Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Κυβερνητικός συναγερμός για προγραμματικές – προαπαιτούμενα

Κυβερνητικός συναγερμός για προγραμματικές – προαπαιτούμενα

Να δώσει το στίγμα μίας «κυβέρνησης τετραετίας» θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, αναγιγνώσκοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Παράλληλα, θα θέσει τους βασικούς στόχους του για το επόμενο διάστημα, θα στείλει μηνύματα… υπομονής στους πολίτες που ακούνε για νέους φόρους και μειώσεις συντάξεων, ενώ ήδη για την κυβέρνηση ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος ακούει στο όνομα «προαπαιτούμενα»…

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σήμερα ο μόνος ομιλητής στην πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων, που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία επί της παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μία εκτενή παρουσίαση των στόχων της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία της πολιτικής και της διαχείρισης των κρατικών υποθέσεων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τους βασικούς του στόχους σε σχέση με την υλοποίηση του Μνημονίου και την προοπτική εξόδου της χώρας από την επιτροπεία.

Κυβερνητικοί στόχοι

Σε ό,τι αφορά στην «μεγάλη εικόνα», ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει δύο στόχους σε σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας: αφενός, την επιτυχημένη και χωρίς «παρατράγουδα» ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφετέρου την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για την οποία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα δεσμευθεί για μία ακόμη φορά ότι «δε θα κινδυνεύσει καμία πρώτη κατοικία» από την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που ακούει… πολλά και διάφορα.
Φυσικά, ο πρωθυπουργός θα αναφέρει και τους στόχους «μίας κυβέρνησης τετραετίας», ήτοι πέρα από το Μνημόνιο. Και, αυτονοήτως, θα ορίσει ως τέτοιους στόχους την επιστροφή της χώρας στις αγορές και στην ανάπτυξη και το τέλος της επιτροπείας και του δανεισμού από τον Μηχανισμό Διάσωσης.

Μήνυμα αποφασιστικότητας και …ανοχής

Ταυτόχρονα, με την κυβέρνηση να έχει πλέον ενώπιόν της τον διπλό εφιάλτη των προαπαιτούμενων μέτρων και των δύσκολων θεμάτων που περιέχονται στην πρώτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει ένα διπλό μήνυμα στην κοινωνία, αλλά και στους δανειστές: ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ό,τι είπε προχθές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έχει την βούληση να προωθήσει προς ψήφιση και εφαρμογή τα προαπαιτούμενα, αλλά και να λάβει όσα μέτρα χρειάζονται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Φυσικά, θα εμφανιστεί καθησυχαστικός για ορισμένα δύσκολα θέματα, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση «θα διαπραγματευθεί σκληρά όσα θέματα έμειναν ανοιχτά», εγγυώμενος ταυτόχρονα ότι «θα κατοχυρώσουμε το κερδισμένο έδαφος». Όμως, είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει κι ένα ακόμη μήνυμα στην κοινωνία: ότι το ποτήρι των μέτρων που θα πρέπει να πιει είναι μεν πικρό, αλλά με λίγη υπομονή η συνταγή θα «βγει» και η κυβέρνηση θα διορθώσει τις όποιες αδικίες.

Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμάσει μεν τους πολίτες για όσα έρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα τους ζητήσει να κάνουν υπομονή ώσπου να φανεί το φως στο τέλος του τούνελ.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα διστάσει να ανοίξει και συγκεκριμένα θέματα, δείχνοντας πως έχει διάθεση για τομές και συγκρούσεις: συγκεκριμένα, θα αναφερθεί στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, ενώ θα καλέσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, να συνειδητοποιήσουν πως μεταρρύθμιση χρειάζεται άμεσα και το Ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Ξεκίνησε το τρέξιμο

Άλλωστε, για όλα τα παραπάνω, αλλά και για πολλά ακόμη, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να… τρέχει, αφού δεν έχει ούτε μέρα για χάσιμο. Μάλιστα, χθες, συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ώστε να αρχίσει να «ρολάρει» το κυβερνητικό έργο. Ήδη, εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να βρουν λύσεις σε μία σειρά φλεγόντων ζητημάτων: για παράδειγμα, εξετάστηκαν διάφορες εκδοχές για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: είτε το μέτρο να καταργηθεί και να αναζητηθεί «ισοδύναμο» αλλού, είτε να υπάρξουν ορισμένοι διαχωρισμοί για να «γλιτώσουν» τα μικρά και μεσαία λαϊκά στρώματα από την νέα επιβάρυνση: ένας τέτοιος διαχωρισμός, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η επιβολή ΦΠΑ μόλις 6% στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και 23% στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας εξουσιοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό «να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ», όπως αποκάλυψε χθες το Μαξίμου.

Τέλος, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζώ. Μάλιστα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Άλλωστε, σταθερή βούληση του Αλέξη Τσίπρα είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ως τα τέλη του έτους, ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων εξαιτίας της καθυστέρησης και της οδηγίας που εισάγει το bail in στην διαδικασία διάσωσης προβληματικών τραπεζών.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο