Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Mπούμεραγκ οι καταγγελίες για χρηματισμούς-Κι άλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν Δήμα!

Mπούμεραγκ οι καταγγελίες για χρηματισμούς-Κι άλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν Δήμα!

Η συναινετική κίνηση του κ. Σαμαρά δημιούργησε νέα δεδομένα, καθώς διαπιστώνεται μετακίνηση από το αρχικό άκαμπτο δίλημμα «Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» στο οποίο επέμεναν τις προηγούμενες ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, δεν άφηναν περιθώρια ελιγμών σε βουλευτές που δεν ανήκουν στη συγκυβέρνηση και έχουν την άποψη ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε άμεσες εκλογές.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το νοσηρό κλίμα πολιτικής κατάπτωσης των τελευταίων ημερών που πυροδοτήθηκε από την «υπόθεση Χαϊκάλη» μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά και να εκδηλωθούν τα ανακλαστικά των βουλευτών, οι οποίοι, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, δεν θέλουν εκλογές.

Αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις παρατηρήθηκε κινητικότητα μεταξύ των βουλευτών και, παρά την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης –του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που ούτως ή άλλως δεν ήταν στους κυβερνητικούς υπολογισμούς, αλλά και της ΔΗΜΑΡ-, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να λυθεί ο γρίφος της προεδρικής εκλογής μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Την πρόθεσή τους να προστεθούν στους 160 που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία εξέφρασαν ήδη ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουράκος και ο Παναγιώτης Μελάς που είχαν προτιμήσει το «παρών». Πολύ πιθανό είναι να τους ακολουθήσουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, που ήταν απόντες από την πρώτη ψηφοφορία, και ίσως η Μίκα Ιατρίδη, που είχε προτιμήσει το «παρών».

Αρνητικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει και πάλι αύριο ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ, τουλάχιστον στη δεύτερη ψηφοφορία, μάλλον δύσκολα θα μεταστραφούν οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.

Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. και κυρίως οι τρεις που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρωτοβουλία των «οκτώ» (Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα), οι οποίοι διευκρινίζουν ότι συνυπέγραψαν την πρόταση απευθυνόμενοι και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του οποίου δηλώνει ότι θα ακολουθήσει και ο Π. Τατσόπουλος.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνάδελφοί τους, «αν ήταν να συμφωνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα ήταν περιττή η δική μας παρέμβαση, αφού αρκούσε η συμφωνία των δύο πλευρών για να εκλεγεί Πρόεδρος…».

Ο Βασίλης Οικονόμου, που συμμετείχε στις συζητήσεις των «οκτώ», μιλώντας προς το “protothema.gr”, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αυτονόητο ότι ο καθένας καταλαβαίνει το πνεύμα και το γράμμα της επιστολής μας. Οι “οκτώ” δεν επιδιώξαμε να αναλάβουμε τον ρόλο του πολιτικού μεσάζοντα, αλλά καταθέσαμε πλαίσιο για έξοδο από την κρίση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν ο πρωθυπουργός και άλλοι βουλευτές έρχονται προς εμάς και υιοθετούν το πλαίσιό μας θα θεωρήσω αδιανόητο να απαρνηθούν, για χάρη τρίτων, την υπογραφή τους και το πολιτικό τους πλαίσιο που αυτοί εισήγανε».

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!