Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Μάριο Ντράγκι: Δεν θα δώσουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση

Μάριο Ντράγκι: Δεν θα δώσουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκ του καταστατικού της, δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική νομισματικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου ουσιαστικά να προσφέρει χρήματα σε τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προβλήματος ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, τονίζοντας:

«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα να μην περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι, η τράπεζα προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς:

α. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας η οποία είναι σε πρόγραμμα και δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος, κάτι το οποίο ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου,

β. Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν την απαιτούμενη – εκ των κανόνων της ΕΚΤ – πιστοληπτική αξιολόγηση και

γ. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη – το όριο αυτό φθάνει στο 33% – το οποίο, ούτως ή άλλως έχει ξεπεράσει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Προσέθεσε, πάντως, ότι όταν η χώρα προχωρήσει σε αποπληρωμή των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της (Ιούλιο και Αύγουστο) το όλο θέμα μπορεί να επανεξετασθεί.

Χαρακτήρισε ως αξιόπιστες (και σε πιστωτικό επίπεδο) τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο ισχυρό. Επιβεβαίωσε ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το Eurogroup αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας στην Κύπρο, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στις 9 Μαρτίου ξεκινά και επίσημα η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανά η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών αλλά και ιδιωτικών ομολόγων σε μηνιαία βάση θα φθάσει στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αγορές θα γίνονται από την δευτερογενή αγορά.

Ακόμη διευκρίνισε ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα δημοσιοποιηθούν εντός του σημερινού απογεύματος (16.30 ώρα Ελλάδας) στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1,5% για το τρέχον έτος (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1%), στο 1,9% το 2016 (από 1,5% προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,1% το 2017.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του εναρμονισμένου δομικού πληθωρισμού (HICP) – στοιχείο το οποίο η ΕΚΤ παρακολουθεί σταθερά και το συνδέει ακόμη και με την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – οι εκτιμήσεις είναι ακόλουθες: Για το τρέχον έτος θα παραμείνει στο 0% (προηγούμενη εκτίμηση για 0,7%), θα ανέλθει στο 1,5% το 2016 (προηγούμενη πρόβλεψη 1,3%) και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 1,8% το 2017.

You may also like
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά
Fitch για Τράπεζες: Πιθανή η διατήρηση εξάρτησης από τον ELA
Ταραχή στο Μαξίμου για το επερχόμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Σκοπιανό!