Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Εικόνα αποσύνθεσης και διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν το…καράβι!

Εικόνα αποσύνθεσης και διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν το…καράβι!

Εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης με ολομέτωπες, αλλά και υπόγειες συγκρούσεις, αποχωρήσεις και παραιτήσεις με αιχμηρές ανακοινώσεις, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τελικό αποδέκτη των εξελίξεων στο κόμμα της Κουμουνδούρου τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα!

Σε αποδρομή, εκτός από κορυφαίους του κόμματος, είναι και ενδιάμεσα στρώματα στελεχών, όπως η κίνηση των «53», που ελέγχει υψηλόβαθμους παράγοντες του κόμματος, βουλευτές, μέχρι και υπουργούς και η οποία δείχνει να ασφυκτιά στο μνημονιακό πλαίσιο ή να μην συμφωνεί με τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στη διενέργεια εκλογών ή στη σκληρή αντιμετώπιση των διαφωνούντων. Περίπου ή τουλάχιστον το μισό κόμμα πρέπει να βρίσκεται ήδη εκτός ή έστω με το ένα πόδι έξω από την Κουμουνδούρου.

Η πλέον ηχηρή κίνηση ήταν αυτή του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του, αντιδρώντας στο μνημόνιο.

Ο κ. Κορωνάκης προέρχεται από την κίνηση των 53 και η ενέργειά του θεωρείται ότι απελευθερώνει μία ολόκληρη σειρά στελεχών να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο.

Περίπου την ίδια ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας η Ηρώ Διώτη που επίσης ανήκει στους 53 διαμήνυε ότι δεν θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την ψήφο του λαού για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου.

Ανάλογες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο θα πράξει και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, ενώ την αποχώρηση από την ενεργό πολιτική σκέφτονται και ο Θόδωρος Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου – όλοι των 53!

Άλλες πληροφορίες λένε ότι η κίνηση των 53 στη Θεσσαλονίκη θα συνέλθει αύριο Τετάρτη προκειμένου να αποφασίσει συντεταγμένη έξοδο από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και να εξετάσει τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης ή ακόμη και συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Άποψη των στελεχών αυτών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ήξεραν, «έχει τελειώσει», ενώ ασκούν σκληρή κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Σημειωτέον ότι και άλλοι βουλευτές, που δεν ανήκουν σε καμία εσωκομματική ομάδα, όπως η Μαρία Κανελλοπούλου από την Αχαία και ο Κώστας Δερμιτζάκης από το Λασίθι έχουν δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ενδιαφέρον όμως είναι τι θα κάνει και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία της έχει αντιδράσει σφόδρα με το μνημόνιο και μάλιστα ένα κομμάτι της τάσσεται υπέρ και της αποχώρησης από την ΕΕ. Οι πιο ισχυρές στη Νεολαία ήταν από τους 53, αλλά και την προεδρική τάση μέχρι τώρα, όμως φαίνεται ότι η ριζοσπαστικοποίηση στις τάξεις της είναι εκτός ελέγχου από την ηγεσία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ηγεσία του κόμματος ζητά να «βγει ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο», θεωρώντας ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που στο μεταξύ εκφράστηκε μέσα από το κυβερνών κόμμα και ήλθε η ώρα να αναλάβει ρόλο στην ανασύνταξη του χώρου.

Αυτό θα συζητήσει μεταξύ άλλων η πανελλαδική διάσκεψη στελεχών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όπως αποφάσισε η πολιτική γραμματεία υπό τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο