Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Σκηνικό πολέμου στο Eurogroup – Σοβαρή εμπλοκή με τα δύο κείμενα

Σκηνικό πολέμου στο Eurogroup – Σοβαρή εμπλοκή με τα δύο κείμενα

Σκηνικό πολέμου διαμορφώνεται μεταξύ Ελλάδας και δανειστών οι οποίοι θεωρούν ότι βάση συμφωνίας αποτελεί το επικαιροποιημένο σχέδιο των θεσμών. Από την πλευρά της η ελληνική αντιπροσωπεία επιμένει ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας και επέλεξε να καταθέσει το σχέδιό της προς έγκριση στο θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Eurogroup.

Τελευταίες πληροφορίες όμως λένε ότι σημειώθηκε ξαφνική εμπλοκή λίγα λεπτά πριν τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης όταν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν να συζητήσουν την ελληνική πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το Eurogroup διεκόπη και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο να υποβληθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση.

Σε νέο αδιέξοδο

Πριν ξεκινήσει το Eurogroup όπου οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν με τις δικές τους προτάσεις, οι θεσμοί συνέταξαν έγγραφο με εφικτά σημεία συμφωνίας (feasibility blueprint). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το κείμενο αυτό δεν λαμβάνει πράσινο φως από Αθήνα. Μάλιστα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Σέλινγκ αποκάλυψε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει δική της πρόταση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες -κατά την άποψη συνεργατών του πρωθυπουργού- είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες μέρες. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup. «H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση, τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις αλλαγές στην ελληνική πρόταση που κατατίθεται στο Eurogroup είναι η διατήρηση των νησιών στο καθεστώς του χαμηλού ΦΠΑ.

Οσον αφορά τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» η πρόταση τους περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

You may also like
Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Έως 70% οι απώλειες στα εισοδήματα
«Αυτόματες» κατασχέσεις με το πάτημα ενός κουμπιού ετοιμάζει η ΑΑΔΕ
Η μούντζα… τους μάρανε
Κατέβασε τους τόνους ο Ερντογάν στη συνάντηση με Τσίπρα