Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις από εγκύκλιο «φωτιά» του Πετρόπουλου

Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις από εγκύκλιο «φωτιά» του Πετρόπουλου

Νέο γύρο μείωσης συντάξεων σε χιλιάδες απόμαχους της εργασίας φέρνει η νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Την ώρα που ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διαμηνύει σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι δεν πρόκειται να περικοπούν άλλο οι -ήδη- κουτσουρεμένες συντάξεις, υπογράφει εγκύκλιο για δραστική περικοπή – και μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιουνίου 2016 – των κύριων συντάξεων, που υπερβαίνουν μηνιαία τα 2.000 ευρώ μικτά. 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο-Πετρόπουλου, το νέο ανώτατο όριο καταβαλλόμενων συντάξεων ορίζεται στα 1.767 ευρώ καθαρά για κάθε ατομική σύνταξη και στις 3.000 ευρώ καθαρά για το συνολικό εισόδημα από συντάξεις.
Έτσι, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ μεικτά, ενώ το υπερβάλλον ποσό αναστέλλεται μέχρι το τέλος του 2018. Παράλληλα, στην περίπτωση που ο συνταξιούχος δικαιούται δύο ή περισσότερες συντάξεις, έρχεται δεύτερος κόφτης, σύμφωνα με τον οποίο το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ καθαρά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα πλαφόν θα προσαρμοστούν ανάλογα και αναδρομικά από τον Ιούνιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε δόσεις τα αχρεωστήτως, γεγονός που θα τους επιβαρύνει τους επόμενους μήνες.
Το «κούρεμα» θα ισχύσει ως τις 31/12/2018, ενώ από το νέο μακελειό θα πληγούν ακόμη και οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως συνταξιούχοι με αναπηρίες, καθώς στον υπολογισμό των μεικτών συμπεριλαμβάνονται αναπηρικά και εξωιδρυματικά επιδόματα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο-Πετρόπουλου, για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης ως καταβαλλόμενο ποσό ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης, λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, εξωϊδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ , αφαιρουμένων των μειώσεων-κρατήσεων.
Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνον οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις ή οι πρώην διευθυντές του Δημοσίου, οι δικαστικοί, καθώς και τα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και οι διπλοσυνταξιούχοι και ειδικότερα όσοι εισπράττουν σήμερα δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις για την ίδια όμως αιτία (π.χ. γήρατος).
Την ανατροπή αυτή, που αφορά περίπου 60.000 συνταξιούχους από τους συνολικά 70.000 που θίγονται, φέρνει η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξεις που δίνονταν για την ίδια αιτία από διαφορετικές πηγές θα συγχωνευθούν σε μία. Ετσι διπλοσυνταξιούχοι που σήμερα γλιτώνουν το νέο πλαφόν, επειδή εισπράττουν χωριστά από δύο Ταμεία τις συντάξεις του, από το νέο έτος θα υποστούν και αυτοί περικοπές, εφόσον η νέα ενιαία σύνταξη υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ μεικτά.
Δεν ισχύει το ίδιο για όσους λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις, αλλά για διαφορετική αιτία (π.χ. γήρατος και χηρείας).γεγονός που θα επιβαρύνει τους συνταξιούχους και τους επόμενους λόγω των παρακρατήσεων . Αυτό σημαίνει πως τα ποσά που έχουν λάβει αχρεωστήτως οι συνταξιούχοι όλους αυτούς τους μήνες θα παρακρατηθούν σε δόσεις, όχι μικρότερες των 50 ευρώ. Κατά συνέπεια, τους επόμενους μήνες, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Για να εφαρμοστεί το νέο πλαφόν των 2.000 ευρώ, σύμφωνα με την εγκύκλιο, λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, εξωιδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ και αφαιρουμένων των μειώσεων που επέφεραν οι μνημονιακές διατάξεις του 2011 και 2012. Το υπερβάλλον κάθε φορά ποσό κόβεται. Ο ίδιος μηχανισμός εφαρμόζεται και για τις επικουρικές συντάξεις, αν και, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι περιπτώσεις που αγγίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ υπολογίζεται επί του νέου ποσού, μετά δηλαδή την περικοπή.
Παράλληλα βέβαια, προβλέπεται και δεύτερο «ψαλίδι», αυτήν τη φορά στο όριο των 3.000 ευρώ καθαρά, που αφορά το άθροισμα των συντάξεων και το οποίο, όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χθες, εφαρμόζεται σε συνέχεια της πρώτης περικοπής, σε κάθε ατομική σύνταξη. Ετσι, μετά και την περικοπή του πλεονάζοντος των 2.000 ευρώ ποσού από την ατομική σύνταξη, ο δικαιούχος δεν μπορεί να λαμβάνει άθροισμα συντάξεων από οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένων της ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, της προσυνταξιοδοτικής παροχής ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ και λοιπών παροχών ΕΤΑΤ), το οποίο θα υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ καθαρά.
Για να υπολογιστεί το καθαρό ποσό, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό της ατομικής σύνταξης, όπως αυτή μειώθηκε μετά το πρώτο «ψαλίδι». Αν οι ατομικές συντάξεις δεν ξεπερνούν το πλαφόν των 2.000 ευρώ, τότε υπολογίζεται το μεικτό ποσό με τις προσαυξήσεις τέκνων και συζύγου και όλων των προαναφερόμενων προσαυξήσεων (ΤΣΕΜΔΕ, ΤΣΑΥ κ.λπ.), αφού αφαιρεθούν οι μνημονιακές κρατήσεις και οι κρατήσεις για ΑΚΑΓΕ και υγεία.

 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!