Home > ΑΠΟΨΗ > «Παπαγάλοι» και… φιλότιμο!

«Παπαγάλοι» και… φιλότιμο!

Του Θανάση Κ.
Κάποιοι αδιόρθωτοι στα ΜΜΕ έχουν την εξής αρρωστημένη νοοτροπία:
Όταν η οργίαζε η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριζαν 100%!
Έσπευδαν να κατηγορούν την προηγούμενη «κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» ότι «υπέγραφε τα πάντα», ότι ήταν υπεύθυνη για την «ανθρωπιστική κρίση», για τις «αυτοκτονίες», για τα σπίτια του κόσμου που «θα τα έπαιρναν οι τράπεζες»…
Τα περισσότερα απ’ αυτά είτε ήταν υπερβολές είτε ήταν ψέματα!
Κι ύστερα σίγησαν!
Τώρα απλώς… έπαψαν να μιλούν για «ανθρωπιστική κρίση»! Εξαφανίστηκαν, ως δια μαγείας και οι «αυτοκτονίες»…
Με την οικονομία σαφώς χειρότερη και την κοινωνία σαφώς περισσότερο φτωχοποιημένη και πολύ πιο υπέρ-φορολογημένη
Τώρα που ξεκίνησαν στ’ αλήθεια οι πλειστηριασμοί για κόκκινα στεγαστικά δάνεια από τράπεζες (γιατί πριν δύο χρόνια δεν υπήρχαν), το κάνουν… «γαργάρα»!)
Τόσο «αντικειμενικοί», τρομάρα τους…
Όταν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης κατηγορούσαν ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε «σχέσεις με τους ακραίους», τους κουκουλοφόρους, ακόμα και τους έγκλειστους στις φυλακές τρομοκράτες, έσπευδαν να κραυγάζουν κατά… της «θεωρίας των δύο άκρων»!
Ύστερα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλέον, βγήκε ο δικός τους πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και κατήγγειλε… το ΣΥΡΙΖΑ ότι φτιάχνει «αριστερό παρακράτος» με τους τρομοκράτες! Και βεβαίως, τις κατηγορίες Πανούση τις παραδέχθηκαν εμμέσως και κυβερνητικά στελέχη…
Ενώ οι «τρυφερές σχέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους, αποδείχθηκαν σε πλείστες περιστάσεις: Από την πλήρη κατάληψη των Εξαρχείων. Ως την κατάληψη της Πατησίων, από την οποία δεν τολμούν να περάσουν πλέον ούτε λεωφορεία ούτε τρόλεϋ! Ως τις απίστευτες δηλώσεις του τωρινού υπουργού Δημόσιας Τάξης, που αποκαλεί τις συμμορίες αναρχικών… «συλλογικότητες», δηλαδή τις «νομιμοποιεί» και τις καλεί να «διαπραγματευθούν» μαζί του!
Όλα αυτά δεν συνέβαιναν προηγουμένως! Όλα αυτά τα βλέπουν και φρίττουν οι πάντες. Ακόμα και οι «παπαγάλοι» της δημοσιογραφίας.
Καμιά συγγνώμη για όσα έλεγαν λίγο πριν; Καμία απολύτως!
Καμία αναγνώριση του σφάλματός τους;
Πού χάθηκε η ντροπή, για να τη βρουν οι «παπαγάλοι»;
Κι όταν η κυβέρνηση Σαμαρά κατηγορούσε τον «ανερχόμενο» ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη λιτότητα, σε φυγή καταθέσεων, σε capital controls στις τράπεζες, και σε νέο χειρότερο Μνημόνιο, όταν οι «προηγούμενοι» προειδοποιούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα σύνορα και θα φέρει τσουνάμι λαθρομεταναστών, ενώ θα επαναφέρει την απειλή του Grexit, τι έκαναν, πως αντιδρούσαν τότε οι «παπαγάλοι» των ΜΜΕ;
Απαντούσαν εν χορώ, πως όλες οι προειδοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν σκέτη… «κινδυνολογία»!
Και έξη μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν πραγματικότητα όλα εκείνα τα ζοφερά για τα οποία προειδοποιούσαν οι «προηγούμενοι»! Μα όλα
Δείτε μονάχα το περιβόητο προεκλογικό φιλμάκι της ΝΔ, το Γενάρη του 2015. Υπάρχει στο google, είναι εύκολο να το βρείτε, έχει ήδη εκατομμύρια views!
Πρέπει να είναι το πιο προφητικό, το πιο αληθινό προεκλογικό μήνυμα που υπήρξε ποτέ! Σε μια χώρα που δεν θέλει την αλήθεια…
Όχι γιατί ο κόσμος «δεν είναι έτοιμος να τη δεχθεί»…
Αλλά γιατί τα ΜΜΕ δεν είναι έτοιμα να του την πούνε!
Και «κυνηγάνε» όσους την λένε…
Στο μεταξύ, με το που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα πράγματα έδειχναν «να πηγαίνουν καλά», οι ίδιοι «παπαγάλοι» των ΜΜΕ εκθείαζαν την… «υπερήφανη διαπραγμάτευση» του Τσίπρα, αλλά και τη… «μεγαλοφυή τακτική του Βαρουφάκη»!
Μετά από λίγο ο Τσίπρας τα έκανε μαντάρα, έδιωξε κακήν κακώς το Βαρουφάκη, έφερε τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο, οπότε σίγησαν αναγκαστικά όλοι εκείνοι οι «δοξαστικοί ύμνοι» για την «υπερήφανη διαπραγμάτευση»!
Πώς αντέδρασαν τότε οι παπαγάλοι των ΜΜΕ;
Με το γνωστό κλισέ της εμμονικής ανοησίας τους:
–Έλα μωρέ, και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν!
Δηλαδή δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ «πολύ καλύτερος» από τους «προηγούμενους», όπως μας έλεγαν ως τότε…
Απλά οι «προηγούμενοι» δεν ήταν καλύτεροι από… τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ!
Να ποιο είναι το… δόγμα «αντικειμενικότητας» των Ελληνικών ΜΜΕ:
–Στη ζωή αυτή, η Αριστερά μπορεί να είναι καλύτερη από όλους.
Αλλά δεν μπορεί να είναι χειρότερη από κανένα!
Όσο γίνονται πιστευτά τα ψέματα της Αριστεράς, είναι η «σωτηρία» της χώρας!. Όταν τα κάνει μαντάρα η Αριστερά, ε δεν πειράζει, γιατί… και οι «προηγούμενοι ήταν «πολύ κακοί» επίσης!
Τέτοια ξευτίλα δημοσιογραφίας!
Μετά βεβαίως, άρχισαν κι αυτοί οι ισχυρισμοί τους να ανατρέπονται ένας-ένας:
–Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαζε το ΦΠΑ, ενώ οι προηγούμενοι είχαν αρχίσει να το μειώνουν!
–Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ οι προηγούμενοι την είχαν διατηρήσει ως το τέλος!
–Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα και έφερε τσουνάμι λαθρομεταναστών μετά το οποίο οι εταίροι μας έκλεισαν τα σύνορα και τα νησιά μας μετατράπηκαν σε hot spots! Ενώ οι προηγούμενοι έλεγχαν τα σύνορα, και έδιωχναν σιγά-σιγά τους λαθρομετανάστες που βρήκαν.
–Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε το χρέος μη βιώσιμο μέχρι το 2060 τουλάχιστον! Μέχρι τότε – δηλαδή στα επόμενα 43 χρόνια – βάσει της έκθεσης του ΔΝΤ, το χρέος μας δεν θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ! Ενώ οι προηγούμενοι το είχαν καταστήσει βιώσιμο από τα τέλη του 2014! Βάσει της έκθεσης του ΔΝΤ, σε εφτά χρόνια από τότε, ως το 2022, θα έπεφτε κάτω από το 110% του ΑΕΠ!
–Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την Ελλάδα σε ύφεση. Ενώ οι προηγούμενοι την είχαν φέρει σε ανάκαμψη και προβλεπόταν για το 2015 και το 2016 υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (που ο ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε). Με βάση αυτούς τους ρυθμούς η Ελλάδα θα είχε σήμερα 21 δισεκατομμύρια παραπάνω ΑΕΠ (αν έμεναν οι προηγούμενοι) και το κράτος θα είχε 8,5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα (χωρίς πρόσθετους φόρους, μόνο από την ανάπτυξη, δηλαδή από την αύξηση της «πίτας» του ΑΕΠ). Αυτά όλα ο ΣΥΡΙΖΑ τα ματαίωσε…
Τις αλήθειες αυτές δεν μπορούσαν πια να τις κρύψουν οι «παπαγάλοι» της Ελληνικής ενημέρωσης. Τις ένιωθε ο κόσμος στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στην τσέπη του, στο εκκαθαριστικό της Εφορίας!
Τις έλεγαν σιγά-σιγά και ξένοι αξιωματούχοι…
Οπότε άρχισαν να εμφανίζονται οι αλήθειες αυτές, αρκετά «ουδέτερα» και αρκετά «ανόρεχτα» – αλλά να εμφανίζονται πλέον – και από τα Ελληνικά ΜΜΕ…
Αλλά σε πρώτη ευκαιρία, οι γνωστοί άγνωστοι «παπαγάλοι», πιάνουν δουλειά κι αρχίζουν το γνωστό βιολί:
— Έλα μωρέ, κι οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν…
(Κατά πως λένε: Θέλει η… αποτέτοια να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει!)
Μόλις χθες, όταν βγήκε η ταπεινωτική επιστολή Τσακαλώτου, σε ένα δελτίο των 8μμ είδαμε ξανά την αγωνία, την σύγχυση και το χάλι τους!
Ένας σχολιαστής παραδέχθηκε ευθέως από την αρχή:
–Τέτοια ταπεινωτική επιστολή, όπου η κυβέρνηση της χώρας ομνύει «αφοσίωση στο Μνημόνιο για χρόνια», δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν!
Κι είχε δίκιο, προφανώς.
Η χαριτωμένη παρουσιάστρια το άκουσε, αλλά προφανώς ΔΕΝ το κατάλαβε!
Λίγο αργότερα συζητώντας με άλλο σχολιαστή την επιστολή Τσακαλώτου, επανήλθε στο γνωστό… «τίκ»:
— Κι οι προηγούμενοι, τα ίδια έκαναν!
Κι εκείνος έσπευσε να συμπληρώσει:
–Ναι, θυμόμαστε και οι προηγούμενοι έκαναν τα… Ζάππεια!
Κι ύστερα διαμαρτύρονται που τους λέμε «παπαγάλους»!
Τι σχέση έχουν τα «Ζάππεια» μα την επιστολή Τσακώτου, βρε κακομοίρη;
Στο Ζάππειο-1 ο Σαμαράς επεσήμανε στην τότε Τρόϊκα ότι ο πολλαπλασιαστής του πρώτου Μνημονίου ήταν λάθος! Και γι’ αυτό πρώτο Πρόγραμμα δεν μπορούσε να πιάσει του στόχους του…
Ένα χρόνο αργότερα ο επικεφαλής οικονομολόγους του ΔΝΤ (ο Blanchard τότε)
πρώτον παραδέχθηκε ότι ο πολλαπλασιαστής του πρώτου Μνημονίου ήταν λάθος,
δεύτερον παραδέχθηκε πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το πρώτο μνημόνιο δεν μπορούσε να πιάσει τους στόχους του
-και τρίτον παραδέχθηκε ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν αυτός που είχε επισημάνει εξ αρχής ο Σαμαράς στο Ζάππειο-1 (ήταν 1,5 αντί για 0,5, πράγμα που έκανε τεράστια «διαφορά»)!
Και στη συνέχεια, ο Σαμαράς διαπραγματεύθηκε το επόμενο Μνημόνιο με «διορθωμένο» πολλαπλασιαστή και γι’ αυτό έπιανε για πρώτη φορά τους στόχους του Προγράμματος.
Τι σχέση έχει αυτό με την επιστολή Τσακαλώτου σήμερα;
Στο Ζάππειο-1 ο Σαμαράς είχε μιλήσει για «αξιοποίηση της περιουσίας» του Ελληνικού δημοσίου». Η τότε κυβέρνηση ΓΑΠ διαφώνησε και… κατήγγειλε τότε το Σαμαρά! Λίγους μήνες αργότερα το ΔΝΤ κατάλαβε πως είχε δίκιο ο Σαμαράς και ζήτησε να συμπεριληφθεί αυτό στο επόμενο Μνημόνιο. Λίγο αργότερα έφυγε ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ το ψήφισε, και μετά συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά που το εφάρμοσε! Τότε πλέον την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση. Ύστερα έγινε κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού έκανε… «νάζια» την προσυπέγραψε κι αυτός…
Σήμερα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θεωρείται από τους πιο σημαντικούς πυλώνες επιτυχίας του Προγράμματος και εξόδου της χώρας από την κρίση. Κι αυτό οφείλεται στα «Ζάππεια» και στο Σαμαρά!
(Ο οποίος, όμως, ποτέ δεν υπέγραψε την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για… 99 χρόνια όπως έκανε τώρα ο Τσίπρας!)
Τι σύγκριση μπορεί να έχουν, λοιπόν, τα «Ζαππεια» με την επιστολή Τσακαλώτου σήμερα;
Τέλος προεκλογικά (το 2012) ο Σαμαράς (επίσης από το Ζάππειο) είχε υποσχεθεί πως μόλις βγάλει «υπερβάλλον πλεόνασμα», τους πρώτους που θα βοηθήσει είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Τότε δεν τον πίστευαν! Είτε δεν πίστευαν ότι θα βγάλει υπερβάλλον πλεόνασμα. Είτε δεν πίστευαν ότι θα τον άφηναν να το δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους…
Ένα χρόνο αργότερα, έβγαλε πλεόνασμα, το «πιστοποίησε» και το έδωσε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Χωρίς να αναγκαστεί λίγο αργότερα να τους το πάρει πίσω. Ή να δεσμευτεί στους δανειστές ότι θα επιβάλει… «κόφτη» στις συντάξεις, όπως έκανε τώρα ο Τσακαλώτος…
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την επιστολή Τσακαλώτου;
Αυτή είναι η «δημοσιογραφία» στην Ελλάδα.
Αυτή είναι η «ενημέρωση» κάθε βράδυ στις 8 μμ
Τώρα, βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, δεν είναι όλοι έτσι!
Δεν είναι όλοι «παπαγάλοι».
Υπάρχουν και δημοσιογράφοι με φιλότιμο!
Κι είναι άδικο να τους «παίρνει όλους η μπάλα»…
Πολύ περισσότερο, υπάρχουν δημοσιογράφοι που ακόμα κι αν έλεγαν κι αυτοί ένα σωρό… «μακακίες» μέχρι πριν λίγο, στην πορεία έμαθαν!
Και τώρα διορθώνουν τα προηγούμενα σφάλματά τους. Αυτοί όχι μόνο ξεχωρίζουν από τους παπαγάλους, αλλά είναι κι αξιέπαινοι.
Υπάρχουν τέλος κι εκείνοι που όχι μόνο έμαθαν, αλλά είχαν το κουράγιο να βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη δημόσια για όσα έλεγαν παλαιότερα. Αυτοί είναι και οι πιο αξιέπαινοι. Καλά που υπάρχουν και σώζουν την τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Αλλά οι «παπαγάλοι», που συνεχίζουν το χαβά τους, συχνά δίνουν τον τόνο ακόμα και τώρα! Και στα «πρωινά» και στα «βραδινά» δελτία.
Ναι, εντάξει, «μαζεύονται» σιγά-σιγά…
Αλλά δεν δικαιολογούνται μετά απ’ όσα έπαθε ο τόπος (και μετά απ’ όσα τράβηξε και η ίδια η ελευθερία του Τύπου επί ΣΥΡΙΖΑ), να συνεχίζουν ακόμα, έστω και πολύ πιο «μαζεμένα», την ίδια ξευτίλα της ιδεοληπτικής μεροληψίας.
Γιατί, για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, για τα μισά που κατηγορούμε σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να κατηγορούμε εξ ίσου αυτούς που μας «ενημερώνουν».
Γιατί αν δεν τάϊζαν, εκείνοι πρώτοι, τον κόσμο «σανό» κάθε μέρα, δεν θα «έβρισκε» κι ο ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει.
Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει αύριο.
Μαζί πρέπει να μας αδειάσουν τη γωνιά και οι «παπαγάλοι»…
Όποια κυβέρνηση και να έλθει, πόσο μακριά μπορεί να πάει, αν την «μαχαιρώνουν» κάθε μέρα πισώπλατα τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ;
Πόσο έργο μπορεί να παράγει σε δύσκολες συνθήκες, όταν τα ΜΜΕ κάνουν ό,τι έκαναν τη διετία 2012-14;
Ελπίζω το 2017 να φέρει περισσότερο φιλότιμο στα ΜΜΕ.
Και λιγότερους «παπαγάλους», please…
You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά