Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Μήνυμα Τσίπρα σε Ζωή: Παρά τις τρικλοποδιές από κάποιους, θα φτάσουμε σε συμφωνία

Μήνυμα Τσίπρα σε Ζωή: Παρά τις τρικλοποδιές από κάποιους, θα φτάσουμε σε συμφωνία

Σαφές μήνυμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις προσπάθειες της να καθυστερήσει τις διαδικασίες ψήφισης του τρίτου μνημονίου έστειλε σήμερα από το υπουργείο Υποδομών ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας», θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού με αποδέκτη την Πρόεδρο της Βουλής.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να παρακάμψει τα εμπόδια που βάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις διαδικασίες ψήφισης της νέας συμφωνίας με τη μορφή του κατεπείγοντος, ξεκινώντας όπως φαίνεται ανοιχτό πόλεμο με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η οποία έχει μπλοκάρει τις συνεδριάσεις των Επιτροπών την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση και μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη προχώρησε στη συλλογή υπογραφών από τα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου το όργανο να συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης αντί για τις 9:30 το βράδυ όπως αποφάσισε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Κατά πληροφορίες την πρωτοβουλία του κυρίου Φϊλη υποστηρίζουν 14 μέλη της Διάσκεψης (12 δια υπογραφής και τα 2 μέλη του ΚΚΕ προφορικά). Αντίθετα τη διαφωνία της με την κίνηση αυτή διατύπωσαν η αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Δέσποινα Χαραλαμπίδου και οι Ιωάννης Ζερδελής, Στέφανος Σαμοίλης, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Λίτσα Αμανατίδου. Παρόλα αυτά το αίτημα πρέπει και πάλι να εγκριθεί από την Πρόεδρο της Βουλής μετά την πρωτοκόλλησή του το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα, με το νέο αντάρτικο να προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου έχει δημιουργήσει πάλι εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία απειλεί να πάει πίσω όλο τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου.  Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.

«Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Επομένως,  αν τελικά πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, τότε το σχέδιο δεν μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές σήμερα, άρα θα ακολουθηθεί η πεπατημένη των προηγούμενων ψηφοφοριών με συζήτηση στις Επιτροπές την Πέμπτη και μετά θα εισαχθεί την ίδια ημέρα στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Στο παραπέντε η κατάθεση της νέας συμφωνίας στη Βουλή, η κυβέρνηση προτείνει ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας κατατέθηκε εντέλει στο ελληνικό κοινοβούλιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνοδευόμενη από τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ έπειτα από περίπου τρεις ώρες  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, καθώς ανέμενε την…. έγκριση της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Δείγμα του χάσματος επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής είναι η διαφορετική ημερομηνία στην αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου.  Όπως φαίνεται και στην αιτιολογική, ενώ η ημερομηνία κατάθεσης που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς είναι 11η Αυγούστου, στην σφραγίδα της Βουλής αναγράφεται η 12η Αυγούστου, ώστε να φαίνεται ότι κατατέθηκε Τετάρτη και όχι Τρίτη.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο