Home > ΚΟΣΜΟΣ > Πρώτος γύρος βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο

Πρώτος γύρος βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο

Οι Αιγύπτιοι καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν ένα νέο κοινοβούλιο εξ ορισμού προσκείμενο στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον πρώην αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων που καταστέλλει κάθε διαφωνία, δύο χρόνια αφότου ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Η διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά απουσιάζει η αντιπολίτευση, θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, και δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες στην Αίγυπτο μετά τη διάλυση, τον Ιούνιο του 2012, του κοινοβουλίου στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, θα γίνει σε δύο γύρους, βάσει ενός περίπλοκου συστήματος.

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του Σίσι, ενός προέδρου που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

Μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν εξαπολύσει ένα κύμα καταστολής εναντίον των διαφωνούντων.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η οργάνωση στην οποία ανήκε ο Μόρσι, τέθηκε εκτός νόμου παρότι είχε κερδίσει σε όλες εκλογικές αναμετρήσεις μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που είχε εκδιώξει τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Τους μήνες που ακολούθησαν την αποπομπή και τη σύλληψη του Μόρσι, αστυνομικοί και στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές που αξίωναν την αποκατάστασή του στην εξουσία. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του φυλακίστηκαν και εκατοντάδες, του ίδιου του Μόρσι περιλαμβανομένου, καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μαζικές δίκες με συνοπτικές διαδικασίες που καταδίκασε ο ΟΗΕ.

Τα νεολαιίστικα κινήματα της αριστεράς και οι διάφορες οργανώσεις πολιτών που είχαν πρωτοστατήσει στη λαϊκή εξέγερση του 2011, με μειωμένη πια την απήχησή τους και αντιμετωπίζοντας οργανωτικά προβλήματα, είτε απέχουν από τη διαδικασία ή δεν έχουν ουσιαστικές ελπίδες επιτυχίας.

Ο Σίσι ζήτησε χθες να υπάρξει «μεγάλη συμμετοχή» και κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους να πάνε στα εκλογικά τμήματα» και να κάνουν «τη σωστή επιλογή», λέγοντας ότι καλεί κυρίως «τη νεολαία» να πάρει μέρος στη «δημοκρατική γιορτή» αυτή.

Παρότι οι διαφημιστικές καταχωρίσεις των υποψηφίων γεμίζουν τους δρόμους, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από μια ατμόσφαιρα σχεδόν αδιαφορίας, που δεν έχει καμιά σχέση με τον χωρίς προηγούμενο αναβρασμό των εκλογών του 2011.

«Οι Αιγύπτιοι έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τις εκλογές», εκτίμησε ο Χόσνι, που αναμένει ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι σημαντικότερες συμμαχίες κομμάτων ουσιαστικά αποτελούνται από πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, του άλλοτε κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ειδικά η μεγαλύτερη, ο συνασπισμός «Στο όνομα της Αιγύπτου».

Η συμμαχία αυτή, στην οποία συμμετέχουν φιλελεύθερα και κεντροδεξιά κόμματα, επιχειρηματίες και πρώην υπουργοί, φιλοδοξεί να καταλάβει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου παρέχοντας μια άνετη πλειοψηφία στον Σίσι.

Μια άλλη συμμαχία η οποία έχει ειδικό βάρος είναι το Αιγυπτιακό Μέτωπο, της οποίας ηγείται ο Άχμεντ Σαφίκ, ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ.

Το σαλαφιστικό κόμμα Αλ Νουρ—το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της ανατροπής του Μόρσι—είναι το μόνο ισλαμιστικό κόμμα στο οποίο επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές. Όμως τοποθετείται ανοικτά υπέρ του Σίσι.

Πάνω από 360.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν για τη φρούρηση των εκλογικών τμημάτων, τη στιγμή που η χώρα βιώνει ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων των τζιχαντιστών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 13 εναπομείνασες επαρχίες, στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάνω από 28 εκατομμύρια πολίτες, θα διεξαχθεί την 22η και την 23η Νοεμβρίου.

You may also like
Πύρινος εφιάλτης στο Λος Άντζελες-Απειλούνται σπίτια διάσημων σταρ
Κολοράντο: 19χρονος έσφαξε τα αδελφάκια του…
Συντριβή εμπορικού αεροσκάφους στην Ακτή Ελεφαντοστού
Ιταλία και Γαλλία στο πλευρό του Ραχόι