Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Στα χέρια της κυβέρνησης όλο το «πακέτο» των νέων σκληρών μέτρων!…

Στα χέρια της κυβέρνησης όλο το «πακέτο» των νέων σκληρών μέτρων!…

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του ένα οδυνηρό πακέτο, ως τελικό προσχέδιο μίας συμφωνίας, που προέκυψε από τις τετραήμερες συζητήσεις των υπουργών Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες και καλείται να αποφασίσει εάν θα το δεχθεί ή όχι, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.
Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου όμως να κάνουν κυρίως δουλειά επί των λεπτομερειών και να προλάβουν το eurogroup της 7ης Απριλίου, διαμορφώνοντας το λεγόμενο Staff Level Agreement, την τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση πρέπει να πει εάν αποδέχεται ή όχι ως βάση περαιτέρω συζήτησης το πακέτο που προέκυψε στις Βρυξέλλες και για το οποίο και οι δύο πλευρές τηρούν σιγή, αν και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση περιέχει σκληρά μέτρα, κυρίως στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό: αφενός το αφορολόγητο φαίνεται να πέφτει από το όριο των 6000 ευρώ και να πηγαίνει στα 5900 ευρώ, η δε προσωπική διαφορά στις συντάξεις εξανεμίζεται σε μία ή περισσότερες δόσεις μετά το 2020.
Η μεγάλη μάχη της κυβέρνηση δίνεται στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, όπου επιδιώκει μία νίκη γοήτρου, παραχωρώντας μεν ορισμένα πράγματα στους δανειστές, αλλά προσπαθώντας να κρατήσει ορισμένα κεκτημένα. Για το λόγο αυτό άλλωστε εστάλη η σχετική επιστολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ηγεσία της ΕΕ, ζητώντας την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη χώρα μας.
Δεν είναι σαφές επίσης τι έχει προκύψει στα ενεργειακά, καθώς οι δανειστές πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.
Υπουργείο Οικονομικών: Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα
«Επιβεβαιώθηκε η διά ζώσης διαπραγμάτευση, οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα.
Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα που θα έχουν απαντηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες» ανέφερε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες, σε μια προφανή προσπάθεια να εκπέμψει το μήνυμα ότι μια πιθανή συμφωνία δεν πρέπει να αποκλείεται στο κοντινό μέλλον.
ESM: Σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Την άποψη ότι σημειώθηκε «κάποια» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, εξέφρασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η δήλωση του εκπροσώπου είναι η εξής: «Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».
You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο