Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Κρούγκμαν: “Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο”

Κρούγκμαν: “Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο”

Με άρθρο του στους New York Times, ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, παραθέτει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα μας και στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως, είναι ότι η χώρα της Κεντρικής Αμερικής “έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από την Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη συγκυρία, χωρίς να φθάσει στην καταστροφή”.

O Αμερικάνος οικονομολόγος εξηγεί γιατί οι περιπτώσεις της Ελλάδας και του Πουέρτο Ρίκο, παρά τις εξωτερικές ομοιότητες, είναι τόσο διαφορετικές στην ουσία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας είναι σε χειρότερη θέση.

“Τη Παρασκευή η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι δεν θα έκανε μια πληρωμή στους πιστωτές της. Για τεχνικούς λόγους, οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για χρεωκοπία. Αυτό όμως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Μήπως είναι λοιπόν το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα της Αμερικής; Όχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί. Η οικονομική κρίση στο Πουέρτο Ρίκο είναι κυρίως ένα υποπροϊόν μιας γενικευμένης οικονομικής κατάρρευσης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντισταθεί με έναν μεγάλο δανεισμό. Και τώρα χτυπάει στον τοίχο. Υπήρξε μια εποχή που το νησί πήγαινε αρκετά καλά, και ενισχύθηκε και από μια ειδική ομοσπονδιακή φοροαπαλλαγή. Όμως η φοροαπαλλαγή έληξε το 2006, και από τότε, και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, όλα δούλεψαν εναντίον του Πουέρτο Ρίκο. Στην ουσία το νησί αυτό βρέθηκε στην χειρότερη κατάσταση την πιο ακατάλληλη ώρα”.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος συνεχίζει παραθέτοντας τις θέσεις του: “Ποιά όμως είναι ακριβώς η διαφορά με την Ελλάδα; Παρ’ ότι η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο έχει υποστεί καθίζηση, ο πληθυσμός της, που αναμφισβήτητα υποφέρει, δεν ζει με τίποτα με τις καταστροφές που βιώνουμε στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 30% την ίδια στιγμή που στο Πουέρτο Ρίκο συνεχίζει να ανεβαίνει. Και αυτό συμβαίνει γιατί το Πουέρτο Ρίκο είναι μέρος της οικονομικής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Μπορεί η οικονομία του να παραπαίει  όμως η ενίσχυση από τις ΗΠΑ (σε πόρους για κοινωνική ασφάλιση και πολλά άλλα) αυξήθηκε. Δηλαδή το Πουέρτο Ρίκο παίρνει άμεση δωρεάν οικονομική ενίσχυση που αντίστοιχή της δεν εννοείται στην Ευρώπη“.

Κάνοντας στη συνέχεια μια ανάλυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Πουέρτο Ρίκο, ο Πολ Κρούγκμαν καταλήγει στο άρθρο του: “Προφανώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιουργεί η στενή σχέση των δύο χωρών, σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός που το ενδεχόμενο της ανόδου του -όπως στην Αμερική- θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Όμως τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζονται εύκολα. Ιδίως όταν η στρατηγική στις ΗΠΑ είναι ότι η πολλή λιτότητα είναι αυτοκαταστροφική. Και θα ήταν μία πολύ κακή ιδέα να αφήσουν τα hedge funds να ορμήξουν και να καταστρέψουν για παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, στο όνομα μιας δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Συνολικά πάντως, το Πουέρτο Ρίκο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μία από αυτές τις κακές στιγμές που όμως απέχουν πολύ από την απόλυτη καταστροφή. Και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτή την στιγμή είναι η η κεντρική κυβέρνηση, ένα ομοσπονδιακό σύστημα που προσφέρει το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας σε περιόδους ανάγκης στους αμερικανούς πολίτες όπου και αν τυχαίνει αυτοί να ζουν”.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά