Home > ΕΚΚΛΗΣΙΑ > Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον Βαρθολομαίο

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον Βαρθολομαίο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αλέξης Τσίπρας, έθεσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ».

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο γραφείο του και μάλιστα ο ίδιος το γνωστοποίησε με Tweet κοινοποιώντας και τη σχετική φωτογραφία της συνάντησής τους.

Όταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τι γίνεται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο διότι τα διαβάζουμε, ο Πατριάρχης του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά ο Άγιος Αμερικής θέλει να παραμείνει μέχρι τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Με την απάντησή του αυτή ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έδωσε το στίγμα ότι ο ίδιος και γενικότερα το Πατριαρχείο δεν προτίθενται να κάνουν τίποτε για την ανάκαμψη και «σωτηρία» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δεν κατέστη δυνατόν να πληροφορηθούμε την αντίδραση του Πρωθυπουργού, αν και όπως λέγεται διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

Ο κ. Τσίπρας περιφρόνησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και δεν συναντήθηκε μαζί του κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, αλλά ούτε και στο Σικάγο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην εκεί Ομογένεια.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου, τα οποία είχαν εξαγγελθεί ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2018, θεωρείται πλέον απίθανο αν θα γίνουν τότε, ενώ ήδη γίνονται καινούργιοι χρονικοί υπολογισμοί και μετατίθενται για τα μέσα του έτους 2019. Το βασικότερο πρόβλημα για την καθυστέρηση είναι τα χρήματα, ενώ αναμένεται το έργο να ξεπεράσει τα εξήντα εκατομμύρια δολάρια.

Ουδείς γνωρίζει την ακριβή οικονομική κατάσταση του υπό ανοικοδόμηση ναού του Αγίου Νικολάου, καθότι δεν δόθηκε λεπτομερής οικονομικός απολογισμός. Αυτή τη στιγμή διενεργείται ενδελεχής οικονομικός έλεγχος τύπου forensic στα οικονομικά του Αγίου Νικολάου.

Τονίζεται ότι και αυτό το θέμα του Αγίου Νικολάου και των οικονομικών του, το χειριζόταν εν λευκώ ο απολυθείς εκτελεστικός διευθυντής της διοίκησης και οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, κ. Τζέρι Δημητρίου.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος γνώριζε λεπτομέρειες και για το θέμα των οικονομικών του Αγίου Νικολάου, ενώ ενέκρινε κάθε απόφαση και ενέργεια του κ. Τζέρι Δημητρίου. Εν τω μεταξύ, φοβούμενος μήπως ο κ. Τζέρι Δημητρίου αρχίσει και μιλάει, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ευκαίρως ή ακαίρως του πλέκει το εγκώμιο όπως έκανε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συνεδρίου στο τέλος Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως κατ’ αποκλειστικότητα αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», έχει περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης, με το οικονομικό της έλλειμμα να ανέρχεται στα $12.750.000 (δώδεκα εκατομμύρια επτακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχεται εισηγήσεις τόσο από στελέχη του Πατριαρχείου, όσο και εξ Αθηνών να αναλάβει πρωτοβουλίες για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την οσονούπω απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, διότι η κατάσταση οδεύει πλέον σε πλήρη αποσύνθεση.

Πολλοί επικαλούνται τον τραγέλαφο της οικονομικής πορείας της Αρχιεπισκοπής, την υπόθεση της Μητρόπολης Σικάγου και την αδυναμία όχι μόνο εκλογής Μητροπολίτη Σικάγου, αλλά ούτε καν έχει γίνει η κατάρτιση του Καταλόγου προς Αρχιερατεία και τη διάλυση κοινοτήτων στο Σικάγο, στη Γιούτα, στη Βοστώνη και αλλού. Ιδιαίτερα ανησυχούν για τη συγκάλυψη νέων σκανδάλων ιερέων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καινούργιες δικαστικές και οικονομικές περιπέτειες την Αρχιεπισκοπή.

Από την άλλη μεριά, η άρνηση και η διστακτικότητα του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να προβεί στην επίλυση των προβλημάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, γίνεται αφορμή για διάφορες εικασίες και σχόλια.

Παράλληλα, άρχισαν να πυκνώνουν οι φωνές ανάμεσα σε προέδρους, μέλη κοινοτικών συμβουλίων και ομογενείς ανά τη χώρα για διακοπή της οικονομικής συνεισφοράς των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή, ενώ πολλοί, ανάμεσά τους και Άρχοντες οφικιάλιοι του Πατριαρχείου, άρχισαν να ομιλούν σκιωδώς για τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και το Πατριαρχείο, με εκφράσεις του είδους «δεν καταλαβαίνουν την Αμερική, κι αν αργήσουν λίγο ακόμα θα διαλυθεί ολοκληρωτικά η κατάσταση».

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!