Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Όχι της Ελλάδας σε φύλαξη των συνόρων από Σκόπια με Frontex

Όχι της Ελλάδας σε φύλαξη των συνόρων από Σκόπια με Frontex

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων στη μικρή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να είναι αντίθετη στην πρόταση δημιουργίας ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής στην Αττική.

Η συζήτηση των αρχηγών εστιάστηκε στην ανάγκη αφενός ανακοπής των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα προς τις Βόρειες χώρες και αφετέρου σε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση και διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζητά αυξημένη βοήθεια για να δεσμευτεί στη δημιουργία μεγαλύτερων κέντρων υποδοχής και μεταφορά του κέντρου βάρους στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, αποκόπτοντας τους δρόμους εξόδους των μεταναστών από την Ελλάδα.

Αυξήστε τη χρηματοδότηση

Οι διεκδικήσεις της Ελληνικής πλευράς είναι η αύξηση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόοδος στο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και αποκέντρωση του συστήματος καταγραφής και επαναπροώθησης στην Ελλάδα.

Στον διάλογο των αρχηγών όμως υπήρχαν και ζητήματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση ήταν αντίθετη.

Αρχικά υπήρξε πρόταση για αξιοποίηση της δύναμης της Frontex στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση «θα κόψει στα δύο» τον μεταναστευτικό διάδρομο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ανατολικής μεσογείου και βόρειας Ευρώπης.

Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με την πρόταση που μαθεύτηκε αρχικά μέσω του Γερμανικού Der Spiegel και επανέλαβε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στο κρατικό κανάλι ARD στη Γερμανία, για δημιουργία μεγαλύτερου κέντρου υποδοχής στην Αττική.

Όχι σε στρατόπεδο στην Αθήνα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους υπόλοιπους ηγέτες πως η συγκέντρωση τέτοιων αριθμών ανθρώπων αποτελεί δημιουργία ενός «στρατοπέδου συγκέντρωσης».

Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να αυξηθεί ο αριθμός ανθρώπων που θα δέχεται η Ελλάδα στα κέντρα υποδοχής της σε επίπεδα άνω των 20.000 -που αποτελεί και τις σημερινές δεσμεύσεις-, αλλά υπό τον όρο χρηματικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απρόσμενο σύμμαχο στις θέσεις της βρήκε η Ελλάδα, από τον Ύπατο Αρμοστή για την Μετανάστευση των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, που τόνισε πως πρέπει η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης προσοχής και υποστήριξης.

Γιατί απουσιάζει η Τουρκία;

Την απουσία της Τουρκίας επεσήμανε στους υπόλοιπους ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που για την ελληνική πλευρά αποτελεί τροχοπέδη στην εύρεση λύσης του ζητήματος, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η κύρια προσπάθεια ταυτοποίησης και ελέγχου της μετανάστευσης μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Η σημερινή Σύνοδος είχε και στόχο την διαμεσολάβηση μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Κροατίας, Σλοβενίας και της Σερβίας, των οποίων οι σχέσεις είναι τεταμένες λόγο των πιέσεων που δημιουργούνται από τη ανεξέλεγκτη διέλευση μεταναστών.

Η Ελλάδα προς το παρόν έχει ζητήσει πέρα από τα 140 εκατομμύρια που λαμβάνει από την Επιτροπή για υποστήριξη των μεταναστών, ακόμα 350 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως για το κόστος λειτουργίας των  hotspot, το κόστος συνοριακής φύλαξης και τα επιπλέον κόστη που επιφέρουν στα ελληνικά νησιά.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο