Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > «Σωσίβιο» αναζητεί ο Τσίπρας – Αύριο το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

«Σωσίβιο» αναζητεί ο Τσίπρας – Αύριο το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στη σκιά αντιδράσεων και επιφυλάξεων για τους τακτικισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα συνέλθει αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέματα το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, απομακρύνεται η λογική της συναίνεσης και ο πρωθυπουργός υποχωρεί κάνοντας λόγο – στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς-για καταγραφή απόψεων.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε ήδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από τον προσωρινό  πρόεδρο της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Στη συνέχεια και με βάση τις θέσεις των αρχηγών θα συνεχιστεί η διαδικασία, δηλαδή θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γραπτώς για την πρόταση της κυβέρνησης – χθες το πρωί υπήρξε μόνο προφορική ενημέρωσή του από τον κ. Τσίπρα – και αμέσως μετά θα προσδιοριστεί, με την εμπλοκή πλέον και του ίδιου του κ. Παυλόπουλου το πότε και το πώς.

Πάντως η όλη σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση για τη σύσκεψη, – το τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα στον κ. Παυλόπουλο έγινε πρωί πρωί την Πέμπτη από τα Ιεροσόλυμα και ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στη Ρώμη – παρότι η σχετική πρωτοβουλία στο γενικό της πλαίσιο περιγράφηκε ήδη από την περασμένη Κυριακή από τον πρωθυπουργό, προκάλεσε ένα ντόμινο παρεξηγήσεων τόσο με την Προεδρία, όσο και με τα κόμματα.

Ο μεν κ. Παυλόπουλος ζήτησε να κάνει πρώτα ο κ. Τσίπρας τις επαφές με τους αρχηγούς και στη συνέχεια να αιτηθεί σύσκεψης στην Προεδρία, αποφεύγοντας έτσι να εμπλακεί ο ίδιος στη βολιδοσκόπηση των προθέσεων της αντιπολίτευσης.

Τα δε κόμματα ζήτησαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της σύσκεψης και δήλωσαν ότι αναμένουν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Άρα εκ των πραγμάτων τα σημερινά τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού έχουν και ουσιαστικό περιεχόμενο, ήτοι θα σημάνουν και μία άτυπη πλην ουσιαστική διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο και το σκοπό της σύσκεψης.

Πολύ περισσότερο δε που κόμματα, όπως το ΚΚΕ, αλλά και ηγετικά στελέχη κομμάτων, όπως ορισμένοι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ (Κ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης κ.α.) εμφανίζονται αρνητικοί στην ιδέα της συμμετοχής – ήδη το ΚΚΕ είπε ότι δεν θα εκπροσωπηθεί.

Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει – μετά από εσωκομματικές διαβουλεύσεις στις οποίες προχώρησε η Φώφη Γεννηματά – ότι είναι πρόθυμο να συζητήσει για μείζονα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να εξεταστούν κυβερνητικές πολιτικές σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, που είναι αποκλειστικής ευθύνης της κυβέρνησης.

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυρία Γεννηματά να δεχθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά μόλις ο κ. Τσίπρας θέσει το ασφαλιστικό να αποχωρήσει, παραπέμποντας στα κοινοβουλευτικά φόρα (αρμόδιες επιτροπές και άλλες διαδικασίες), στα οποία μπορεί να γίνει η σχετική συζήτηση.

Η ίδια επιφυλακτική στάση εκφράζεται και τα άλλα κόμματα, (δηλαδή τη ΝΔ, η οποία δεν επιθυμεί να δεσμευτεί για το παραμικρό σε μία τέτοια σύσκεψη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων), που βλέπουν την κίνηση του πρωθυπουργού, περισσότερο ως ελιγμό ή αναζήτηση σωσιβίου, ενόψει των δυσκολιών που φέρνει η υποχρέωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό