Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σοβαρή εμπλοκή: Απέσυραν άρον-άρον το «παράλληλο» πρόγραμμα

Σοβαρή εμπλοκή: Απέσυραν άρον-άρον το «παράλληλο» πρόγραμμα

Άρον-άρον η κυβέρνηση παίρνει πίσω το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα μετά από τη δυσφορία που εξέφρασαν πηγές των θεσμών, αφού αυτό κατατέθηκε χωρίς να έχει λάβει γνώση του κουαρτέτο, αλλά χωρίς έγκριση.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως «οι Θεσμοί είναι ενήμεροι για τη συζήτηση κι άλλων προτάσεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα τις αξιολογήσουν, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαβούλευση σε ό,τι αφορά στους στόχους του Προγράμματος προσαρμογής. Οι ελληνικές Αρχές είναι σε επαφή για το σκοπό αυτό με τους Θεσμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες αφού γίνει διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς, το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα θα έρθει στη Βουλή κάποια στιγμή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πάντως δυσφορία υπήρξε και για το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο θα ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι πρώτη φορά που οι δανειστές εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αφού το ίδιο είχε συμβεί για σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Παιδεία.

Δραγασάκης: Στόχος μας 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο

Ακόμη σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε υπερήφανος ότι «Ογδόντα τοις εκατό παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016», στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ενώ την άνοιξη σχεδιάζεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα θεσπιστεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ προανήγγειλε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αντίστοιχου της Διαύγειας για τις τράπεζες ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν αν μια τράπεζα δίνει δάνεια, σε ποιον τα δίνει και αν το κάνει επιλεκτικά.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι συνέρχεται το EuroWorking Group με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με στόχο της έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισεκ, ευρώ.

Το EWG συνέρχεται στον απόηχο της δυσφορίας πηγών κοντά στους θεσμούς για το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης που θεωρείται ότι δεν είναι επαρκώς κοστολογημένο, με τους δανειστές να ζητούν ισοδύναμα μέτρα.

Εξάλλου, τα αναπτυξιακά ζητήματα θα βρεθούν στην ατζέντα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο ΚΥΣΟΙΠ πρόκειται να συζητηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Αναπτυξιακό Συμβούλιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το παράλληλο πρόγραμμα που ήθελε να φέρει η κυβέρνηση

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονταν σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση ΚΕΠ των φτωχών, ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων αλλά και η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016.

Οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του παράλληλου προγράμματος:

 • δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
 • εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ
 • ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ
 • κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες
 • νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
 • οριστική επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων
 • δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα:
 • επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες
 • ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθιυγεινής εργασίας
 • επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια
 • προκήρυξη διαγωνισμού για την αντιμετώπιση ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών
 • υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
 • επίλυση προβλημάτων ιατρών του ΕΣΥ
 • παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές
 • ρυθμίσεις του χρόνιου προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων

 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο