Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση αυτοακυρώνεται, χωρίς φραγμούς

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση αυτοακυρώνεται, χωρίς φραγμούς

Υπενθυμίζοντας μία προς μία όλες τις υποσχέσεις της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίες όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Νέα Δημοκρατία δεν τηρήθηκαν, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου για τον «τυφώνα της φοροκαταιγίδας» που πλήττει από χθες τους πολίτες.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ένα κυβερνητικό οικοδόμημα, το οποίο αυτοακυρώνεται συνεχώς, επισημαίνοντας πως η λεωφόρος Συγγρού θα καταψηφίσει τα νέα προαπαιτούμενα που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς δεν τηρήθηκε η υπόσχεση της Ηρώδου Αττικού σύμφωνα με την οποία η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων έκλεινε τον κύκλο της αξιολόγησης.

«Έχουμε μία κυβέρνηση που αυτοακυρώνεται συνεχώς, με κυνισμό και χωρίς φραγμό, για να κρατηθούν λίγο ακόμη στην καρέκλα, έφεραν ένα μνημόνιο μέσα στο μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Κουμουτσάκος, στέλνοντας, ταυτόχρονα, μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει σε αυτήν την τακτική, αλλά θα αναδεικνύει την αβελτηρία της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής ατζέντας και των κρίσιμων θεμάτων της καθημερινότητας.

Ιδιαίτερα οξείς ήταν οι τόνοι του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  όταν εστίασε στο θέμα των εξωχώριων εταιρειών, που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την ήξεις αφήξεις στάση των μαξιμινών.

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε από την κοινωνική κατακραυγή να αποσύρει την αρχική διάταξη, αφού προηγουμένως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αλλά και η νέα που έφερε είναι επίσης διάταξη – πλυντήριο. Ακούσαμε την κριτική που μας γίνεται και είναι σεβαστή. Η ουσία της στάσης και της θέσης μας είναι σταθερή: Η άρνηση να μετέχουμε σε αυτή την φαρσοκωμωδία για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και οι δύο ρυθμίσεις καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, στο ίδιο πλυντήριο. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε εξωχώριες εταιρείες. Η ΝΔ ρωτά για ποιο λόγο δεν υπάρχει απάντηση από τις 26 Αυγούστου σε παλαιότερη ερώτηση βουλευτών της για την συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε εξωχώριες εταιρείες. Υπάρχει ή δεν υπάρχει μέλος της που συμμετέχει; Τι γνωρίζει η κυβέρνηση για το πόθεν έσχες των χρήσεων 2013, 2014 και 2015;», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Κουμουτσάκου.

«Τι συνέβη αυτές τις ημέρες; Που είναι η μπλόφα; Αρχικά ψήφισαν διάταξη που αμνηστεύει τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε. Στη συνέχεια, έφεραν την τροπολογία που είναι καταφανώς αντισυνταγματική, αντιευρωπαϊκή, έωλη και ανεφάρμοστη. Η άτακτη πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης δεν προήλθε μόνο από αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρωτοσέλιδα της διαπλοκής» αλλά και από το πρωτοσέλιδο της Αυγής, εκτός αν και η Αυγή είναι διαπλοκή», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως η υποχώρηση της κυβέρνησης προέκυψε ως αποτέλεσμα και της πολιτικής πίεσης που άσκησε η λεωφόρος Συγγρού και υποχρέωσε το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα άλμα στο κενό.

Εννέα προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, στα χέρια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη το προσχέδιο πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το προσχέδιο, που παραδόθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον υπεύθυνο συντονιστή, Κώστα Τασούλα, θα τεθεί σε εσωτερικό διάλογο με την κοινοβουλευτική ομάδα και στελέχη του κόμματος, με στόχο τον εμπλουτισμό του, θα κατατεθεί αμέσως μετά στη Βουλή, ενώ περιλαμβάνει εννέα αρχικούς άξονες.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, βασικός στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση. Όσον αφορά στις κύριες γραμμές, αυτές είναι:

-Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

-Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

-Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

-Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

-Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

-Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

-Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

-Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

-Η κατάργηση περιττών και  γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά