Home > ΕΚΚΛΗΣΙΑ > Νέο ΣΟΚ-Λείπουν 15 εκ. δολάρια απο το Ταμείο ανοικοδόμησης του Αγ. Νικολάου

Νέο ΣΟΚ-Λείπουν 15 εκ. δολάρια απο το Ταμείο ανοικοδόμησης του Αγ. Νικολάου

Στη δίνη των εναλλασσόμενων αποκαλύψεων-με έντονη την οσμή των σκανδάλων στη διαχείριση-εξακολουθεί να κινείται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την ώρα που ο επικεφαλής της (Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος), επιχειρεί ματαίως, με σπασμωδικές κινήσεις και τακτικισμούς να ανακτήσει τον έλεγχο και να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα της Εκκλησίας στην αμερικανική ήπειρο. Το κύρος της σημερινής εκκλησιαστικής ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τρωθεί και οι ενέργειές της-όσο περνά ο καιρός-εντείνουν το πρόβλημα και ενισχύουν, δυστυχώς, τις κινήσεις εκείνων που εδώ και χρόνια, προωθούν «αυτονομιστικές» κινήσεις.

Μετά τη σειρά αποκαλύψεων για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής (ελλείμματα κλπ στο κεντρικό της ταμείο), ένα ακόμη σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στο «βουνό» εκείνων των εξαιρετικά λεπτών ζητημάτων που δείχνουν ότι η εκκλησιαστική ηγεσία της Νέας Υόρκης έχει χάσει εδώ και καιρό τον έλεγχο, ενώ τώρα-από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και τις εσωτερικές αντιδράσεις-φαίνεται ότι έχει απολέσει και την «έξωθεν καλή μαρτυρία».

Ζάπλουτοι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, κοινότητες και πιστοί, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» των χειρισμών του κ. Δημητρίου και προς τούτο τα οικονομικά των κοινοτήτων έχουν αρχίσει να φθίνουν σημαντικά…

Ο Άγιος Νικόλας των «δίδυμων πύργων»

Το «ποτήρι της οργής» στην ομογένεια των ΗΠΑ ξεχειλίζει πλέον μετά και τη νέα αποκάλυψη ότι από τον ειδικό λογαριασμό για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» της Νέας Υόρκης λείπουν…15 εκατομμύρια δολάρια!

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει πελώρια ερωτήματα για τον ρόλο της σημερινής ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για τον υπέργηρο αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τους συμβούλους του, αλλά και πρόσωπα που μέχρι τώρα είχαν την προσωπική εκτίμηση και στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, όπως ο «αεικίνητος» δημοσιοσχεσίστας πρωτοπρεσβύτερος Άλεξ Καρλούτσος.

  • Ο «father Alex» που πολλές φορές έχει επισκεφθεί το Φανάρι και γίνεται δεκτός με ανοικτές αγκαλιές, δεν όφειλε να ενημερώσει τον Πατριάρχη «ότι κάτι δεν πάει καλά» με το σημερινό σύστημα της Νέας Υόρκης;
  • Γνώριζε ή δεν γνώριζε-όπως σημειώνουν με νόημα εκκλησιαστικοί κύκλοι στην Αμερική-το χάος με τον «αυτοκρατορικό» προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής ή με τον επίσης υπερβολικά υψηλό προϋπολογισμό ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη;
  • Και γιατί δεν ενημέρωσε εμπιστευτικά (ως όφειλε) τον κ. Βαρθολομαίο ώστε να ληφθούν μέτρα για να μην οδηγηθούν τα πράγματα εδώ που οδηγήθηκαν, αιφνιδιάζοντας το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας που είναι αδιανόητο να πληρώνει τις αμαρτίες άλλων;
  • Ο πρωτοπρεσβύτερος Άλεξ Καρλούτσος δεν ήταν εκείνος που είχε «επιστρατευθεί» (και για) το έργο της συγκέντρωσης χρημάτων ανοικοδόμησης του ναού σε σχέδιο…Καλατράβα;
  • Πώς άφησε να του διαφύγει ένα τόσο σημαντικό έλλειμμα στην διαχείριση ή στην μετακίνηση ποσών, και δεν έστειλε αμέσως μήνυμα στο Φανάρι;
  • Και γιατί ο ίδιος αποφεύγει σήμερα (επί του παρόντος) να κάνει κάποιο σχόλιο;

Στη φωτο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος (κέντρο) και δεξιά ο πρωτοπρεσβύτερος father Alex Karloutsos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ»

Για μία ακόμη φορά, ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης-στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοσή του που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην ενημέρωση της ομογένειας στις ΗΠΑ-με αναλυτικό του ρεπορτάζ αναφέρεται στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τον Άγιο Νικόλαο… Ο αρθρογράφος Θεόδωρος Καλμούκος αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ποσό ύψους δεκαπέντε (15) εκατομμυρίων δολαρίων λείπει από τον ειδικό λογαριασμό για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, όπως προέκυψε από την ειδική σύσκεψη που έγινε στην Αρχιεπισκοπή την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.

Ουδείς φαίνεται να γνωρίζει πού βρίσκονται τα $15 εκατομμύρια, πώς και γιατί δεν είναι στον ειδικό λογαριασμό, ενώ ταυτόχρονα ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, με πρώτον τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για όλα τα θέματα της εν Αμερική Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.

Στην ανασκόπηση των οικονομικών τού υπό ανοικοδόμηση ιερού ναού του Αγίου Νικολάου ελέχθη ότι έχουν συγκεντρωθεί $48.500.000 (σαράντα οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες) από τα οποία ξοδεύτηκαν $22 εκατομμύρια, ενώ τα $27 εκατομμύρια βρίσκονται στον λογαριασμό. Ωστόσο, λείπουν πάνω από $15 εκατομμύρια, τα οποία δεν γνωρίζει κανείς πού έχουν πάει.

Στο δημοσίευμά του ο «Ε.Κ.» ανέφερε ότι «έγινε μεταφορά από το ειδικό ταμείο ανέγερσης του ναού του ποσού των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη τρεχουσών εξόδων της Αρχιεπισκοπής», πλην όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά για τα οικονομικά του Αγίου Νικολάου.

Στη συνάντηση της Τρίτης, η οποία έγινε υπό τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, συμμετείχαν οι εξής: Γεώργιος Τσαντίκος, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και συνάμα πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, ο οποίος είναι οικονομολόγος και δικηγόρος, ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και επικεφαλής του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος του τομέα των Επικοινωνιών και πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο π. Σωτήριος Μπαρούντι CFO της Αρχιεπισκοπής και ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος.

Ουδείς εκ των παραπάνω γνωρίζει για την τύχη των $15 εκατομμυρίων. Οι μόνοι που όφειλαν να γνωρίζουν, καθότι χειρίζονταν το θέμα του ναού του Αγίου Νικολάου, είναι οι κύριοι Τζέρη Δημητρίου, εκτελεστικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής και Γεώργιος Παπαδάκος, διευθυντής των Οικονομικών, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες στη σύσκεψη διότι απελύθησαν από τις θέσεις τους, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», ενώ όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος δεν ανταποκρίθηκε σε γραπτό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα». Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος είπε «ουδέν σχόλιο για τώρα».

Οι κύριοι Γεώργιος Τσαντίκος, ιερέας Σωτήριος Μπαρούντι, Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος δεν ανταποκρίθηκαν σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.». Επίσης, ο κ. Γεώργιος Παπαδάκος δεν απάντησε σε e-mail του «Ε.Κ.».

Όταν είχε παρουσιασθεί στασιμότητα στις προσπάθειες της Αρχιεπισκοπής για συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εκκλησιαστικού και εθνικού ιδρύματος, του ναού του Αγίου Νικολάου, επιστρατεύθηκε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος γι’ αυτό το σκοπό, ο οποίος και κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυτά τα σεβαστά ποσά.

Η Αρχιεπισκοπή, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια δεν έδωσε απολογισμό για τα συγκεντρωθέντα ποσά των δωρεών από επιφανείς ομογενείς με οικονομική ευχέρεια, από την Ηγεσία των 100, τις επί μέρους κοινότητες, την Φιλόπτωχο, την AHEPA, τους ιδιώτες και τους πιστούς των κοινοτήτων.

Αναφορικά με τις Μητροπόλεις, με την εξαίρεση μερικών, οι υπόλοιπες συνέβαλλαν με μικρά ποσά».

 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!