Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > «Σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ-Τί Ανδρέας, τί Αλέξης…

«Σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ-Τί Ανδρέας, τί Αλέξης…

Οι FT, η μεγάλη οικονομική εφημερίδα του… καπιταλισμού, έχει εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι παρά την κρίση η διαφθορά ζει και βασιλεύει και η πλουτοκρατία είναι μια χαρά σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Επίσης, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πιθανότατα στην εξουσία αλλά είναι «σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει». Τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευτικό κόμμα της άκρας αριστεράς που βλέπει εχθρικά τα μέτρα λιτότητας και της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν το δάγκωμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο δυνατό όσο τα γαβγίσματά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία. Είναι απίθανο οι πρόωρες εκλογές να του δώσουν απόλυτη αυτοδυναμία».

Επίσης, σήμερα σειρά δημοσιευμάτων σε γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Νέες προοπτικές για την Ελλάδα»; Με αυτό τον ερωτηματικό τίτλο το Ίδρυμα Χανς- Ζάιντελ και η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσκάλεσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο Έλληνες και Γερμανούς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και ειδήμονες στο Μόναχο για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την Ελλάδα της κρίσης, των ευκαιριών αλλά και των εκλογών που διαφαίνονται στον ορίζοντα με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρακολούθησε τη διημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πορεύεται σε εκλογές, αρχές του 2015. «Τους τελευταίους μήνες επικράτησε ησυχία γύρω από την Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές», γράφει στο σχετικό άρθρο. Και υπενθυμίζει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο σε δύναμη κόμμα, θα έχει, όπως είχε και η ΝΔ στις εκλογές του 2012, το μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα και όλα όσα επιτεύχθηκαν με πολύ κόπο, πισωγυρίσματα και με χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων; Οι εκτιμήσεις κυρίως των προσκεκλημένων από την Αθήνα συνοψίστηκαν στις προειδοποιήσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη: «Οι λαϊκιστές», είπε, «θέλουν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις και υπόσχονται πράγματα που καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορεί να υλοποιήσει σε περίοδο κρίσης. Τα θύματα είναι οι Έλληνες, αλλά θα την πληρώσουν και οι Ευρωπαίοι». Ο κοινός παρονομαστής και από άλλες παρεμβάσεις είναι ότι η ελληνική κρίση δεν πέρασε, τα πράγματα γίνονται και πάλι σοβαρά τους επόμενους μήνες. Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, υπουργός Εσωτερικών μέχρι το 2013, απέδωσε τα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι η μιζέρια έχει ρίξει τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του κόμματος. Όπως τόνισε, η μεσαία τάξη υφίσταται τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων και ένα τμήμα της στρέφεται προς τις λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις.

Το ζήτημα είναι ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή θα έχει να κάνει με τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό. Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε πρόσφατες συναντήσεις αντιπροσωπείας πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών. Το ενδιάμεσο πρόσωπο αυτής της προσεκτικής προσέγγισης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι ο Γιεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και πρώην μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Τσίπρα πολλές φορές, στη Φραγκφούρτη, στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Επικρατεί η εντύπωση μάλιστα ότι σε προσωπικές συζητήσεις ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του δείχνουν πιο πραγματιστές από δηλώσεις που επιλέγουν για δημόσια χρήση. «Αυτό δεν είναι καινούργιο», παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 1981 σκέφτονταν δυνατά για έξοδο της Ελλάδας από την τότε ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μετά την εκλογική του νίκη όμως τα ξέχασε όλα.

Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Ο Τσίπρας λειτουργεί σαν νέος Ανδρέας που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Που προκαλεί τους ξένους αλλά τελικά θα είναι πιο υποτακτικός κι από τους δούλους.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και ο Τσίπρας εμφανίζεται ως σίγουρος πρωθυπουργός; Το ένα ζήτημα που άλλαξε ήταν η επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς έχουν προσλάβει κάποιους που ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι καλά και είπαν στον Τσίπρα ότι όσο μιλά στο εξωτερικό με τόσο ακραίους όρους τόσο δεν θα δει εξουσία. Έτσι, άλλαξε ριζικά η τακτική του με το να λέει άλλα στο εσωτερικό κι άλλα στους ξένους. Οι Έλληνες ακούνε το Αλέξη να τους υπόσχεται τα πάντα και οι Ευρωπαίοι τον Alexis να τους λέει ότι δεν θα κάνει απολύτως τίποτε και θα υπακούσει σε ότι του πουν.

Επίσης, αυτό που άλλαξε είναι η νοοτροπία των ξένων οι οποίοι όταν κάνουν τη δουλειά τους πετάνε αυτούς που συνεργάστηκαν σαν τρίχα από το ζυμάρι. Το ίδιο σκέφτονται να κάνουν και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Το έχουν ξανακάνει και σε άλλες χώρες.

Το τρίτο είναι ότι πλέον δε φοβούνται τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν λάβει δεσμεύσεις. Το έχουν κάνει και στελέχη της Κουμουνδούρου και επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Τσίπρα. Δεν τον θεωρούν πλέον ακραίο. Μπορεί να λένε ότι είναι λαϊκιστής αλλά θα τον… στρώσουν.

Το τέταρτο είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση και κυρίως η ίδια η ΝΔ βάζει τα χεράκια της και βγάζει τα ματάκια της. Η κεντροδεξιά που ξέραμε έχει απογοητεύσει τους οπαδούς της με τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί, με την έλλειψη βούλησης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με το να σέρνονται βασικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει στη χώρα. Και κυρίως με το να δείχνει πλήρη ανοχή στη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή, στη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων.

Αλλά έχει σημασία να καταλάβουν κάτι κυρίως οι Ευρωπαίοι. Ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι γι’ αυτούς γατάκι καναπέως, αλλά έχει τεράστια εσωτερικά προβλήματα τα οποία θα βγουν από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του. Οι συνιστώσες δεν αστειεύονται και δεν αποκλείεται να δούμε ένα κόμμα που είναι στην εξουσία να διασπάται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει κι ο λαός.

Antinews

You may also like
Ο μύθος του Βουκουρεστίου κατέρρευσε
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά
Η μούντζα… τους μάρανε
Γιατί η ΝΔ δεν ξεσηκώνει τον λαό