Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τα κεφάλαια του ΤΧΣ για κάλυψη των “κόκκινων” δανείων

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τα κεφάλαια του ΤΧΣ για κάλυψη των “κόκκινων” δανείων

Η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, δρομολογεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κάλυψη των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων προς τις Τράπεζες.

Σε μια συνάντηση κομβική, από πάσης πλευράς – ενδεικτικό της σημασίας της το “πρωτοσέλιδο χτύπημα”, σήμερα, της εφημερίδας ΑΥΓΗ, που εστιάζει στην απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να διατεθούν κεφάλαια του ΤΧΣ ως “μαξιλάρι” για τα “κόκκινα” δάνεια – το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημερώθηκε από τον κ. Στουρνάρα για την πορεία της οικονομίας και δη του τραπεζικού κλάδου, και έθεσε υπόψιν του τις αντιρρήσεις τους επί της φιλοσοφίας της όλης πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε να διατεθούν τα αδιάθετα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για τη λύση των καίριων προβλημάτων της οικονομίας, όπως είναι τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά του να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για την λεγόμενη “προληπτική γραμμή στήριξης”.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών αλλά και για την εν γένει κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. “Με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δε έχουν ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δισ. ευρώ.

Έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία”.

Μάλιστα, εξέφρασε και την πλήρη διαφωνία του για τη «προληπτική γραμμή στήριξης», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;”. Για να προσθέσει: “Υπενθυμίζω ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο».

Στη δίωρη συνάντηση, πήραν μέρος, εκτός από τους κυρίους Τσίπρα και Στουρνάρα, και οι κύριοι Τσακαλώτος, Λαφαζάνης, Δραγασάκης, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η συνεργάτιδα του διοικητή της ΤτΕ, κυρία Β. Ζάκκα.

Όλη η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξης:

“Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον διοικητή της ΤτΕ για τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών αλλά και για την εν γένει κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δε έχουν ανάγκη περεταίρω ανακεφαλαιοποίησης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δις ευρώ.

Έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όμως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση; Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί; Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα.

Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών. Προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές.

Έτσι, όμως, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου.

Έτσι απειλείται η χώρα. Επαναλαμβάνω λοιπόν τη κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα.

Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο.

Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία”.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!