Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ψηφοφορία-γρίφος για δυνατούς λύτες!

Ψηφοφορία-γρίφος για δυνατούς λύτες!

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η αποψινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, ενώ ολονύκτιες ήταν οι διαβουλεύσεις που θα συνεχισθούν και σήμερα, μεταξύ ανεξάρτητων βουλευτών που κινούνται ανάμεσα στο «ναί», στο «παρών» και στο «ίσως»…

Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αναφέρουν ότι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες είτε θα δηλώσουν «παρών» είτε θα απέχουν αν και παραδέχονται ότι προσανατολίζονται στο να ψηφίσουν Πρόεδρο στην τελική διαδικασία. Υπο αυτά τα δεδομένα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στις ενδεχόμενες «ηχηρές» απουσίες.

Ομάδες ανεξάρτητων βουλευτών προχωρούν σε ζυμώσεις και συναντήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορούν να χωρέσουν οι προτάσεις τους σε κοινό κείμενο με αποδέκτη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με το οποίο θα ζητούν συναίνεση και εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται συνάντηση τουλάχιστον 6 ανεξάρτητων μεταξύ των οποίων Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Μ. Ιατρίδη, Π. Μουτσινάς. Πρόκειται για την ομάδα βουλευτών που στο προηγούμενο διάστημα ζητούσε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν Πρόεδρο. Ωστόσο σήμερα παραδέχονται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο και προσανατολίζονται σε πρόταση ανάλογη με αυτή που είχαν καταθέσει οκτώ άλλοι βουλευτές. Δηλαδή να ζητούν συνεννόηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων και ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών.

Για την ώρα πάντως δεν έχει υπάρξει καμία ομαδοποίηση αν και οι προθέσεις των περισσοτέρων συναντιούνται. Δεν αποκλείεται πάντως το επόμενο διάστημα να υπάρξει κείμενο με υπογραφές τουλάχιστον 15 βουλευτών. Παράλληλα, οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου που «φλερτάρουν» με το «Ποτάμι» ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Το ίδιο δηλώνει και ο κ. Σπύρος Λυκούδης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση οδεύει προς την πρώτη ψηφοφορία έχοντας εξασφαλίσει μόλις επτά ανεξάρτητους βουλευτές. Γίνεται αντιληπτό πως εάν τα παραπάνω νούμερα επιβεβαιωθούν σήμερα το βράδυ και η υποψηφιότητα Δήμα λάβει μόλις 162 θετικές ψήφους τότε θα πυροδοτηθεί συζήτηση περι άμεσης αντικατάστασής του, ενδεχομένως πριν από την δεύτερη ψηφοφορία. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές απο υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ και από απλούς βουλευτές που υποστηρίζουν πως για να κερδηθεί αυτή η παρτίδα «ο Σαμαράς πρέπει κάτι να δώσει».

Παραδέχονται ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα λειτούργησε μάλλον αποσυσπειρωτικά καθώς ανεξάρτητοι βουλευτές που εως εκείνη την ώρα «έκλειναν το μάτι» για την θετική τους ψήφο, δήλωσαν προβληματισμένοι από «την κομματική επιλογή». Υπο αυτά τα δεδομένα σημειώνουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου ίσως να επαναφέρει τις υψηλές πιθανότητες ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση, λένε πως θα «πρέπει να κινηθούμε στην κόψη του ξυραφιού με ανάληψη πιο ουσιαστικών δράσεων οι οποίες δεν θα λειτουργήσουν υπονομευτικά για τον πρωθυπουργό».

Υποστηρίζουν ότι μια «γενική δέσμευση για διεξαγωγή εκλογών δεν θα έκανε μεγάλη ζημιά» και προσθέτουν «ίσως μια συμφωνία που θα έλεγε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει διάλογος για την ημερομηνία εθνικών εκλογών να ανατρέψει τα εως τώρα δεδομένα και να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίες».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η οριοθέτηση των εκλογών εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 θα ήταν μια καλή συμφωνία. Ανάλογη πρόταση άλλωστε έχει κάνει και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιμένοντας στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία της χώρας, να συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πάντως με τα δεδομένα, στην σημερινή ψηφοφορία τα «ναι» θα περιοριστούν στα 162 – 165.

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το απόγευμα, ενώ οι βουλευτές θα ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους φανερά δια βοής και όχι με ψηφοδέλτιο σε κάλπη.

Υπερ υποψηφιότητας του κ. Δήμα εμφανίζονται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και επτά (8) ανεξάρτητοι: Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιάννης Κουράκος, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Στο «παρών» βάσει των συλλογικών αποφάσεων είναι θεωρητικά οι 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, της ΧΑ και του ΚΚΕ καθώς και οι ανεξάρτητοι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή.

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου αν και προσμετρούνταν στα «ναι», ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία θα δηλώσει «παρών». Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον «κλίνει προς το να καταψηφίσει» ενώ η κυρία Μίκα Ιατρίδη σημείωσε γενικά ότι θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις διαδικασίες! Με « κλειστά χαρτιά» παραμένουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Πάρις Μουτσινάς.

Το ενδιαφέρον για την αποψινή πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της χώρας. Δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί του εξωτερικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία, έχουν υποβάλλει αιτήματα για διαπίστευση στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να καλύψουν-λεπτό προς λεπτό-την εκλογική διαδικασία.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!