Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Παπανδρέου: Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον Βενιζέλο

Παπανδρέου: Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον Βενιζέλο

Συνέντευξη στην Μαρία Νικόλτσου στο ραδιόφωνο του Alpha 989, έδωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέο, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Στην συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δήλωσε πως «έχει καταγραφεί η περιοδος, δεν ειναι τωρα η στιγμη να τα επαναφέρουμε, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν έχω τίποτα προσωπικό, να βάλουμε κάτω τις προτάσεις μας να λύσουμε τα ζητήματα της χώρας».

Στην τοποθέτησή του, είπε πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κυβέρνησή του και εγκαταλήφθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και από την κυβέρνηση Συριζανέλ.

Αναφέρθηκε στις δυσκολιές που έχει περάσει ο προοδευτικός χώρος, λέγοντας: «Περάσαμε δύσκολα. Υπήρξε τεράστια προπαγάνδα. Ακόμα και με την φράση «λεφτά υπάρχουν», την οποία έκοψαν και άλλαξαν το νόημα. Συνωμοσιολογία και ψεκασμένες θεωρίες μας έκαναν μεγάλη ζημιά».

Επισήμανε πως ο κόσμος είχε μεγάλες προσδοκίες από τον Σύριζα για τις υποσχέσεις του αλλά τώρα, είπε, κατάλαβαν τα ψέμματα.

Με την φράση «Εάν είχε στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησής μου, σήμερα θα ήμασταν εκτός μηχανισμών στήριξης», αναφέρθηκε σε όσα θα έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν.

Θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει με το πρόγραμμα εδώ και χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος. Εγώ αυτή την θέση χρησιμοποίησα το 2011 και μειώσαμε το χρέος απέναντι στις απαιτήσεις του κυρίου Σόιμπλε. Είναι πολύ δύσκολο να βγουν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα που ψήφισε η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο λάθος όπως είπε της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, είπε πως τελικά και το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά χωρίς να βάζει λεφτά.

«Ήταν πολύ σκληρές οι συνθήκες που παραλάβαμε το 2010» είπε για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης: 

– «Εμείς δεν διεκδικούμε τρίτη θεση αλλά διεκδικούμε την προοπτική εξουσίας. Είναι διαχυτη η άποψη οτι δεν συνεργαζόμαστε με τη δεξια, η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για την πορεία της χώρας. Ήταν επώδυνη η εμπειρία μας από την συνεργασία.»

– «Όταν παραδώσαμε στον Παπαδήμο ήμασταν κοντα στην έξοδο από την κρίση, αλλά η επιμονή Σαμαρά για εκλογές ανέτρεψε την κατάσταση.»

– Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλεξε ΑΝΕΛ, διάλεξε τον συντηρητισμό, θεοποιεί το Κράτος, παραδοσιακή αριστερή άποψη. Το Κράτος πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη.

– Μοιραία για τη χώρα η περίοδος Βαρουφάκη. Όταν πάς και ζητάς τα χρήματα των άλλων, πρέπει να τους πείσεις ότι δεν πάς υβριστικά, δεν πάς να τους χορέψεις…

– Κοινός μας στόχος με τους εταίρους μας να βγεί η Ελλαδα στις αγορές, νομίζετε ότι εκείνοι δεν το θέλουν; Εμείς ως προοδευτική παράταξη έχουμε δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. ‘Εχουμε ένα Κράτος που δεν λειτουργεί σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

– Η σοσιαλδημοκρατια ειναι η λύση, το πιστεύω, αλλα το λάθος μας είναι οτι γίναμε απλοί διαχειριστές και δεν εξανθρωπίσαμε το σύστημα.

– Οι ανισότητες φέρνουν τον Τραμπ και τη Λεπέν στην εξουσία.

– Με την κ. Διαμαντοπούλου δουλέψαμε μαζί για το σημαντικό νομοσχέδιο για την Παιδεία. Απευθύνω κάλεσμα στην ίδια και σε Φλωρίδη, Ραγκούση.

– «Ο κυριος Σημίτης έχει ιστορικό ρόλο, έχει διατελέσει πολλα χρόνια πρωθυπουργός με θετικό πρόσημο. Μαζι βάλαμε την Κύπρο στην ΕΕ και τωρα ανοίγονται προοπτικες επίλυσης.»

– «Να ξεφύγουμε απ τη μιζέρια μόνοι μας, μην περιμένουμε σωτήρες»

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!