Home > ΑΠΟΨΗ > Προπαγάνδα και Αλήθεια…

Προπαγάνδα και Αλήθεια…

Του Θανάση Κ.

Μέσα στην κοσμογονία των δραματικών εξελίξεων – διεθνώς και εσωτερικώς – καλό είναι να ξεχωρίζουμε τι είναι προπαγάνδα (που συνήθως εμφανίζεται ως «πληροφορία», «ρεπορτάζ» ή «ανάλυση») και τι είναι αλήθεια.
Να, λοιπόν, δύο πολύ επίκαιρα παραδείγματα…
* Πρώτον, ποιος ωφελείται από τη τραγική δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία…
Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως, τάχα, «ευνοείται ο Ερντογάν»! Γιατί «νομιμοποιείται» διεθνώς, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβάλλει μέσα στην Τουρκία, για να σταθεροποιήσει τη θέση του…
Αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, αλλά είναι πολύ μικρό (και μάλλον ασήμαντο μέρος) της αλήθειας…
Στην πραγματικότητα ευνοείται η Ρωσία, δηλαδή ο Πούτιν έναντι και του Ερντογάν και της Ουάσιγκτων.
Ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη ήταν οπαδός της «Αλ Νούσρα», στη Συρία. Δηλαδή της «ήπιας» (μη τζιχαντιστικής) αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ. Που υποστηρίζεται από τους δυτικούς και κυρίως από τις ΗΠΑ.
Τώρα πόσο «ήπια» είναι, άραγε, μια ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που έχει σχέσεις με την… Αλ Κάϊντα, τι πώ;
Ο Αλλάχ κι η ψυχή τους…
Εν πάση περιπτώσει, ο Ερντογάν ήταν παραδοσιακά εναντίον του Άσαντ, ήθελε δηλαδή να τελειώσει η κρίση στη Συρία με την πτώση του Άσαντ. Το ίδιο επιθυμούσε και η Αλ Νούσρα. Όπως και η Ουάσινγκτον.
Η Ρωσία, αντίθετα, υποστηρίζει τις δυνάμεις του Άσαντ. Όπως και το Ιράν.
Τώρα ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να αποκηρύξει την «Αλ Νούσρα» (όπως πριν λίγους μήνες υποχρεώθηκε να πάρει αποστάσεις και από το ΙΣΙΣ), και να ταυτιστεί με τις θέσεις της Ρωσίας και του Ιράν, που υποστηρίζουν τον Άσαντ (και τους Κούρδους του Ιράκ).
Λίγο καιρό πριν, οι Ρώσοι έδωσαν στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία ότι το καθεστώς Ερντογάν (πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου) μέχρι και ο ίδιος ο γιός του ήταν μέχρι το λαιμό ανακατεμένοι σε δίκτυα λαθρεμπορίας που χρηματοδοτούσαν το ΙΣΙΣ.
Μετά ο Ερντογάν αναγκάστηκε να τα αποκηρύξει όλα αυτά, για να φτιάξει τις σχέσεις του με τη Ρωσία…
Τώρα με την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, ο Ερντογάν, αναγκάζεται να αποκηρύξει και τις σχέσεις του και με την Αλ Νούσρα!
Άρα, σύρεται σε πλήρη ανατροπή της μέχρι σήμερα πολιτικής του στη Συρία, δεμένος χειροπόδαρα στα χέρια των μέχρι χθες αντιπάλων του (Ρωσίας και Σιιτικού Ιράν)
Και πηγαίνει σήμερα σε σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία και το Ιράν (χωρίς τις δυτικές χώρες) για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις στη Συρία. Όπου θα ενισχυθούν και πολιτικά και διπλωματικά οι θέσεις του Άσαντ και των Κούρδων στο Ιράκ (που έχουν, έτσι κι αλλιώς κερδίσει έδαφος στα πεδία των μαχών σε βάρος του ΙΣΙΣ).
Πόσο «κερδισμένος», λοιπόν, μπορεί να βγει γεωπολιτικά ο Ερντογάν απ’ όλα αυτά; Μάλλον, ο μεγάλο χαμένος θα είναι
Ακόμα, οι εξελίξεις φέρνουν σε δύσκολη θέση και τις ΗΠΑ, οι οποίες με την αδιέξοδη πολιτική Ομπάμα στη Συρία (αρχιτέκτονας της οποίας υπήρξε η κα Χίλαρυ, βεβαίως, ως υπουργός εξωτερικών παλαιότερα), είχαν βασικό τους στόχο την ήττα του Άσαντ κι όχι την καταστροφή του ΙΣΙΣ!
Και χρησιμοποιούσαν ως βασικό τοπικό «εργαλείο» την «Αλ Νούσρα» (παρόλο που την είχαν χαρακτηρίσει παλαιότερα – και σωστά – «παρακλάδι της Αλ Κάϊντα»!)
Τώρα την πάτησαν πανηγυρικά: Η «Αλ Νούσρα», που τη στήριζαν, δολοφονεί ξένους πρέσβεις!
Ο Πούτιν (που δεν είναι, ασφαλώς το… «καλύτερο παιδί») εμφανίζεται «απόλυτα δικαιωμένος», οι στόχοι του Πούτιν στη Συρία (να βοηθήσουν τον Άσαντ να νικήσει του τοπικούς αντιπάλους του, δηλαδή το ΙΣΙΣ και την «Αλ Νούσρα») ενισχύονται, ενώ η πολιτική της Ουάσινγκτον στη Συρία βρίσκεται πια στο κενό. Κυριολεκτικά…
Και με μια ΝΑΤΟϊκή χώρα – την Τουρκία – να σύρεται από την πολιτική της Συρίας και του Ιράν στην περιοχή.
Πέστε μου τώρα εσείς, ποιος βγαίνει «κερδισμένος» από τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Μη τρελαθούμε τελείως πια…
* Δεύτερο παράδειγμα: Μας λένε ότι τα χθεσινά πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βερολίνο (αλλά και στη Ζυρίχη), θα οδηγήσουν, λέει, τους Ευρωπαίους να είναι πιο «ανεκτικοί» στις αντιδράσεις τους έναντι του Τσίπρα!
Τώρα είναι που θα… αποτρελαθούμε!
Το ακριβώς αντίθετο! Το μεταναστευτικό θεωρείται στην Ευρώπη ως πρόβλημα που δημιούργησε ο Τσίπρας! Καλώς – κακώς, αυτό πιστεύουν.
Κι αν αποδειχθεί ότι οι δράστες είχαν περάσει από Ελλάδα, αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την πολύ κακή εικόνα που έχουν για το ρόλο που διαδραμάτισε η κυβέρνηση Τσίπρα…
Γιατί γνωρίζουν καλά πως το πρόβλημα με τη συρροή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία υπήρχε βέβαια από τα μέσα του 2011, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά έλεγχε τα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν πέρναγαν από Ελλάδα να μπουν στην κυρίως Ευρώπη.
Ο Σαμαράς κράταγε τα σύνορα κλειστά. Με δυσκολία, αλλά τα κράταγε.
Και του έλεγαν και… «λογάκια» κάποιοι εταίροι μας (μέχρι που τους το «έκοψε» στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο μισό του 2014): γιατί μάντρωνε τους λαθρομετανάστες στην Αμυγδαλέζα, γιατί το Ελληνικό Λιμενικό έκανε τότε push back στις βάρκες των λαθρομεταναστών κλπ.
Εν πάση περιπτώσει, ο Σαμαράς κράταγε τα σύνορα κλειστά. Κι όσοι ελάχιστον πέρναγαν τότε, σε λίγο επαναπατρίζονταν, πίσω από εκεί που ήλθαν.
Μετά ήλθε ο Τσίπρας και άλλαξε πολιτική:
–Η κυρία Τασία διακήρυττε δημόσια ότι οι «πρόσφυγες» (που ήταν κατά πλειοψηφίαν λαθρομετανάστες, πολλές φορές με πλαστά Συριακά διαβατήρια), έρχονταν στην Ελλάδα, το πρωί «λιάζονταν» και το βράδυ… «εξαφανίζονταν»!
Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν τότε ότι τους έμπαζαν οι Έλληνες από τα σύνορά, τους έδιναν 6μηνη προσωρινή βίζα κι ύστερα τους διοχέτευαν προς την υπόλοιπη Ευρώπη, προς βορράν. Κι έτσι «εξαφανίζονταν»…
Κι επειδή το κατάλαβαν οι Ευρωπαίο, μας έκλεισαν τα σύνορα! Κι όσοι δεν είχαν προλάβει να περάσουν παγιδεύτηκαν στην Ελλάδα…
–Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα (εσχάτως γνωστότερος και με το «καλλιτεχνικό ψευδώνυμο»… «Μπούλης») διακήρυξε δημόσια, κάποια στιγμή πως, αν δεν μας κάνουν χατίρια στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο οι δανειστές μας, θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα τους στείλουμε τζιχαντιστές.
Βέβαια, ο… «Μπούλης» δεν το εννοούσε, τότε! Μια… «μακακία είπε, κατά πως το συνηθίζει. Αλλά η Ελλάδα όντως άνοιξε τα σύνορα, μέσα στους λαθρομετανάστες που πέρασαν υπήρξαν και κάποιοι, ελάχιστοι, τζιχαντιστές που πήγαν κι έκαναν αιματηρά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις. Οπότε ο λαϊκιστικός τύπος της Ευρώπης το θυμάται και το θυμίζει. Κι άντε να το μαζέψεις…
You may also like
Η μούντζα… τους μάρανε
Ανήλικοι και αλλοδαποί ανάμεσα στους συλληφθέντες «μπαχαλάκηδες»!
Απαλλαγή Χατζηγιάννη για τα εμβάσματα των 5,3 εκ. Ευρώ
Κατέβασε τους τόνους ο Ερντογάν στη συνάντηση με Τσίπρα