Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Σε τροχιά κατάρρευσης το εμπόριο: Πτώση-σοκ 30% έως 70% στον τζίρο

Σε τροχιά κατάρρευσης το εμπόριο: Πτώση-σοκ 30% έως 70% στον τζίρο

Δυσμενή στοιχεία για την αγορά μετά τα capital control δημοσιοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Ενδεικτικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι απώλειες το πρώτο δεκαήμερο του «bank holiday» των τριών εβδομάδων, ανήλθαν στο 40%, το δεύτερο στο 30% και στη συνέχεια κυμαίνονται άνω του 20%.

Στις τουριστικές περιοχές, η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη και επομένως, η πτώση του τζίρου, μεσοσταθμικά, κυμαίνεται μεταξύ 30% – 35%, ενώ από αγορά σε αγορά και από περιοχή σε περιοχή μπορεί να ξεπερνά και το 70%.

Έπειτα από την πάροδο 44 ημερών από την έναρξη ισχύος των ελέγχων στη διακίνηση των κεφαλαίων, η κατάσταση μπορεί να εμφανίζει ψήγματα βελτίωσης, ωστόσο δεν έχει εξομαλυνθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς ενάμιση μήνα μετά, παραμένουν τα προβλήματα σε εμπόριο και βιομηχανία, που εμποδίζουν την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της καλοκαιρινής αγοράς, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ.

Η καλοκαιρινή μείωση του τζίρου των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είχε την ίδια ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναφέρει η μελέτη.

Συνολικά, στο λιανικό εμπόριο, εκτός καυσίμων και τροφίμων, οι πωλήσεις καταποντίστηκαν περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ στο χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους και μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 1,2 δις. ευρώ, σε σχέση πάντα με την ίδια περίοδο του 2014.

Ειδικότερα, στα σούπερ-μάρκετ η μείωση του κύκλου εργασιών προσέγγισε το 5%-10% και οι πωλήσεις ειδών αυτοκινήτων εμφάνισαν πτώση κατά 40% τον Ιούλιο, με την έλλειψη ανταλλακτικών να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.

Στη βιομηχανία, η ελάττωση του τζίρου είχε ευρεία διακύμανση και εξακολουθεί να είναι της τάξεως του 40% έως και 80%, με συνολικές απώλειες κατ’ εκτίμηση 1,6 δις. ευρώ.

Στο πεδίο των εξαγωγών, με βάση την έρευνα, αναμένεται να εμφανιστεί συνολική πτώση της τάξεως του 10% – 12%, ενώ τα αποτελέσματα για τον Ιούλιο του 2015 θα διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δισ. ευρώ, αντί των αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δις. ευρώ.

Κατ’ αντιστοιχία στο πεδίο των εισαγωγών, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις ελλείψεις πρώτων υλών, χημικών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για πλοία-ξενοδοχεία-νοσοκομεία, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.

Αντί της διενέργειας εισαγωγών αξίας 3,5 – 4 δις. ευρώ (στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα), τελικά φέτος εισήχθησαν προϊόντα 1,5 – 2 δις. ευρώ, ενώ τα εγκλωβισμένα κοντέινερ στα λιμάνια και τα σύνορα της χώρας κυμάνθηκαν, μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου, περίπου στα 4.500.

Εκ των πραγμάτων, η αλληλεξάρτηση του εξαγωγικού εμπορίου από τις εισαγωγές είναι άμεση, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις προμηθεύονται πρώτες και βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς, επισημαίνει το Επιμελητήριο.

Έτσι το πρόβλημα των εισαγωγέων μετατρέπεται σε πρόβλημα των εξαγωγέων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραγγελίες και οι ξένοι ανταγωνιστές να αποκτούν προβάδισμα στις διεθνείς αγορές, ενώ εκτιμάται ότι, περίπου το 75% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η εγχώρια μεταποίηση είναι εισαγόμενο.

Αναφορικά με το ζήτημα των απωλειών του ΑΕΠ, οι προβλέψεις για συρρίκνωσή του από το β’ εξάμηνο του έτους και μετά (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2015) κυμαίνονται στα επίπεδα του 1 έως 3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, με τις σωρευτικές ετήσιες απώλειες το 2015 να ανέρχονται στα 7 δις. ευρώ και μπορεί να εκτοξευτούν ακόμα και στα 18 δις. ευρώ.

You may also like
Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Έως 70% οι απώλειες στα εισοδήματα
«Αυτόματες» κατασχέσεις με το πάτημα ενός κουμπιού ετοιμάζει η ΑΑΔΕ
Μετά τις Σκουριές κινδυνεύει και η επένδυση στο Ελληνικό…
Νέο «τσεκούρι» έως 18% στις συντάξεις με τον επανυπολογισμό του…Κατρούγκαλου!