Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Η Βουλή θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη του Βαρουφάκη σε Ειδικό Δικαστήριο

Η Βουλή θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη του Βαρουφάκη σε Ειδικό Δικαστήριο

Τον δρόμο για τη Βουλή πήραν με έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη οι δύο μηνυτήριες αναφορές που είχαν κατατεθεί σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Με τις δύο μηνυτήριες αναφορές ζητείται η παραπομπή του κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τα αδικήματα της απιστίας και της εσχάτης προδοσίας.

Οι αναφορές είχαν κατατεθεί από τον Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις σχετικές με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και το ηχητικό ντοκουμέντο του Γιάννη Βαρουφάκη με το οποίο εξιστορούσε τo Plan B για τη λειτουργία παράλληλου τραπεζικού νομίσματος και χακάρισμα των ΑΦΜ των πολιτών, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έπεφταν στο κενό.

Η μήνυση Γκλέτσου

O κ. Γκλέτσος με τη μήνυσή του ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη και την παραδειγματική του τιμωρία «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».

Η μήνυση Γιαννόπουλου

Ο κ. Γιαννόπουλος καταλογίζει στον πρώην ΥΠΟΙΚ ότι λειτούργησε με δόλο και βρέθηκε ένα βήμα πριν από την εσχάτη προδοσία. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η «τηλεπερσόνα Βαρουφάκης» ενεργώντας δολίως ζημίωσε με πράξεις και ενέργειές του τον ελληνικό λαό με το ποσό των 20,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως λέει, ο «μάγος της ασάφειας παραβίασε ευθέως και ανερυθριάστως την πολιτική και νομική εντολή του ελληνικού λαού, του πρωθυπουργού και της ελληνικής Βουλής, στο ρητό περιεχόμενο της οποία ορκίστηκε». Σε άλλο σημείο ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών «με σωρεία πράξεων και παραλείψεων υπονόμευσε την εντολή που του χορήγησε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η Βουλή, οδηγώντας τη χώρα στην οικονομική ασφυξία, στον χρηματοπιστωτικό μετεωρισμό και σε έναν νέο κύκλο ύφεσης, ταπεινώνοντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, καταδικάζοντάς τους να αναμένουν τα εξήντα ευρώ των ATM, επειδή είχαν τον πατριωτισμό να εμπιστευθούν τις ελληνικές τράπεζες και τις δημόσιες δηλώσεις του».

Μαραθώνια σύσκεψη στον Άρειο Πάγο για το Plan B Βαρουφάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι έγινε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο γραφείο της εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη, μαραθώνια σύσκεψη για τα δημοσιεύματα και το ηχητικό ντοκουμένο στο οποίο ο πρώην ΥΠΟΙΚ ξεδιπλώνει το σοκαριστικό Plan B που είχε.

Αυτό που προβλημάτισε τους εισαγγελικούς λειτουργούς ήταν το εάν μπορούν να παρέμβουν ή όχι, λόγω της βουλευτικής ιδιότητάς του και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη, ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να στείλουν ένα δημοσίευμα χωρίς μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή.

Εκτός και εάν υπάρξει, τελικά, αναφορά στην Εισαγγελία που να σχετίζεται με τα επίδικα δημοσιεύματα, ή αν τελικά η ίδια η Βουλή αποφασίσει να παρέμβει, όπως προβλέπεται, μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.

Όπως και να έχει, πάντως, σήμερα αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, αφού θα αποφασιστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια καπείγουσας προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατόπιν εντολής του κ. Βαρουφάκη ενεπλάκησαν στα σχέδια του Plan B, όπως είναι ο παιδικός του φίλος Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα.

 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!