Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να απαντήσει για PlanX και Βαρουφάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να απαντήσει για PlanX και Βαρουφάκη

Την απόφασή του να επιμείνει στην άσκηση «δημιουργικής αντιπολίτευσης» χωρίς να παράσχει «λευκές επιταγές σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση» διατρανώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη υπό τη νέα ιδιότητά του.  

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει τις μεγάλες διαφορές -ιδεολογικές και άλλες- που τον χωρίζουν από τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας» και ότι «είναι αναξιόπιστος».

Προτάσσοντας την ανάγκη να προχωρήσουν «μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών», ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «στόχος πρέπει να είναι η συνολική ευημερία των πολιτών και όχι η κοινωνία των 2/3, η κοινωνία των λίγων κομματικών εκλεκτών». Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, καλεί τον κ. Τσίπρα να αποσύρει αμέσως το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό που «οδηγεί σε άμεσες και μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων» και «προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κατακερματισμό της κοινωνίας, καθώς διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προαναγγέλλει πρωτοβουλία για να διερευνηθεί αν όντως υπήρχε το Plan X για το οποίο μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και αν τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε ομολογήσει την ευθύνη του, καθώς, όπως τονίζει, «ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει ότι το 2015 διαταράχθηκε η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση με τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία και τον Ελληνα φορολογούμενο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί «εντελώς άκαιρη» την αλλαγή του εκλογικού νόμου και δηλώνει ότι μπορεί να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο ενός συνολικότερου διαλόγου για τη θεσμική αναβάθμιση της χώρας. Απορρίπτει, εξάλλου, τη λογική του ώριμου φρούτου και σε σχέση με τις εκλογές περιορίζεται να επισημάνει ότι θα προκύψουν ως μονόδρομος εφόσον η Βουλή άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και δεν καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

– Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των τριών εβδομάδων που είστε στο τιμόνι της Συγγρού, πώς βρήκατε τα πράγματα; Καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι τα περιμένατε; Ως υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ. είχα τη δυνατότητα επί σχεδόν τέσσερις μήνες να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Να κάνω διάλογο και, κυρίως, να ακούσω. Τη βάση του κόμματος και πολίτες πέραν από αυτήν. Η κοινωνία βράζει. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει χάσει πολύ έδαφος. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Εχει συντελεστεί μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία. Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση επιβαρύνεται και το περιβάλλον μας γίνεται όλο και πιο αβέβαιο.

– Από την πρώτη επαφή που είχατε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, μεταβάλατε την εικόνα που είχατε για εκείνον; Η εικόνα που έχω για τον κ. Τσίπρα είναι ενός πρωθυπουργού που δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας και γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναξιόπιστος.

– Ευελπιστείτε προσωπικά ότι, ως νέοι άνθρωποι, μπορεί να βρείτε κάποια στιγμή κοινή γλώσσα, παρότι ο κ. Τσίπρας σας λέει «νεοφιλελεύθερο» και «αρχηγό που εξελέγη από τα βόρεια προάστια»; Μας χωρίζει τεράστια απόσταση όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και στην πράξη. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ειλικρινά πιστεύω ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί. Με άλλες εμπειρίες, άλλες αξίες και αρχές. Προσωπικά πιστεύω στην αλήθεια και εκείνος στο συστηματικό ψέμα. Η δική μου μεγάλη ευθύνη είναι να ανταποκριθώ με προτάσεις και πολιτικές στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Δεν θέλω να παραγάγουμε πλούτο για τον πλούτο, αλλά για να δημιουργήσουμε απόθεμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος μας πρέπει να είναι η συνολική ευημερία των πολιτών και όχι η κοινωνία των 2/3, η κοινωνία των λίγων κομματικών εκλεκτών.

– Ακούσαμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή να λέει ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του Ασφαλιστικού και ότι δεν έφερε το σχέδιο Κατρούγκαλου επειδή το ζήτησαν οι δανειστές. Πιστεύετε ότι είναι ειλικρινής η πρόθεσή του για μεταρρυθμίσεις; Το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης, μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές και οδηγεί σε άμεσες και μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό των 1,8 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δημιούργησε. Το σχέδιο Κατρούγκαλου προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κατακερματισμό της κοινωνίας, καθώς διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων. Σε ένα ζήτημα που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση, η κυβέρνηση βάζει τους πάντες σε πόλεμο εναντίον όλων. Διότι το σχέδιό της όχι μόνο είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο, αλλά οδηγεί σε πόλεμο γενεών, αντιμάχεται την παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα εργασίας, μετατρέπει το Ασφαλιστικό σε προνοιακό και ετεροχρονίζει το πρόβλημα. Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως.

– Εκτιμάτε, παρά ταύτα, ότι θα περάσει; Το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση έχει σοβαρά προβλήματα χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς κοστολογημένες προτάσεις. Παρότρυνα τον κ. Τσίπρα να το αλλάξει αμέσως. Του πρότεινα μια διαφορετική φιλοσοφία και του έδειξα τον δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Μέχρι και δημοσιονομικά ισοδύναμα του υπέδειξα για να κλείσει την ταμειακή τρύπα που ο ίδιος δημιούργησε. Ειλικρινά ελπίζω να λάβει σοβαρά υπόψη του όσα συζητήσαμε, παρότι τα κατηγορεί.

– Είστε διατεθειμένος να ψηφίσετε κάποιες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις; Αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει ρότα και επανέλθει με ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα εκφράζει και τη δική μας φιλοσοφία, προφανώς και θα είμαστε θετικοί. Οπως είδατε, ήδη εγκαινιάσαμε τη δημιουργική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι αφοριστική, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα. Πρωταρχική αποστολή μας ως αντιπολίτευση είναι να περιορίσουμε αυτή τη βλάβη. Με υπεύθυνες προτάσεις. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να παρέχουμε λευκές επιταγές σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση.

– Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι δεν έχετε προτάσεις και οι απόψεις σας ταυτίζονται με εκείνες του ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μέρος της αξιολόγησης. Με απλά λόγια, χωρίς αυτό δεν υπάρχει το πρόγραμμα που υπέγραψε ο ίδιος. Αλλωστε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μόνον ημέρες μετά το βροντερό «Οχι» στο δημοψήφισμα, ζήτησε η ίδια νέο δάνειο και τη συνεργασία με το Ταμείο.

– Μήπως, κύριε πρόεδρε, το Προσφυγικό είναι τελικά μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι το Ασφαλιστικό; Το Προσφυγικό είναι πράγματι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή ανεξήγητη χαλαρότητα και ανοχή. Εστειλε λάθος μηνύματα σε πρόσφυγες, μετανάστες και διακινητές. Σας θυμίζω ότι η τέως υπουργός αρμόδια για το Μεταναστευτικό κυρία Χριστοδουλοπούλου τον περασμένο Απρίλιο δήλωνε ότι «δεν καραδοκούν τόσο πολλοί να περάσουν στην Ελλάδα αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015». Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι οκταπλάσιος! Θα προσθέσω, όμως, ότι και από την πλευρά της η Ευρώπη έδειξε αργά αντανακλαστικά. Και πάλι με την ανοχή της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Αυτό που απαιτείται είναι στενή συνεργασία, συντονισμένη δράση και συνέπεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Ταυτόχρονα, απαιτούνται πόροι και επιπλέον κονδύλια προκειμένου να γίνει πράξη η κοινοτική αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι οι ευθύνες για την έκταση του προβλήματος βαραίνουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την Ε.Ε.

– Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποπομπής μας από τη Συνθήκη Σένγκεν; Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση υστερεί σημαντικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους εταίρους μας. Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για την Ελλάδα. Εχουμε προθεσμία τριών μηνών να συμμορφωθούμε. Αν δεν ανταποκριθούμε, τότε πραγματικά θα απειληθούμε με έναν de facto διετή αποκλεισμό από τη Συνθήκη Σένγκεν.

– Εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε; Ακούστε. Το Προσφυγικό είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα ασφάλειας. Για τους πολίτες και για τη χώρα. Με ρωτάτε τι θα έκανα. Πρώτα απ’ όλα, θα πίεζα περισσότερο την Τουρκία. Τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα πίεζα να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες. Κυρίως να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της. Θα φρόντιζα να εγγυηθώ ότι κανείς δεν θα εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να καταγραφεί, ζητώντας περισσότερους πόρους και υποδομές γι’ αυτή τη διαδικασία. Και, πάντως, θα φρόντιζα να μην αναλάβω τόσο υπερβολικές δεσμεύσεις. Αν το είχα κάνει, όμως, θα τιμούσα την υπογραφή μου.  

Μονόδρομος οι εκλογές, αν…

– Συμμερίζεστε την εκτίμηση ορισμένων ότι το Μαξίμου μπορεί να αναζητεί αφορμή για να πάει σε εκλογές με στόχο να σας φορτώσει την ευθύνη της εφαρμογής των σκληρών μέτρων;Και μόνο ότι το σκέφτονται δείχνει ότι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Αν το κάνουν τώρα, θα οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια και την κοινωνία σε τραγικά αδιέξοδα. Από εκεί και πέρα, αν η παρούσα Βουλή άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., τότε θα πάμε σε διερευνητικές εντολές και αν και τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος.

– Αν εξαρτιόταν από τη βούλησή σας, θα ήταν προτιμότερο να ψηφίσει ο κ. Τσίπρας όλα τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή να γίνουν όλα αυτά από μια άλλη κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή;  Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τσίπρα.
 
– Αν η κυβέρνηση, όπως λέγεται, φέρει πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα συναινέσετε; Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης οφείλουν να είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας και η έξοδος από την ύφεση. Μια αποσπασματική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σήμερα, που στόχο έχει μόνο κομματικά οφέλη, θα ήταν εντελώς άκαιρη. Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συναινέσουμε στην ευρύτερη δυνατή αναθεώρηση του Συντάγματος. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα είχε νόημα μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Πιστεύω ότι ο εκλογικός κύκλος πρέπει να είναι σταθερός και να μη διαταράσσεται από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή από τη διάθεση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ο εκλογικός νόμος μπορεί να συζητηθεί, όμως στο πλαίσιο ενός συνολικότερου διαλόγου για τη θεσμική αναβάθμιση της χώρας.  

«Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει για το Plan X»

– Σας ακούσαμε να λέτε ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να ζητήσετε από τον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για «τα έργα και τις ημέρες» Βαρουφάκη στην ελληνική οικονομία. Γιατί δεν προχωράτε σε πρόταση για Εξεταστική;  Κατ’ αρχήν θα έπρεπε να την κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αν πραγματικά το εννοεί ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι αναξιόπιστος. Θυμίζω ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας στις 14 Ιουλίου, στην ΕΡΤ1, είχε ομολογήσει ότι η ευθύνη είναι δική του. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει αν όντως υπήρχε το Plan X και αν αυτό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τσίπρα. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει το περιεχόμενό του. Ας μην κρύβουμε τα λόγια μας. Το 2015 διαταράχθηκε η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση με τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία και τον Ελληνα φορολογούμενο. Μην έχετε καμία αμφιβολία λοιπόν ότι θα έρθει η ώρα που η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί.

– Κατηγορείτε την κυβέρνηση για μαζικούς διορισμούς συγγενών και φίλων στο κράτος, αλλά μήπως, όπως απαντούν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, «δεν δικαιούστε… διά να ομιλείτε» επειδή και «εσείς κάνατε τα ίδια και χειρότερα»;  Είμαι ένας νέος αρχηγός που εκλέχτηκα στη βάση αρχών και αξιών που αντιμάχονται το πελατειακό κράτος και τον νεποτισμό. Δεν θα απολογηθώ για τα προπατορικά αμαρτήματα που όντως διαπράχτηκαν. Εκανα και κάνω δημόσια την αυτοκριτική μου. Η κομματική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος και τους θεσμούς, όμως, δεν έχει προηγούμενο. Αποκορύφωμά της είναι η αντιμετώπιση των ανεξάρτητων αρχών. Πριν από λίγες μέρες με εκπρόθεσμη τροπολογία η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα εν ενεργεία μέλη της. Υπάρχει μια αυταρχική νοοτροπία που επεκτείνεται ραγδαία στο κράτος, απειλώντας βασικές δημοκρατικές του λειτουργίες.

You may also like
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!
Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Τάκης Βουδούρης
Στο πειθαρχικό ΟΝΝΕΔίτης που χαρακτήρισε «πιθήκους» τους Σκοπιανούς
Αύξηση 100% στις αποφυλακίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ-εκτός φυλακών 350 κατηγορούμενοι την ημέρα!