Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Reuters: Με το βλέμμα στις εκλογές η ελληνική κυβέρνηση

Reuters: Με το βλέμμα στις εκλογές η ελληνική κυβέρνηση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να εξέφρασε την ελπίδα ότι το κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρόεδρο την επόμενη Δευτέρα και θα αποτρέψει την απειλή των πρόωρων εκλογών, αλλά οι πολιτικοί σε όλες τις πλευρές ετοιμάζονται ήδη για μία πιθανή προεκλογική εκστρατεία τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Reuters.

Στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την Τρίτη, ο υποψήφιος της κυβέρνησης Σταύρος Δήμας έλαβε 12 λιγότερες ψήφους από τις 180 που θα χρειαστεί για να εκλεγεί την ερχόμενη Δευτέρα, μία βελτίωση των αποτελεσμάτων του α’ γύρου, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αλλά οι αριθμοί παραμένουν σφικτοί και εάν ο Δήμας δεν εκλεγεί, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές έως τις αρχές Φεβρουαρίου, πιθανώς φέρνοντας το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας.

«Υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία για τα κόμματα και τους βουλευτές να πεισθούν ότι πρέπει να εκλεγεί ένας Πρόεδρος, αλλά είναι δύσκολο» δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ήδη τα πολιτικά κόμμα ετοιμάζονται για προεκλογική εκστρατεία η οποία μπορεί να ξεκινήσει τη στιγμή που θα καταστεί ξεκάθαρο τη Δευτέρα ότι η πλειοψηφία των τριών πέμπτων που χρειάζεται ο Δήμας για να εκλεγεί είναι άπιαστη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το Reuters, δηλώνει ότι επιθυμεί εκλογές το συντομότερο δυναμό και ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Εξακολουθεί να κατέχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αλλά το πλεονέκτημά του συρρικνώνεται σταθερά τους πρόσφατους μήνες. Μία δημοσκόπηση της Public Issue την περασμένη εβδομάδα έδωσε στο κόμμα προβάδισμα 7 μονάδων, έναντι 11 μονάδων το Σεπτέμβριο.

Ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία παρτίδα σκακιού. «Η κυβέρνηση μαθηματικά είναι αναγκασμένη να στοχεύσει τόσο τον βασιλιά όσο και τη βασίλισσα: να εκλέξει πρόεδρο ή να εκλεγεί η ίδια» δήλωσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα προτάξει τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος διάσωσης, που ακόμα έχει ανάγκη η Ελλάδα προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα τόσο στην ψηφοφορία της Δευτέρας όσο και σε ενδεχόμενη προεκλογική καμπάνια.

Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς όσο και ο επικεφαλής του έτερου κόμματος της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ) Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, πως έχουν ξεκινήσει οι προεκλογικές προετοιμασίες αν και υπογραμμίζουν πως εξακολουθούν να στοχεύουν στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει το Reuters.

“Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τις εκλογές τις τελευταίες 48 ώρες αλλά βασικός μας στόχος παραμένει η εκλογή Προέδρου”, φέρεται να αποκάλυψε στο πρακτορείο βουλευτής.

Ο κ. Σαμαράς, που εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος μετά από την δεύτερη ψηφοφορία, στοχεύει στο να εξασφαλίσει τις 12 επιπλέον ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τα δύο μικρότερα κόμματα φαίνεται μάλλον απίθανο να ξαναμπούν στη βουλή μετά από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!