Home > ΚΟΣΜΟΣ > Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα οδηγήθηκε στη φυλακή, στην κωμόπολη Ντομπ για να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών, η οποία του επιβλήθηκε επειδή κρίθηκε ένοχος για αποδοχή προσφοράς δωροδοκίας όταν η σλοβενική κυβέρνηση διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με την φινλανδική βιομηχανία «Patria».

Φθάνοντας στην Ντομπ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, στενούς συνεργάτες και υποστηρικτές του, ο Γιάνεζ Γιάνσα επευφημήθηκε από περίπου 3.000 άτομα που πραγματοποίησαν πορεία για την ελευθερία του και υπέρ της εδραίωσης κράτους δικαίου.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έκανε παραλληλισμό με τον εγκλεισμό του στη φυλακή το 1988, όταν είχε καταδικαστεί από γιουγκοσλαβικό στρατοδικείο της Λιουμπλιάνας σε 18 μήνες φυλάκιση για κλοπή απόρρητων εγγράφων, ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος.

Ο κ. Γιάνσα τόνισε ότι η δίκη του πριν από 26 χρόνια έδωσε την τελευταία ώθηση στις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της Σλοβενίας, αλλά τόνισε ότι αν και η Σλοβενία έγινε ανεξάρτητη το 1991 δεν απελευθερώθηκε από ψέμματα και δόλους προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει γίνει ακόμη κράτος δικαίου.

Ο αρχηγός του SDS καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και καταβολή προστίμου 37.000 ευρώ μαζί με τον απόστρατο αξιωματικό, Τόνε Κρκοβιτς και τον διευθυντή σλοβενικής εταιρείας που συνεργάζεται με την «Patria», Ίβαν Τσρνκοβιτς, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 22 μηνών και το ίδιο χρηματικό πρόστιμο.

Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού συγκρότησαν Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Ελευθεριών για να προωθήσουν την αποφυλάκισή του.

Μέλη της «Επιτροπής 2014» για την υπεράσπιση του Γιάνεζ Γιάνσα στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, χθες, στη Λιουμπλιάνα ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να τερματίσει τις «διαδικασίες χειραγώγησης», να απελευθερώσει τον πρώην πρωθυπουργό και να λάβει αμέσως απόφαση επί της προσφυγής που έχει καταθέσει.

Αντίστοιχη Επιτροπή είχε συγκροτηθεί πριν από 26 χρόνια μετά τη σύλληψη του Γιάνεζ Γιάνσα, δημοσιογράφου τότε του περιοδικού «Μλάντινα» από τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές αρχές και την καταδίκη του σε 18 μήνες φυλάκιση για κλοπή εμπιστευτικών εγγράφων.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα, τον οποίο θεωρούν πολλοί στη χώρα ήρωα της περιόδου της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους πολίτες να «χρωματίσουν τη χώρα με τα χρώματα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», στις γενικές εκλογές στις 13 Ιουλίου, στις οποίες θα διεκδικήσει από τη φυλακή έδρα στη Σλοβενική Βουλή.

Ο αρχηγός του SDS κρίθηκε ένοχος για αποδοχή προσφοράς ωφελημάτων όταν ήταν πρωθυπουργός, ενώ η σλοβενική κυβέρνηση και η φινλανδική αμυντική βιομηχανία «Patria» ήταν σε διαπραγματεύσεις για συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων για το σλοβενικό στρατό έναντι του ποσού των 278 εκ. ευρώ. Το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2006.

Η υπόθεση δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι είναι αθώος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η απόφαση εκκρεμεί.

You may also like
Ξανά υποψήφιος ο Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Βενεζουέλα
Γερμανία: 4 νεκροί σε σύγκρουση αεροπλάνου με ελικόπτερο στον αέρα
Κυπριακές εκλογές-Δόθηκε η μεγάλη μάχη στο ντιμπέϊτ
Πύρινος εφιάλτης στο Λος Άντζελες-Απειλούνται σπίτια διάσημων σταρ