Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > «Πυρετός»συσκέψεων για ομαδικές απολύσεις και εξωδικαστικό συμβιβασμό!

«Πυρετός»συσκέψεων για ομαδικές απολύσεις και εξωδικαστικό συμβιβασμό!

Ο «χρόνος τελειώνει» και αυτό το γνωρίζουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και για το λόγο αυτό είναι έτοιμοι να υπογράψουν εκείνα που ήδη γράφονται αυτές τις ώρες από τους εκπροσώπους των δανειστών, για να παρουσιασθούν ως ακόμη μία επιτυχία!
Μεγαλύτερο «αγκάθι» για την συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση αναδεικνύεται η απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ομαδικών απολύσεων.  Η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, μετέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει, καθώς οι δανειστές εμμένουν σε αύξηση του ποσοστού μαζικών απολύσεων από 5% σε 10%. Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, επειδή οι αποφάσεις αφορούν θεωρητικά μόνον το 2,5% των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά από αυτές εξαρτάται οικονομικά σχεδόν το 45% των μισθωτών.
 
Ωστόσο οι θεσμοί έχουν αρχίσει ήδη να συντάσσουν κείμενα συμφωνίας, δείχνοντας ότι ο χρόνος τελειώνει και πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύσεις, όχι μόνον στα Εργασιακά και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή τους περιορισμούς στην προκήρυξη απεργιών, αλλά και σε όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών και πολλά άλλα ακόμη.
 
Λύση της τελευταίας στιγμής αναζητείται και για τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως απαιτεί κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, θα πρέπει να επιτρέπει και «κούρεμα» οφειλών προς το δημόσιο, όπως για τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές.
 
Ενόψει της τελικής μάχης, κατατέθηκε και το νομοσχέδιο που εισάγει την κινητικότητα και τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων (σε εθελοντική βάση πάντως και με διατήρηση της τυχόν προσωπικής διαφοράς στις απολαβές τους ή και σε προσωποπαγή θέση στον νέο φορέα). Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η Βουλή θα είναι σε ετοιμότητα για να δεχθεί και κάθε νομοσχέδιο που θα απαιτηθεί για να κλείσει η β΄αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.
 
Την  ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται νυχθημερόν για να συντάξουν και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο θα καταθέσει ο υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος την Δευτέρα. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα άνω 1,8% του ΑΕΠ το 2017, έναντι στόχου 1,75% που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Πηγές της κυβέρνησης λένε πως οι θεσμοί δεν επιμένουν για δημοσιονομικό κενό το 2017 και πως πείστηκαν από τα στοιχεία της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση των 750 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η δαπάνη θα καλυφθεί, όπως λένε, από κατάργηση επιδομάτων που επικαλύπτονται, την υπεραπόδοση εσόδων του 2016 αλλά και ορισμένα κονδύλια για το μεταναστευτικό.
 
Στα «αγκάθια» παραμένουν όμως και μέτρα όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών (μηχανικοί, πώληση φαρμάκων σε σουπερμάρκετ κλπ.), η κατάργηση του νόμου που θέτει εμπόδια στις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020 με νέα μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της δημιουργίας καζίνο στο Ελληνικό.
You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά