Home > ΕΛΛΑΔΑ > Μαροκινοί κι Αλγερινοί πρώτοι στη λίστα για απέλαση!…

Μαροκινοί κι Αλγερινοί πρώτοι στη λίστα για απέλαση!…

Μαροκινοί και Αλγερινοί είναι στην κατηγορία των απελάσιμων οικονομικών μεταναστών και μεταφέρονται στην Κόρινθο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποστράτηγος της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. 

Οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και γι’ αυτό εντάσσονται στην κατηγορία των απελάσιμων οικονομικών μεταναστών, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. 

Από τα νησιά στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου

Όπως εξηγεί η κ. Τσιριγώτη, αυτές οι δύο εθνικότητες μεταφέρονται από τα νησιά στο προαναχωρησιακό κέντρο Κορίνθου. Αυτή τη στιγμή στην Κόρινθο, το 85% των κρατούμενων είναι Μαροκινοί και το 15% Αλγερινοί, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου Τυνήσιοι. 
Όπως προσθέτει, για τις συγκεκριμένες εθνικότητες γίνονται διαβουλεύσεις με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει επαναπροώθησή τους στη γειτονική χώρα, από την οποία εισήλθαν.

Οι καταγόμενοι από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία εντάσσονται στην κατηγορία των μεταναστών για κράτηση, διοικητική απέλαση ή υποβοηθούμενη επιστροφή. Σε αυτούς δεν παραχωρείται πλέον η άδεια μηνιαίας παραμονής έως αναχώρησής τους από την Ελλάδα. Εξαιρούνται από την κατηγορία αυτή μόνο όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Όπως μετέδωσε χτες ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο, Στρατής Μπαλάσκας, τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου έχουν γεμίσει με Βορειοαφρικανούς μετανάστες και τώρα όσοι προσέρχονται στο κέντρο πιστοποίησης δεν καταγράφονται και άρα δεν συλλαμβάνονται, οπότε παραμένουν στα κτήματα γύρω από το hot spot. Ο αριθμός τους χτες έφτανε τους 300, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 500. Ζουν σε άσχημες συνθήκες σε σκηνές πρόχειρου καταυλισμού και τρέφονται από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Αχμέτ Μοαβία καταγγέλλει από την πλευρά του ότι ο διαχωρισμός αυτός γίνεται εδώ και πολλούς μήνες, ενώ υπολογίζει ότι οι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι περισσότεροι από 2.000, κυρίως Βορειοαφρικανοί και Ασιάτες, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να έρθουν στην Αθήνα ούτε να επιστρέψουν στην Τουρκία. «Τα κρατητήρια δεν είναι λύση, είναι ένας φαύλος κύκλος», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκφράζει επίσης φόβους ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα έχουν πρόσβαση στη νόμιμη άδεια παραμονής θα μεγαλώσει και αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί αναφέρει, εξάλλου, ότι στις δομές προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα γίνονται δεκτοί μόνο όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, όσοι καταθέτουν αίτημα οικειοθελούς επιστροφής και οι οικογένειες με παιδιά. Ωστόσο, οι περισσότεροι μετανάστες δεν θέλουν να κάνουν αίτημα ασύλου για να μην παραμείνουν στην Ελλάδα.

Το συντομότερο δυνατόν θα ξεκινήσει η αναγκαστική απέλαση

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνουν, πάντως, ότι όλοι όσοι εισέρχονται στα νησιά καταγράφονται κανονικά. Σχετικά με το θέμα της αναγκαστικής απέλασης μεταναστών επισημαίνουν ότι βρίσκεται στη φάση της προεργασίας και του προγραμματισμού, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

 

You may also like
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Αύξηση 100% στις αποφυλακίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ-εκτός φυλακών 350 κατηγορούμενοι την ημέρα!
Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Μένουν 4 αντιστράτηγοι, «έκοψαν» τον Γενικό Επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος