Home > ΑΠΟΨΗ > Ο Τσίπρας μπρός στη Νέμεση…

Ο Τσίπρας μπρός στη Νέμεση…

Του Θανάση Κ.

Το πράγμα έχει πια αρχίσει να φαίνεται καθαρά…

Η κυβέρνηση Τσίπρα το αντιλαμβάνεται, αν και δεν θέλει να το παραδεχθεί (ακόμα).

Η αντιπολίτευση, συχνά… δεν το αντιλαμβάνεται καν!

Και η κοινωνία από κάτω το «πιάνει» από ένστικτο, άσχετο αν τα ΜΜΕ ακόμα δεν την αφήνουν να το δει καθαρά:

Οι ξένοι (δανειστές κλπ.) αίρουν πλέον τη «στήριξή» τους στον Τσίπρα.

Με δύο λόγια «του τραβάνε το χαλί» κάτω από τα πόδια…

Το δείχνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, που συνήθως αποτελούν τον «πρόδρομο δείκτη» (leading indicator) αλλαγών πολιτικής από τους δανειστές.

Το ένα μετά το άλλο τα έντυπα και τα δίκτυα μεγάλης απήχησης, εμφανίζουν τον Τσίπρα ως «τελειωμένο»! Και ως αποτυχημένο-τελειωμένο

Πολύ περισσότερο τα αγγλοσαξονικά media, που ήταν και πιο «υποστηρικτικά» προς αυτόν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (New York Times, Financial Times κλπ.).

Ακόμα και «προοδευτικά μέσα» όπως ο Guardian τον «ξεπατώνουν» πια…

Κάθε φορά όταν θέλουν να σηματοδοτήσουν μια κυβερνητική αλλαγή σε κάποια χώρα, προηγείται μια τέτοια «ομοβροντία» δημοσιευμάτων από διεθνή ΜΜΕ, που επηρεάζουν και τη διεθνή κοινή γνώμη και την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ώστε η «επικείμενη» κυβερνητική αλλαγή μέσα στη χώρα, να μη φανεί στο εξωτερικό (όπου πρωτίστως τους ενδιαφέρει), ως «πραξικοπηματική επιβολή» απ’ έξω, αλλά ως «λύτρωση» της τοπικής κοινωνίας από μια «κακή» και «ανίκανη» κυβέρνηση.

(Εδώ το άρθρο των Financial Times τις παραμονές της πρωτοχρονιάς ήταν ιδιαίτερα «βαρύ» και «σημαδιακό». Έβγαλαν την κυβέρνηση Τσίπρα «επικίνδυνη για τη δημοκρατία», όχι απλώς για την οικονομία. Κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ως πρόσφατα κεντρικοί αρθρογράφοι της εφημερίδας αυτής στήριζαν και τον Τσίπρα και το… Βαρουφάκη παλαιότερα).

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο… «καταθλιπτικό» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 20 Ιανουαρίου περίπου αναλαμβάνει ο Τράμπ στις ΗΠΑ και θα αλλάξουν πολλά στη συμπεριφορά της αμερικανικής διπλωματίας. Ιδιαίτερα στη στάση του ΔΝΤ, που αναμένεται να γίνει ακόμα σκληρότερη έναντι της Ελλάδας! Και στα οικονομικά βεβαίως, αλλά και στο μεταναστευτικό. Κι αυτό το τελευταίο κινδυνεύει να γίνει το μεγάλο «Βατερλώ» του Τσίπρα…

Αλλά και στην από δω πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα δεν είναι καλύτερα:

–Οι δανειστές ήδη βλέπουν μειωμένες πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στo Eurogroup της 25ης Ιανουαρίου. Γιατί θέτουν τόσο σκληρούς όρους που η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν μπορεί να τους αποδεχθεί. (κατάργηση «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις από τώρα, ομαδικές απολύσεις και lockout στα εργασιακά, δραστική μείωση του αφορολογητου κλπ),

Κι αν, παρ’ ελπίδαν, τα δειχθεί όλα αυτά, θα θέσουν στη συνέχεια ακόμα σκληρότερους όρους, ώστε να μην αντέξει και να καταρρεύσει (νέος τρόπος υπολογισμού των πλεονασμάτων ώστε να ενεργοποιηθεί ο κόφτης άμεσα, νέο «Μεσοπρόθεσμο» με πρόβλεψη για απολύσεις στο δημόσιο κλπ.)

–Ο Σόϊμπλε προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει ακόμα πιο πέρα: τον Ιούνιο! Όταν η Ελλάδα θα βρίσκεται στα πρόθυρα «πιστωτικού γεγονότος» ξανά, όπως τον Ιούνιο του 2015…

–Στα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου, θα διαλυθεί η Βουλή της Ολλανδίας, που θα συγκροτηθεί και πάλι μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα αυτά, στα τέλη Μαρτίου. Που σημαίνει ότι ως τότε δεν μπορεί να εγκριθεί η αξιολόγηση, αν δεν έχει ψηφιστεί ως τις αρχές Φεβρουαρίου. (Είναι απαραίτητο πια να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια)…

Και στην Ολλανδία θα επικρατήσουν πολύ «σκληρότεροι» έναντι της Ελλάδας (και πολύ «δεξιότεροι», δηλαδή πολέμιοι της κυβέρνησης Τσίπρα) απ’ ό,τι ο τωρινός κεντροδεξιός συνασπισμός.

–Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο έχουμε εκλογές (σε αλλεπάλληλους «γύρους») στη Γαλλία με βεβαιότητα επικράτησης κι εκεί πολύ σκληρότερων και πολύ «δεξιότερων» και στην Εθνοσυνέλευση (Βουλή) και στην Προεδρία.

–Και τον Ιούνιο αντίστοιχες εκλογές στην Ιταλία με πιθανότητα να επικρατήσουν αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εκεί.

Το «επιχείρημα» που ακουγόταν ως τώρα, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις «θα στηρίζουν το Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο», όταν θα γίνουν και οι εκλογές στη Γερμανία, πάει… περίπατο!

Αυτοί που τον στήριζαν μέχρι τώρα (Ολάντ. Ρέντσι, Μοσκοβισί, Σούλτς) δεν θα υπάρχουν στον προσκήνιο ως τότε.

Κι αυτοί που θα υπάρχουν στον προσκήνιο τότε, όχι μόνο δεν θα στηρίζουν Τσίπρα, αλλά θα έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους κατά άμεση προτεραιότητα! Όχι πως θα σώσουν την «ανεπίδεκτη» κυβέρνηση της Αθήνας.

Ο Σόϊμπλε για παράδειγμα, βλέποντας ότι ανεβαίνουν οι δεξιές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις παντού, έχει τρία εναλλακτικά σενάρια:

* Πρώτον, να μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά (στα οικονομικά), για να «ενσωματώσει» τους πιο ανήσυχους από τους εταίρους του (π.χ, τη νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, ή τη νέα κυβέρνηση του Φιγιόν στη Γαλλία)…

* Δεύτερον, να μετακινηθεί περισσότερο προς τα δεξιά (στο μεταναστευτικό κυρίως), για να κόψει το δρόμο στην άκρα δεξιά του AfD μέσα στην ίδια τη Γερμανία.

* Και τέλος, να ετοιμαστεί για την περίπτωση που η νέα κυβέρνηση σε κάποια άλλη χώρα, (π.χ. στην Ολλανδία, την Γαλλία ή την Ιταλία) θα έχει μετακινηθεί τόσο στα δεξιά, που απειλείται άμεσα η συνοχή της ευρωζώνης. Οπότε θα πρέπει να έχει εφεδρικό σενάριο για μια νέα μικρότερη νομισματική ένωση γύρω από τη Γερμανία!

Αυτά είναι τα πραγματικά εναλλακτικά σενάρια για τα οποία ετοιμάζεται ο Σόϊμπλε σήμερα.

Ο Τσίπρας δεν χωράει σε κανένα!

Και δυστυχώς, η Ελλάδα δεν χωράει στο τρίτο.

Συμπέρασμα, όσο νωρίτερα φύγει ο Τσίπρας, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Κι όσο νωρίτερα το καταλάβει, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο (και για τη χώρα).

Ο χριστουγεννιάτικος «μπουναμάς» δεν του βγήκε! Κι αν κάποιοι συνταξιούχοι «τσίμπησαν» (πράγμα που δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις), όταν θα πάρουν την (περαιτέρω) μειωμένη σύνταξη και το (περαιτέρω) πετσοκομμένο ΕΚΑΣ του Ιανουαρίου, θα ξεχάσουν το «μπουναμά» και θα αρχίσουν τα… «μπινελίκια» και πάλι!

* Το θετικό αφήγημα δεν του βγαίνει, αφού μόλις έχασε και την προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Όχι πως είχε πολύ μεγάλη σημασία άμεσα, αλλά «κάτι» ήταν κι αυτό. Τώρα ο Ντράγκι το μεταθέτει για αργότερα. Πρέπει να υπάρξουν προηγουμένως μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που για να ψηφιστούν χρειάζονται τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια! Που, όμως, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν μετά τα μέσα Φεβρουαρίου (όταν θα διαλυθεί το Ολλανδικό) και ως τα μέσα Οκτωβρίου (όταν αναμένεται να συγκροτηθεί ξανά το Γερμανικό). Οπότε πάει κι αυτό…

* Η «πόλωση», επίσης δεν θα του βγαίνει του Τσίπρα! Ό,τι κι αν λέει, αποδεικνύεται ότι ο ίδιος κάνει πολύ χειρότερα απ’ όσο κατήγγειλε στο παρελθόν…

Κλασικό παράδειγμα το φιάσκο με την επιστολή Τσακαλώτου!

Χωρίς θετικό αφήγημα για την κυβέρνησή του και χωρίς περιθώρια αρνητικής εκστρατείας φόβου και πόλωσης με την αντιπολίτευση, μετά τα τέλη Ιανουαρίου, κάθε μέρα που περνά θα είναι και χειρότερη για τον Τσίπρα

Ο ίδιος έλπιζε ότι κάποιοι πρώην ψηφοφόροι του, που έχουν ήδη απομακρυνθεί, θα επιστρέψουν και θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να μη βγει ο Μητσοτάκης.

Το αντίθετο είναι πιθανότερο να γίνει πλέον: Κάποιοι που δεν ψήφισαν ποτέ ΝΔ είναι πιθανό να πάνε (έστω και με «μισή καρδιά») και να ψηφίσουν Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας!

Κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που θα ψηφίσουν στην κάλπη (χωρίς να το δηλώνουν τώρα) Μητσοτάκη μάλλον παρά Τσίπρα…

Απ’ ό,τι διαβάζετε στις δημοσκοπήσεις, για «πρόθεση ψήφου» προσθέσετε στη ΝΔ συν 10-12 μονάδες! Και στο ΣΥΡΙΖΑ συν 3-4 μονάδες!

Αυτό σημαίνει πως, αν τώρα φαίνεται να έχουν γύρω στις 7 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ κατ’ ελάχιστον, ως τα τέλη Ιανουαρίου η διαφορά θα έχει βρεθεί στις 13 μονάδες. Επίσης κατ’ ελάχιστον…

Μετά τα τέλη Ιανουαρίου η ψαλίδα θα ανοίξει κι άλλο!

Το ότι πάει για εκλογική συντριβή είναι παρά πάνω από βέβαιο…

Το ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, είναι επίσης βέβαιο…

Το ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα είναι «σκιά» του εαυτού του, και θα βαδίζει από κρίση σε διάσπαση, είναι πολύ πιθανό…

Το ερώτημα είναι πια, αν θα υπάρχει ο Τσίπρας μετά τις εκλογές!

Κι αυτό είναι το «διακύβευμα» σήμερα για τον ίδιο.

Αν θα καταφέρει να διασωθεί με κάποιο τρόπο, έστω για κάποιο ρόλο, έστω στο απώτατο μέλλον.

Γιατί, αν αργήσει λίγο ακόμα, ούτε αυτό θα καταφέρει

You may also like
Η μούντζα… τους μάρανε
Κατέβασε τους τόνους ο Ερντογάν στη συνάντηση με Τσίπρα
Τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες!
Μετά τις Σκουριές κινδυνεύει και η επένδυση στο Ελληνικό…