Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Ο Τσακαλώτος μιλάει και πάλι για… επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που ο ίδιος…υπέγραψε

Ο Τσακαλώτος μιλάει και πάλι για… επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που ο ίδιος…υπέγραψε

Οι παλιές κυβερνήσεις έκαναν για το χρέος, ό,τι υπόσχομαι εγώ μερικές φορές στα παιδιά μου και τελικά δεν το κάνω ποτέ, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Marketwatch, ενώ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις δεν ήθελαν να δουν μια αριστερή κυβέρνηση να επιτυγχάνει.

Για τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και του ελληνικού χρέους, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τα πεπραγμένα του 7μήνου, μέχρι την ανάληψη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, μίλησε με συνέντευξή του στο Marketwatch, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο άνθρωπος που υπέγραψε τη συμφωνία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, πιστεύει ότι μια επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος είναι το «κλειδί» για το μέλλον της οικονομίας της, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αντικατέστησε τον Γ. Βαρουφάκη και διαπραγματεύτηκε το αμφιλεγόμενο μνημόνιο – μαμούθ των 86 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας, έκανε λόγο για «αφόρητες πιέσεις» από τους «εχθρικούς» πιστωτές που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος.

Μαζί με τον Γ. Χουλιαράκη, τωρινό υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται από τους Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του ΥΠΟΙΚ, σημειώνει το άρθρο.

Όπως λέει ο πρώην υπουργός μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση από πλευράς πιστωτών να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για επαναδιαπραγμάτευση επί του χρέους μετά την επαναξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν για να δοθεί βοήθεια. Η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Στην συνέντευξη που έδωσε από το γραφείο του στην Αθήνα, ο Τσακαλώτος συνέκρινε αυτά που έκαναν οι περασμένες κυβερνήσεις για το χρέος με τον εαυτό του που όταν τα παιδιά του, του λένε «πήγαινέ μας στο Λονδίνο», εκείνος τους απαντά «ναι, θα σας πάω, κάποια στιγμή».

Αυτό που τον ανησυχεί τώρα, όπως λέει, είναι ότι θα ασκηθεί πίεση από τους εχθρικούς πιστωτές και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τόσο δύσκολη που ποτέ δεν θα φτάσει να γίνει συζήτηση για το χρέος.

Θεωρεί μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε «άδικη» αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως λέει, «υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί η επιτυχία μιας αριστερής κυβέρνησης θα αποτελούσε κακό προηγούμενο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία γιατί υποσχέθηκε ότι θα ‘ρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα, τη διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και τη φοροδιαφυγή. Όλο αυτό που γινόταν ήταν «σχιζοφρένεια στις διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιοι άνθρωποι θα έλεγαν “μόνον εσείς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ”. Από την άλλη όμως, ‘αν το πετύχετε, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα θυμώσουν πολύ γιατί θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την κυβέρνηση’», κατέληξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

You may also like
Fitch για Τράπεζες: Πιθανή η διατήρηση εξάρτησης από τον ELA
«Αρμαγεδώνας» με 130.000 πλειστηριασμούς!
Πόθεν έσχες Τσακαλώτου-Επενδύσεις σε Blackrock/Goldman Sachs
Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Έως 70% οι απώλειες στα εισοδήματα