Home > ΚΟΣΜΟΣ > Παγκόσμια αναταραχή γιατί «φουντώνει» το Brexit

Παγκόσμια αναταραχή γιατί «φουντώνει» το Brexit

Παγκόσμια οικονομική αναταραχή προκαλεί η αυξανόμενη και εντεινόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η αγγλική στερλίνα υποχωρεί έναντι του δολαρίου και του γιεν.

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, ο δείκτης μεταβλητότητας που μετρά τις αλλαγές στο νόμισμα έχει χτυπήσει ιστορικά επίπεδα, και μάλιστα τείνει να πλησιάσει σ’ εκείνο που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Και αυτό γιατί οι επενδυτές έχουν τρομάξει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τις αποδόσεις που δείχνουν αυξημένες τις πιθανότητες του Brexit.

Τη Δευτέρα, η στερλίνα υποχώρησε στο ιστορικότερο χαμηλό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων έναντι του δολαρίου και στο χαμηλότερο τριετές έναντι του γιεν.

«Περιμένουμε τις νέες δημοσκοπήσεις για να κινηθούμε πιο επιθετικά απ’ ό,τι πριν», είπε ο Χαράλαμπος Πισσούρος, ανώτερος αναλυτής της IronFX Global. «Αν νέες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν έναν αμφίρροπο αγώνα μεταξύ των δύο εκστρατειών καθώς πλησιάζουμε την ημέρα της ψηφοφορίας, και με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα είναι πιθανόν να είναι ακόμη πιο αβέβαιο, είναι πιθανό η μεταβλητότητα στη στερλίνα να διαφοροποιηθεί περαιτέρω», κατέληξε.

Οι πιθανότητες οι αγορές να ξυπνήσουν στις 24 Ιουνίου χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανές, επισημαίνει οικονομικός αναλυτής του BBC.

Στο στρατόπεδο υπέρ του Βrexit, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η λίρα έχει απλά υποχωρήσει στα επίπεδα εκείνα που σημειώθηκαν και τον Μάρτιο που μας πέρασε.

Ο Joe Rundle, επικεφαλής των συναλλαγών στο ETX Capital, δήλωσε ότι οι αγορές βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό για το ενδεχόμενο ενός Brexit και πως γίνονται προσπάθειες για να ανακάμψουν από τα ιστορικά χαμηλά που μοιάζουν με εκείνα του Απριλίου.

Οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου από την ΕΕ έχουν επηρεάσει επίσης τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε 3,5% χαμηλότερα, ενώ ο κύριος δείκτης του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,5%.

Ωστόσο, η αντίδραση στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου ήταν ψύχραιμη, με τον δείκτη να βρίσκεται προς τα κάτω κατά 0,3% στην πρωινή διαπραγμάτευση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε ότι η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ βρίσκεται «στον δρόμο της νίκης». Έδωσε ξανά έμφαση στην ενδοκοινοτική μετανάστευση, λέγοντας ότι ακόμα και αν στο παρελθόν η μετανάστευση τόνωσε τη βρετανική οικονομία, οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα δέχονται μεγαλύτερη πίεση σήμερα σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Όπως σημείωσε, πέρα από το ΑΕΠ υπάρχει και το μέτρο της ποιότητας ζωής, εννοώντας ότι οι μετανάστες το υποβαθμίζουν.

Τα στοιχήματα και οι δημοσκοπήσεις

Η πιθανότητα μιας βρετανικής ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στο 68,5%. Τα σημερινά στοιχεία καταγράφουν πτώση περίπου 10 μονάδων σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αποδόσεις στοιχημάτων της Betfair.

Η πιθανότητα μιας ψήφου υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκε περίπου στο 70% το Σάββατο έπειτα από δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB για την εφημερίδα The Independent, που έδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit προηγείται κατά 10 μονάδες έναντι αυτής υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ενώ οι αποδόσεις στοιχημάτων δείχνουν σταθερά νίκη για το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, έρευνες κοινής γνώμης παρουσιάζουν μέχρι τώρα αντιφατικές εικόνες για το πώς θα ψηφίσουν οι Βρετανοί.

 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Ξανά υποψήφιος ο Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Βενεζουέλα