Home > ΚΟΣΜΟΣ > Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν «στον πάγο» την Τουρκία!

Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν «στον πάγο» την Τουρκία!

Αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει σε αναμονή το παλαιότερο αίτημα της Τουρκίας για πιο ενεργό ρόλο στην υπό την ηγεσία των Αμερικανών επιχείριση κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 

Η κίνηση αυτή, την οποία αποκάλυψε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος, έγινε προκειμένου να επιτραπεί να υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η Τουρκία δεν έχει μετάσχει ούτε σε μία αεροπορική αποστολή της συμμαχίας στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετά από το συμβάν της 24ης Νοεμβρίου.

Αυτή η παύση είναι η τελευταία επιπλοκή σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, που έχει δοκιμάσει την υπομονή Αμερικανών σχεδιαστών των πολεμικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θέλουν μία πιο δυναμική τουρκική συμβολή, ιδιαίτερα στην ασφάλιση του τμήματος των συνόρων με τη Συρία που φαίνεται ως μία κρίσιμη διαδρομή ανεφοδιασμού για το Ισλαμικό Κράτος.

Με τη Βρετανία να ξεκινά τα «χτυπήματα» στη Συρία και τη Γαλλία να ενισχύει το ρόλο της, έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ δημόσια έκανε έκκληση αυτή την εβδομάδα για μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας, σημειώνει το Reuters.

Η κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι η Τουρκία να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της με τη Συρία, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι επικεντρωμένη σε ένα κομμάτι περίπου 98 χλμ., το οποίο χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για να διακινεί ξένους μαχητές και να κάνει λαθρεμπόριο.

Παράλληλα όμως, οι ΗΠΑ θέλουν να δουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές με στόχο το Ισλαμικό Κράτος, ακόμη κι αν η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τις επιθέσεις της Αγκυρας ενάντια στο PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και από τις δύο χώρες.

Σε συνεδρίαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα, ο Κάρτερ παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευαν περισσότερο το PKK παρά το Ισλαμικό Κράτος, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν κάποια υποσχόμενα σημάδια από την Τουρκία, μεταξύ άλλων κινήσεις για την ασφάλιση των σημείων διέλευσης στα σύνορα.

Για παράδειγμα, τα τουρκικά F-16 τον προηγούμενο μήνα εντάχθηκαν σε μία αεροπορική επιχείρηση για την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, που ανακατέλαβαν δύο χωριά από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τα όσα είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
 
Η Τουρκία από την άλλη απορρίπτει τους όποιους ισχυρισμούς ότι δεν διαδραματίζει το ρόλο της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Εχουμε πάρει μέρος σε τουλάχιστον τις μισές επιχειρήσεις», είπε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. «Πέρα από αυτό, η Τουρκία μετέχει στην αναγνώριση των στόχων, όπως και στην παροχή βάσεων. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας θα εκτονωθούν γρήγορα, επιτρέποντας στην Τουρκία να αναλάβει έναν πιο ισχυρό ρόλο στις αεροπορικές επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό τους Αμερικανούς, ανέφερε πάντως ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία αναφορικά με τις τουρκικές πτήσεις, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν απευθείας το ζήτημα, αλλά τόνισαν στο Reuters ότι η χώρα τους παραμένει μέρος της συμμαχίας. «Για εμάς δεν έχει αλλάξει τίποτα», είπε ο ένας εξ αυτών. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι στο σύνολό τους οι αεροπορικές επιχειρήσεις της συμμαχίας δεν έχουν επηρεαστεί από τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα συζητιέται το πόσο σκληρά θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι γενικά αναγνωρίζουν ότι η υποστήριξή της έχει υπάρξει ζωτικής σημασίας για την καμπάνια στη Συρία, επιτρέποντας στο συνασπισμό να οργανώνει αποστολές βομβαρδισμών από τουρκική βάση.

Στην Τουρκία από την άλλη, έχει αυξηθεί η απογοήτευση τα τελευταία χρόνια από αυτό που θεωρεί ότι είναι αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων, τονίζοντας ότι μόνο η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ μπορεί να φέρει ειρήνη με διάρκεια.

 

You may also like
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Ξανά υποψήφιος ο Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Βενεζουέλα
Γερμανία: 4 νεκροί σε σύγκρουση αεροπλάνου με ελικόπτερο στον αέρα