεχνοκράτες».

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η πολιτική απόφαση και αυτό ερμηνεύεται από τη φράση του: «Η απόφαση εναπόκειται τώρα στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης», αναφέρει το άρθρο. «Ο κ. Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να δείξει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη της μοίρας της». Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν περιμένουν από αυτούς να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο πίσω σε εμάς. Η Ελλάδα είναι αυτή που καταθέτει προτάσεις».

Όπως επισημαίνει το άρθρο, ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι οι δυνάμεις της ΕΕ θέλουν να κάνουν παράδειγμα την Ελλάδα έτσι ώστε καμία άλλη χώρα να μην τολμήσει να αμφισβητήσει τη λιτότητα ή το δόγμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, «είναι σε μια μαρξιστική γλώσσα και η απειλή του να χρεοκοπήσει και να πυροδοτήσει μια στρατηγική κρίση στην ευρωζώνη είναι μια βυζαντινή επιτηδειότητα». Αρκεί κάποιος να ακούσει προσεκτικά τα λόγια του: «Αν κάποιος κατά κάποιο τρόπο πιστεύει ή θέλει να πιστεύει ότι αυτή η απόφαση αφορά μόνο την Ελλάδα, κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Θα τους πρότεινα να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”».

«Μήπως τελικά ο Τσίπρας έχει πειστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με ανεκτούς όρους και έχει αποφασίσει επιστροφή στη δραχμή και όσα κάνει γίνονται για να δείξει ότι η Ελλάδα εξωθείται στο Grexit;» γράφει η εφημερίδα. «Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για το κατά πόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς ο ίδιος ο Τσίπρας, έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια συμφωνία με ανεκτούς όρους είναι αδύνατη και μπορεί ήδη να έχει παραιτηθεί στην πτώχευση και σε μια επιστροφή στη δραχμή παρά στο να προδώσει τον σκοπό του. Αν είναι έτσι, η στρατηγική σε αυτό το σημείο είναι να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την οριστική ρήξη, ώστε να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι θα εξαναγκαστεί σε Grexit» γράφει .

Και καταλήγει: «Το κατά πόσο ο Τσίπρας θέλει στην πραγματικότητα να υποχωρήσει με σκοπό να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, είναι κάτι μη ξεκάθαρο. Πέταξε το γάντι (στην άλλη πλευρά) με ένα γεμάτο ένταση άρθρο στη Le Monde την Κυριακή, κατηγορώντας τους δανειστές ότι έχουν παράλογες απαιτήσεις και για ασφυκτική δημοκρατία στην Ευρώπη». Όπως σχολιάζει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος του Oxford Economics, Gabriel Sterne, είναι λανθασμένη η επικρατούσα ρητορική, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνεχώς λάθη και οδεύει προς την καταστροφή, γιατί βασίζεται στη βεβαιότητα ότι ο Τσίπρας θέλει πάση θυσία να μείνει στο ευρώ, κάτι που ίσως να μην ισχύει.

telegraph.co.uk

You may also like
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!