Home > ΕΚΚΛΗΣΙΑ > Ιερό νησί, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, η Μήλος!

Ιερό νησί, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, η Μήλος!

Με μιά λαμπρή πολυαρχιερατική λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, διατρανώθηκε πανηγυρικά η ανακήρυξη της Μήλου, της νήσου των κατακομβών, σε ιερό νησί.  Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής Μήλου συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπο που γιόρταζε τα ονομαστήριά του, οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ, Δαμασκηνός, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Θηβών κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ιερισσού κ. Θεόκλητος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Κυκλάδων και υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και οι δημοτικές αρχές.

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος ο Β΄ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους συλλειτουργούντες αρχιερείς για την επίσκεψή τους στο νησί, αναφέρθηκε στην ιερότητα της Μήλου που έχει στα σπλάχνα της το παγκόσμιο χριστιανικό μνημείο των κατακομβών, και εξήρε τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για να ξεπερασθεί η γραφειοκρατία και ανακηρυχθεί ιερό το κυκλαδίτικο νησί. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ο Β΄έκανε ονομαστική ευαριστήρια αναφορά στην κυβέρνηση Καραμανλή και στον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την εκκίνηση της διαδικασίας και ειδικά στη σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τον υπογράφοντα το Προεδρικό Διάταγμα Κάρολο Παπούλια και τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος ο Β΄επέδωσε στον αρχιεπίσκοπο μία εικόνα του Αγίου Ιερωνύμου, η οποία φιλοτεχνήθηκε στην ιερά Μονή Ξενοφώντος το Αγίου Όρους, για να θυμάται την επίσκεψη στη Μήλο και την ιστορική ημέρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα τήρησης των παραδόσεων του Λαού μας, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των καιρών και επεσήμανε με νόημα ότι και αυτή την κρίση ο ελληνικός Λαός μπορεί να την εντιμετωπίσει, όπως το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, με αγάπη και ενότητα. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο τον Β΄για την «αβραμιαία» φιλοξενία του, και του πρόσφερε ως δώρο ένα εγκόλπιο. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε ένα σταυρό ευλογίας στον προϊστάμενο του ι. ναού Αγίου Νικολάου Τρυπητής Μήλου.

Στον ιερο Ναό του Αγίου Νικολάου θα παραμείνει ως ευλογία και μία λειψανοθήκη που φέρει οστά τα οποία βρέθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών στον ιερό χώρο των κατακομβών της Μήλου.

Σημειώνεται ότι στη Θεία Λειτουργία έψαλλε η βυζαντινή χορωδία «Εύφωνον» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης.SAMSUNG CSC

 

  SAMSUNG CSC

 SAMSUNG CSC

 SAMSUNG CSC

 SAMSUNG CSC

You may also like
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον Βαρθολομαίο
Αρνείται ο Δημήτριος να παραιτηθεί παρά τις παραδοχές για «σοβαρό» οικονομικό έλλειμμα!
Άρθρο-«φωτιά» του Αλέξη Παπαχελά για Ελληνισμό και Ορθοδοξία στην Αμερική
Αμείλικτα ερωτήματα για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο