Home > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > Ρόδος: Ποινικές διώξεις για τις φονικές πλημμύρες

Ρόδος: Ποινικές διώξεις για τις φονικές πλημμύρες

Έρχεται ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά οι δύο του χειμάρρου της Κρεμαστής κάτω από τη γέφυρα και οι άλλοι δύο μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με το αυτοκίνητό τους και προκάλεσαν ζημιές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κωνσταντίνος Μπούτσικος άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης και αν και δεν είναι προσωποιημένες, ευθύνες επιρρίπτονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου αλλά και τους Καποδιστριακούς δήμους του νησιού.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του Μαΐου, ο δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς που προτίμησε να μην εκτεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ρόδου, καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως σε ποιες περιοχές υπάρχουν ρέματα, αν έχουν μπαζωθεί και με ποιανού άδεια, πού έχει «κολλήσει» το έργο της γέφυρας της Κρεμαστής, αν υπήρξε εντολή για το κλείσιμό της την ημέρα της θεομηνίας, γιατί δεν εφαρμόστηκε η εντολή κ.α. Παράλληλα, με εντολή της πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες ανάλογων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που σημειώθηκαν, σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν, έπειτα από την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο εισαγγελέας τον περασμένο Νοέμβριο και στρέφονται κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου της Ρόδου αλλά και των πρώην δήμων Ιαλυσού και Πεταλούδων.

Ειδικότερα, οι διώξεις που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου Κωνσταντίνο Μπούτσικο, αφορούν τα εξής αδικήματα:

– Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.

– Πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο και επήλθε θάνατος κατά συρροή.

– Έκθεση η οποία προκάλεσε το θάνατο του παθόντος κατά συρροή.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που πιθανώς να βαρύνουν οι κατηγορίες αυτές, αυτά θα προκύψουν από τις καταθέσεις αλλά και απολογίες που θα λάβει η αρμόδια ανακρίτρια Ρόδου.

Οι εμπειρογνώμονες «καίνε» τους υπεύθυνους

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκθέσεις των τριών πολιτικών μηχανικών – πραγματογνωμόνων «καίνε» τους υπευθύνους καθώς προκύπτει ότι δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα προστασίας των περιοχών που επλήγησαν, ούτε είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα και οι τρεις πραγματογνωμοσύνες καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

α) υπήρχε έλλειψη μελέτης σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

β) υλοποιήθηκαν λανθασμένες επιλογές όπως για παράδειγμα κατασκευή δρόμου στο πρωτεύων ή δευτερεύων οδικό δίκτυο, εγκάρσια μέσα σε ρέματα

γ) παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα (ποταμούς, χειμάρρους και ρέματα) όπου δηλαδή δεν υπήρξε καμία υπηρεσία να αστυνομεύσει περιοχές που μπαζώνονταν και από ποιους.

δ) η απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων, αποτέλεσμα είτε από το κτίσιμο οικημάτων είτε από μπαζώματα.

You may also like
«Σαρώνουν» τα διαθέσιμα Ταμείων, Δήμων, Φορέων
Τετραήμερο «λουκέτο» στους δήμους λόγω κινητοποιήσεων
Προσλαμβάνουν εποχικούς υπαλλήλους σε δήμους της Αττικής, Μακεδονίας και Κρήτης
Μονιμοποιούν από το «παράθυρο» χιλιάδες συμβασιούχους στους Δήμους