Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Μπαλάφας: Ανοιχτή η αύξηση ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα-Βαρουφάκης: Ανοικτή η έκτακτη εισφορά

Μπαλάφας: Ανοιχτή η αύξηση ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα-Βαρουφάκης: Ανοικτή η έκτακτη εισφορά

Στην αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά επιβεβαίωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τουιτάρει και ο δημοσιογράφος της εκπομπής, Δημήτρης Οικονόμου:

Στην αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή ενδέχεται να αφορά και στα τυχερά παιχνίδια.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθεί η δέσμευση στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους Ευρωπαίους για αναπροσαρμογή ΦΠΑ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τελευταία φορά που αυξήθηκε ο φόρος στα τσιγάρα ήταν πριν ένα χρόνο.

Υπερβολικός ο συντελεστής ΦΠΑ στο 23%, ευχής έργο θα ήταν η μείωση στο 15% με 16%, τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών – Ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο σε διαβούλευση με τους εταίρους  – Συνεδριάζει το απόγευμα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δραγασάκη

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ερωτηθείς αν θα γίνει η αξιολόγηση τέλος Απριλίου όπως προβλέπεται στη συμφωνία, είπε ότι «θέλουμε να αξιολογηθούμε στη βάση μεταρρυθμίσεων. Ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουμε τον κατάλογο στον οποίο θα έχουμε καταλήξει από κοινού και θα κριθούμε κανονικά».

Στην επισήμανση ότι ο Ντάισελμπλουμ ζητάει μεταρρυθμίσεις τον Μάρτιο, σχολίασε πως «και εμείς θέλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα. Το σημαντικό είναι να βάζεις στόχους που μπορείς να πετύχει. Τα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής, του φορολογικού είναι κύρια».

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να ομαλοποιήσουμε τη ροή φορολογικών εσόδων. Αυτό εκτίμησε ότι θα γίνει με τους εξής τρόπους: «Το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες είναι σχεδόν έτοιμο και έχουμε σε εξέλιξη διαβούλευση με τους εταίρους μας. Δεν είναι μόνο οι 100 δόσεις, είναι και η ανταμοιβή όσων ήταν συνεπείς. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τους πολίτες από τη δίνη των χρεών».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με δημιουργική ασάφεια: «Ελπίζω πως όχι, αλλά εάν συμβεί θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Δε θα υπάρξει έκτακτη εισφορά, ρωτήθηκα σε μία φιλοσοφικού τύπου συζήτηση».

Αναφορικά με την αύξηση ΦΠΑ: «Αυτό θα το αφήσουμε για Απρίλιο, Μάιο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους εταίρους. Πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός. Θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 25% στο 15 με 16% και τότε θα δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών. Και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω».

Για το χρηματοδοτικό κενό: «Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει το μέιλ Χαρδούβελη και να έχουμε πάρει τα λεφτά. Αλλά δεν εκλεγήκαμε για να συνεχίσουμε τα υφεσιακά μέτρα. Το δόγμα νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση έχει τελειώσει.  Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που συμφωνήσαμε και σε αυτά θα αξιολογηθούμε για να συμμετάσχουμε και στην ποσοτική χαλάρωση».

Ερωτήθηκε και για τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ στους Financial Times στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι στείλαμε λάθος επιστολή και απάντησε: «Θα κάνω προσπάθεια να μην απαντήσω γιατί είχαμε διαφωνίες και καταφέραμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αλλά εγώ θα απαντήσω στο βιβλίο που θα γράψω όταν όλα θα έχουν τελειώσει».

Τέλος, ερωτηθείς από το δημοσιογράφο γιατί είναι απαγορευμένη η λέξη «κούρεμα» είπε: Πρέπει να μπω σε σύσκεψη, θα μιλήσουμε για όλα αυτά στην εκπομπή σου στην τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!