Home > ΕΛΛΑΔΑ > Στις 17 Δεκεμβρίου συνεχίζεται η δίκη του καθηγητή Ρίχτερ

Στις 17 Δεκεμβρίου συνεχίζεται η δίκη του καθηγητή Ρίχτερ

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ που κατηγορείται για «άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού» και δικάζεται βάσει του αντιρατσιστικού νόμου.

Αιτία της ποινικής δίωξης σε βάρος του καθηγητή Ρίχτερ αποτέλεσαν αναφορές που κάνει σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, όπου εμφανίζει τους ναζί ως θύματα των Κρητών και τους Κρήτες ως θύτες που διέπραξαν «κτηνωδίες» εις βάρος των ναζιστικών στρατευμάτων.

Προχθές κατέθεσαν οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Παπαδάκης, Κωνσταντίνος Μανασάκης και Θανάσης Γκιούρας ενώ την επόμενη Πέμπτη η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση του κ. Θωμά Νουτσόπουλου.
Το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει εκ νέου τον καθηγητή της πολιτικής επιστήμης Ανδρέα Στεργίου, ο οποίος ήταν στην επιτροπή που εισηγήθηκε στη γενική συνέλευση του τμήματος Πολιτικών Επιστημών την αναγόρευση του Χ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα για να εξεταστεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, μετά από σχετικές αναφορές του συνηγόρου υπεράσπισης Α. Αναγνωστόπουλου στη χθεσινή διαδικασία για ψηφίσματα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκφράζουν την αντίθεση τους για την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί, το δικαστήριο αποφάσισε η εισαγγελία να ζητήσει την κλήτευση όσων τα υπογράφουν προκειμένου να καταθέσουν στη δίκη.

Η διαδικασία σημαδεύτηκε από στιγμές έντασης όταν η πλευρά της υπεράσπισης θέλησε να κάνει ερωτήσεις που αφορούσαν στην ελευθερία της έκφρασης για να λάβει επανειλημμένως την απάντηση από τον πρόεδρο της έδρας ότι η ελευθερία λόγου και έκφρασης θεωρείται δεδομένη για το δικαστήριο και δεν το αφορούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία και απέρριψε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Χ. Ρίχτερ επανέλαβε στο δικαστήριο την ένσταση του για την αποβολή της πολιτικής αγωγής, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο τόνισε ότι εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις και θα αποφανθεί στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.

Ψήφισμα του Συλλόγου Αρχαιολόγων κατά της δίωξης Ρίχτερ

Σε ψήφισμά του το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ποινική δίωξη του Γερμανού ιστορικού Χ. Ρίχτερ αναφέρει:

«Ο ΣΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ποινική δίωξη του Γερμανού ιστορικού και πανεπιστημιακού Χ. Ρίχτερ με βάση το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014. Θεωρεί πως είναι ανεπίτρεπτο να διώκεται ποινικά ένας ιστορικός για τις απόψεις που έχει διατυπώσει σε επιστημονική δημοσίευσή του. Ανεξάρτητα από τις όποιες επιστημονικές διαφωνίες για το έργο του Χ. Ρίχτερ, η ελευθερία της έκφρασης και της επιστημονικής έρευνας πρέπει να είναι δεδομένες και αυτονόητες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Να υπενθυμίσουμε, τέλος, το προφανές, ότι αποτελεί κεκτημένο της επιστημονικής κοινότητας ο επιστημονικός διάλογος να διεξάγεται με ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιχειρημάτων μακριά από λογικές και πρακτικές ποινικοποίησής τους».

 

You may also like
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Αύξηση 100% στις αποφυλακίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ-εκτός φυλακών 350 κατηγορούμενοι την ημέρα!
Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Μένουν 4 αντιστράτηγοι, «έκοψαν» τον Γενικό Επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος