Home > ΚΟΣΜΟΣ > Περισσότεροι από 200.000 οι νεκροί στον εμφύλιο της Συρίας

Περισσότεροι από 200.000 οι νεκροί στον εμφύλιο της Συρίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Συρία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 210.060 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και 65.146 άμαχοι αλλά και 10.664 παιδιά. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των αγνοούμενων. Σοκάρουν και τα στοιχεία για τους Σύρους πρόσφυγες.

Το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη χώρα αναφέρει ότι στις τάξεις των μαχητών που έχουν χάσει τη ζωή τους πολεμώντας το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, 38.325 είναι Σύροι αντάρτες και 24.989 ξένοι Τζιχαντιστές.

Στο στρατόπεδο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, 45.385 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, όπως και 29.943 πολιτοφύλακες των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας, 640 μέλη της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και 2.502 σιίτες πολιτοφύλακες που έφθασαν στη Συρία από άλλες χώρες.

«Ο απολογισμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος (…) λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων των οποίων η τύχη αγνοείται», επισημαίνει προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να προστεθούν 20.000 κρατούμενοι στις συριακές φυλακές οι οποίοι θεωρούνται αγνοούμενοι. Μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για βασανιστήρια και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες στις φυλακές αυτές.

Χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται όμηροι από Τζιχαντιστικές οργανώσεις, κυρίως το Ι.Κ., που σπέρνει τον τρόμο στα εδάφη που ελέγχει

Ανθρωπιστικό δράμα με πρόσφυγες και εκτοπισμένους

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εκ των οποίων τέσσερα εκατομμύρια έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το 60% των περίπου 23 εκατομμυρίων Σύρων πλήττονται από τη φτώχεια (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2014).

Τα τελευταία στοιχεία (Μαρτίου 2015) αναφέρουν ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τονίζει ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει στον Λίβανο, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Το ποσοστό είναι πιθανόν μεγαλύτερο, καθώς πολλοί Σύροι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του διεθνούς οργανισμού. Περίπου 618.000 Σύροι είναι πρόσφυγες στην Ιορδανία, 225.000 στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, προβλήματα υγείας και αυξανόμενες εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται μέσα σε προσωρινές κατασκευές και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη UNICEF, μεταξύ 2,1 και 2,4 εκατομμυρίων παιδιών δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου 2015.

You may also like
Ξανά υποψήφιος ο Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Βενεζουέλα
Γερμανία: 4 νεκροί σε σύγκρουση αεροπλάνου με ελικόπτερο στον αέρα
Κυπριακές εκλογές-Δόθηκε η μεγάλη μάχη στο ντιμπέϊτ
Πύρινος εφιάλτης στο Λος Άντζελες-Απειλούνται σπίτια διάσημων σταρ